na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:57/134)

Sernik na zimno z jagodami i malinami 396

serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych   Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać(...)żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam

Moja Delicja
Jabłecznik w 15 minut :) 163

szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów  cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek. Gotować mieszając aż do połączenia z kisielem(...)Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy  i zalać gorącym musem jabłkowym.  Na wierzch posypać cynamonem i rozkruszonymi biszkoptami , ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.  Po 15 minutach ciasto można podawać :) Smacznego! Przepis znaleziony na  odchudzanie jest proste

Cukier&Puder
Kantyczka 224

Przepisy Aleksandry :) Składniki : 2,5 szklanki mąki 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki maku 2 łyżki kakao 1 opakowanie biszkoptów dwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego  2 łyżeczki cukru waniliowego ew. kilka kropli ulubionego aromatu (ja dodałam migdałowy) Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby miały(...)odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto

charlotte gotuje
Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :) 195

pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych, ulubionych owoców 600ml śmietany(...)kremówki 3 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Do ozdoby: Prażone płatki migdałowe i kolorowa posypka Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i zalewamy alkoholem. Dodajemy rodzynki, bakalie i pokrojone w kawałeczki owoce. Następnie ubijemy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy

Smakowy Raj
Tort Walentynkowo – półrocznicowy, biszkoptowo – princepolkowy, z truskawkami i bitą śmietanką. 100

Męża z okazji 6 miesiąca po ślubie :) Aż strach pomyśleć jak szybko czas leci :)))) Tort można zrobić na kilka sposobów. Jeśli macie mniej czasu, możecie zrobić np. dwie warstwy biszkoptu lub dwie warstwy Prnice polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :) Warstwa biszkoptowa ciasta: 2 jajka(...)nich żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką, po czym przekładamy do tortownicy 24cm, wyłożonej od spodu pergaminem. Biszkopt pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180°C. Warstwa Princepolkowa: ½ szklanki białek 3/4 szklanki cukru 1 Prince Polo XXL 100g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu) Białka

Smakowy Raj
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 106

mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę jabłek, podsmażonych(...)dodajemy cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy

Smakowy Raj
Ciasto słonecznikowe 292

miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C , około 22 minut. W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy budynie, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy(...)dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy

Smakowy Raj
Torcik malinowy 371

byciu wege. Tort jest pozycją obowiązkową! Nie musi być zbyt słodki, nie może być lukrowany ani obłożony cukrową masą. Smak i prostota- to jest najważniejsze...  Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka(...)śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 50ml likieru kokosowego (z tego przepisu) dodatkowo: 400g malin  + 50ml likieru kokosowego i 50 ml wody do nasączenia blatów. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po rozpuszczeniu kryształków wlać żółtka. Całość ubijać mikserem jeszcze przez 2-3 minuty, po czym przesiać do masy mąkę wraz

Zapiski Młodej Żony
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 680

piękne wtorkowe popołudnie zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z herbatnikami. Ciasto ma lekko cytrynowy smak i nie jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Fiona 209

pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich  czytających mojego  bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ  przypominam przepis na Shreka. SKŁADNIKI  1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych. Masa budyniowa:  900  ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze  3 budynie malinowe z cukrem Masa śmietanowa:  500 ml kremówki(...)cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik na zimno z jagodami 144

opada ser a i spód zawsze będzie dobry. Tak na dziś mam uroczyste powitanie jagód w kuchni i w moim serniku na zimno.  Składniki 1 paczka biszkoptów 500 g twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1 kisiel o smaku owoców leśnych 1 łyżka żelatyny 100 gram jagód 300 ml śmietany kremówki 30% Sposób przygotowania Biszkoptami wyłożyć spód tortownicy. Twaróg wymieszać(...)kisielu. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do niej masę serową i jagody z kisielem, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, do powstania jednolitej masy. Przelać na spód z biszkoptów, wyrównać, z góry posypać resztą jagód i dać na ok 4 - 5 h do lodówki.  Przyłączam się do akcji

pink envelope
Rolada z czekoladowym kremem 391

dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje(...)naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą roladę biszkoptową wzięłam ze strony  kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100g rozpuszczonej

pink envelope
Muffinki z kremem czekoladowym 145

zamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda(...)zanosiło się na nią, byłyby na co zrzucić winę ;) By jednak nie wyjadać samego kremu, przygotowałam muffinki. Połączenie idealne - puszyste babeczki przełożone masą czekoladową, przepędziły wspomnienia po nieudanym biszkopcie :)    Składniki (na 10 szt muffinek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 kopiaste,łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurt naturalnego 1/2 szklanki cukru 2 jajka

pink envelope
Galaretkowiec 364

śnieżka 2 opak- galaretki truskawkowej 400 ml zimnego mleka 0,5 l wrzącej wody DODATKOWO galaretka zielona - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubijać, dodając po trochu cukru. Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić. PIANKA Każdą galaretkę  rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej wody, wylać galaretki do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia. Galaretki pokroić . Galaretki dwie truskawkowe, rozpuścić w pół litra wody, odstawić

Kuchnia Danusi
Śmietankowiec z porzeczkami 336

przeciwnym razie spłynie z ciasta wraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem kwaśnej porzeczki. SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka 120 g cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody(...)porzeczki (może być mrożona) 1/4 szklanki cukru 4 l wody 100 g masła 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3-4 łyżki kakao 200 g mleka w proszku WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania