na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:48/134)

Tort Maltesers 134

Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć.     Składniki na biszkopt:  - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które   zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu(...)będzie grudek – masę przecieramy przez sito. Następnie studzimy (co jakiś czas mieszając). Dwie kostki masła o temperaturze pokojowej  ucieramy. Dodajemy  po łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i  smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy

mojewypiekiinietylko
Babeczki Renifery 152

pomocy szpatułki smarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z truskawkami 477

połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu

UgotujmyTo.pl
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 298

się uszami :D )Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc?Spróbuj! Składniki:BISZKOPT:-jajka-3szt-mąka pszenna-2łyżki-mąka ziemniaczana-1łyżka-cukier-3łyżki-proszek do pieczenia-1łyżeczkaMASA BRZOSKWINIOWA:-brzoskwinie+zalewa-1puszka-galaretka brzoskwiniowa-1op-masło-100g-budyń waniliowy-1op-cukier-2łyżkiPIANKA:-śmietana(...)cukier puder-1łyżka-żelatyna-2łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.  MASA:Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej

Ostra na Słodko
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 348

razem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami.Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem nie przepadają!Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI:( tortownica 22 cm )BISZKOPT :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek* mąka pszenna – 3 łyżki* mąka ziemniaczana – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA KOKOSOWA :* śmietana 18 % słodka – 500 ml* biała(...)czekolada – 100 g* „Śnieżka” – 2 op* kokos – 150 g* wafle / krajanki śmietankowe – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Pieczemy w 180C przez

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 177

wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.Dziś mam dla Was przepis na budyniowe  z brzoskwiniami i galaretką.Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.Polecam!SKŁADNIKI:( forma keksówka )BISZKOPT:jajka – 2 sztcukier – 2 łyżkicukier wanilinowy – 1 opproszek do pieczenia – 1 łyżeczkamąka – 2 łyżkiMASA BUDYNIOWA:budyń waniliowy – 1,5 opcukier – 3 łyżkimleko – 500 mlmasło – 100 gDODATKOWO :* brzoskwinie(...)galaretka brzoskwiniowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy pianę z białek z cukrami.Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 minut / 180 CMASA:Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.Zostawiamy do ostudzenia.Odlewamy

Ostra na Słodko
Tiramisu 503

Tiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem.Deser smakuje obłędnie!Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach.Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone(...)śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt* kakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Pucharki  wykładamy

Ostra na Słodko
Tort brzoskwiniowy z mango. 272

szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody(...)kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając

Malinowe Pocałunki
Ciasto Mleczna Kanapka 413

Czekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci.Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem.Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao60 g startej na małych oczkach(...)mleko w proszku i chwilę gotować ciągle mieszając - ostudzić. Następnie do całości dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i połączyć z wcześniej ubitym na puszysta masę masłem.Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto.Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty. Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej

Słodka Strona
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 362

pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając.Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku

Słodka Strona
Deser "Owocowe Tiramisu" 380

malin itp.Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników.(większe owoce tniemy na kawałki)Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami.Moje posty

Słodka Strona
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 322

Konstanty Ildefons GałczyńskiCiasto kawowo-truskawkoweSkładniki:(na formę 25x25 cm)biszkopt:3 jajka90 g cukru70 g mąki pszennej15 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa truskawkowa:500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek)masa kawowa:400 g jogurtu greckiego (10%)250 ml śmietany kremówki (38%)40 g cukru pudru120(...)kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, dodać kawę, a następnie ostudzoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śnieżna kula 246

mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki".SKŁADNIKICiasto125(...)wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na pół.Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem.Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi

Złote przepisy
Galaretkowiec - ptasie mleczko 387

właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam.Biszkopt:3 jajka3łyżki  cukru4 łyzki  mąki pszennej2 łyżki budyniu waniliowego ( sypki)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyzka octu1 łyzka wody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę(...)wylewamy na wierzch ciasta.Śmietanę ubijamy z cukrem i bitą śmietaną, dolewamy żelatynę , mieszamy razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik cytrynowy 176

niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone       Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem

sama złodycz