na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:53/134)

Biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami, 10 pomysłów na truskawkę 199

pyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy  można zrobić samemu. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu jabłkowego 1 szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem(...)mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe  awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu

Qlinarnie i Qlinarnie
Smerfetka z borówkami 225

Dziś Dzień Dziecka... Wszystkim Dzieciom, tym małym i dużym, życzę zawsze uśmiechniętej buzi, wesołej zabawy i mnóstwa słodkich całusów. Wszystkich częstuję ciastem Smerfetka, które smakuje smerfastycznie.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, szczypta soli, Pianka: 300ml śmietany 36%, 2 opakowania galaretki niebieskiej, Dodatkowo: 150g(...)borówek amerykańskich, 2 opakowania galaretki niebieskiej, niebieska posypka Dekor Pol z Cukieteria.pl. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm. Piekę 25 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka z makiem 245

Pyszna, puszysta babka z makiem. Ostatnio miałam straszną ochotę na słodkości... Praktycznie codziennie zjadałam pół paczki biszkoptów albo i całą. Aż nagle wpadłam na pomysł, żeby je sobie upiec. To było bardzo pouczające. Do porcji biszkoptów, którą zjadłam na raz wsypałam... 3 łyżki cukru. A jak zjadłam te 3 łyżki cukru i to sobie uświadomiłam, to pomyślałam: stop, przecież(...)jakiś czas kupię jeszcze jakąś paczuszkę, ale już nie trzymam ich cały czas w domu pod ręką. I jak przestałam wpieprzać (sorry, ale trudno to inaczej nazwać) nałogowo te biszkopty, to z wagi zniknął nagle cały 1 kilogram! Jedyne czego nie zamierzam sobie odmawiać to domowe ciasta. Nie sypię do nich nie wiadomo ile cukru i nie piekę ich codziennie

Kraina Tysiąca Smaków
Rolada jagodowo czekoladowa 206

Rolada jagodowo czekoladowa   . Składniki : Biszkopt jajka -5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki olej - 1 łyżka sól -szczypta tłuszcz do formy Masa serowa : ser biały tłusty - 2 kostki czekolada biała - 50 g jagody mrożone - 0,5 szkl galaretka jagodowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki czekoladowe białe do obsypania rolady(...)melisa do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i olej, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez

Kuchnia Danusi
Kokosowy Tort z rumem na Dzień Mamy 209

rumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień Mamy możesz go przygotować, z pewnością ucieszy każdego :) Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm Składniki:  biszkopt 7 jaj ( oddziel białka od żółtek) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka(...)ocet lub spirytus oraz skórkę z cytryny. Puszyste ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowy. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sam dół, aby biszkopt wyrósł, następnie przełącz piekarnik na góra-dół i piecz jeszcze ok 25-35 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera - jeżeli jeszcze przywiera podpiecz dłużej. Biszkoptu ostudź

Niezły Młynek
Ciasto bananowe 2330

coś pyszn ego . Ciasto w smaku mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)masła irlandzkiego Mlekoma 1 łyżka cukru pudru Krem śmietankowy: 500 ml kremówki 250 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 bananów wiórki marmurkowe Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej

Ala piecze i gotuje
Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach 134

delikatny, aksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie,  wiem że są też wersje nawet z truskawkami hmn…może kiedyś . Składniki: Na 4 średnie pucharki: 20 dag podłużnych biszkoptów 25 dag mascarpone ½ szklanki śmietany kremówki ½ szklanki naparu z kawy 5 łyżek likieru czekoladowego 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna Kakao do oprószenia Sposób przygotowania(...)Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru,  mieszamy z 2 łyżkami likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki biszkopty i układamy po równo w pucharkach . Żółtka z cukrem ubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego.  Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem. Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Sernik z brzoskwiniami 111

Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 g żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: Biszkopty marmolada brzoskwinie Paraguayo dojrzałe galaretka brzoskwiniowa - 2 op Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami przełożonymi marmoladą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić(...)sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać wstawić do lodówki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić

Camilla w kuchni
Ciasto adwokatowe z kokosem 196

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania(...)pudrem na puszystą masę. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno, przekładamy do margaryny. Delikatnie miksujemy, dolewamy po trochu adwokat. Na końcu dodajemy ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksujemy i wykładamy na biszkopt. Krem przykrywamy plackiem kokosowym, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny

Gotowanie moimi oczami
Tort kokosowo-truskawkowy 163

minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 750 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny być(...)odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie

kulinarnyswiatdomi
CIASTO KRÓWKA 127

ciasto przekładane masą krówkową na orzechowym spodzie, doskonałe na każdą okazję, do kawy i na niedzielne popołudnie z rodziną     SKŁADNIKI  Biszkopt: 4 jajka, 0,5 szkl. cukru,  4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  1 łyżka oleju Ciasto orzechowe: 4 białka,  0,5 szkl. cukru(...)szkl. orzechów arachidowych,  3 łyżki margaryny,  3 łyżki cukru,  2 łyżki miodu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki,  herbata do nasączenia ciast   WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Ciasto

słodki bratek
Shrek 111

krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 duża butelka zielonego soku przecierowego(...)cukru Masa II: 0,5 l. śmietany kremówki 1 galaretka zielona (agrestowa/kiwi/gruszkowa) Dodatkowo: 2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje) 2 galaretki zielone (agrestowe/kiwi/gruszkowe) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt:   białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik na... dobry początek 141

jaja 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej) 8 łyżeczek żelatyny 1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego 1 garść rodzynek 4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce) 1 galaretka morelowa 120g okrągłych biszkoptów Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści - studzimy. Z dwóch(...)masło roślinne i serek homogenizowany. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wysypać rodzynki i pianę z białek - wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania

peggiwkuchni
CIASTO KIWIOWE 85

razem coś na zielono;) CIASTO KIWIOWE:) Biszkopt: 8 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. mąki ziemniaczanej op. cukru waniliowego 1,5 szkl. cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 3 kisiele agrestowe 6 łyżek cukru kostka margaryny 2 galaretki agrestowe 10 kiwi w zależności co kto woli na wierz ale poponuję albo galaretkę albo polewę;)Ja wybrałam galaretkę;) PRZYGOTOWANIE(...)BISZKOPT: białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Wsypujemy obie mąki i proszek. Mieszamy. Ciasto wylewamy na balchę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok 40 min w 180*C 2) MASA: kiwi obieramy, kroimy w kostkę. Kisiele gotujemy z cukrem w litrze wody. Do gorącego kisielu dodajemy margarynę. Mieszamy, aż sie roztopi. Wsypujemy galaretki i mieszamy, aż powstanie jednolita

Moje Słodkie Piekiełko
Puszyste delikatne Ptasie Mleczko 613

Najlepsze na świecie Ptasie Mleczko nie jadłam lepszego! Ptasie Mleczko Lenki Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu MASA: - 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach) - 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych - 1 cukier wanilinowy - 2 galaretki cytrynowe(...)szklanka wody POLEWA: 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru kryształu - 4 łyżki kakao - 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody) 1. Biszkopt:  Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem

Moje Słodkie Piekiełko