mus - 6353 przepisów (strona:262/424)

Degustacja w BelEtage 227

płonące owoce? smażone lody? Z tymi lodami muszę powiedzieć, że byłam blisko;) I rzeczywiście – deser wyglądał zjawiskowo! Były to orzechowe lody zapieczone w bezie z dodatkiem skórki limonki, polane musem truskawkowym i podane z macerowanymi truskawkami w pudrze truskawkowym. Beza lekka, piankowa, przyjemnie kwaskowata, na spodzie chrupiąca, świetnie się komponowała z lodami. Całość smakowała bajecznie, zresztą wyglądała również!  Cóż

Obiad gotowy
Latte z malinami 190

międzyczasie pyszną malinową latte... Składniki: 100ml mleka 0,5 szklanki malin 100ml świeżo zaparzonej kawy 2 łyżeczki cukru Maliny zagotować z cukrem. Mleko spienić. Na dno szklanki wyłożyć mus malinowy (jedną łyżkę syropu zostawić do dekoracji), wlać spienione mleko, cienką strużką przez środek wlać kawę. Mleczną piankę z wierzchu polać pozostałym syropem malinowym. Smacznego

Obiad gotowy
Bułeczki z serem 187

rozmrożenie, zazwyczaj to trwa godzinę - dwie. Da radę wytrzymać, bo przez ten czas najczęściej skupiam się na dodatkach. Takie bułeczki z serem można podawać bardziej na wytrawnie - może z musem z makreli? z twarożkiem i grubo posiekanym szczypiorem? z gorącą prosto z patelni jajecznicą? z sałatą i plastrem wędliny z ulubionym dipem? a może z czymś pieczonym "na szaro

Zasmakuj Kuchni
Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką 148

masła szklanka wody szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli kruszonka/skorupka: 50 g miękkiego masła 50 g brązowego cukru 50 g mąki pszennej skórka starta z całej pomarańczy mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o 85% zawartości kakao) 200 g śmietanki 30% łyżka masła 2 łyżki konfitury z pomarańczy ( w książce likier pomarańczowy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło

Mienta blog
Mus czekoladowy 87

Aksamitny mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy. Prosty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin. 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 400 g śmietany 36% 3 czubate łyżeczki cukru pudru szczypta soli kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około

Bullio
Ryż z jabłkami i sosem truskawkowym 132

przykryciem 5 minut,ale musimy pilnować żeby się nie przypaliły. Dodajemy cukier i podsmażamy chwilę do z karmelizowania się już bez przykrycia. Jabłka układamy na ryżu i skrapiamy przepysznym musem truskawkowym.                                 ‪#‎ Zaryżykuj‬   ‪#‎ UncleBens‬   ‪#‎ wyzwanie‬   ‪#‎ ryż ‬ ‪#‎ konkurs‬   ‪#‎ Zaryżykuj‬

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik podwójnie jagodowy 140

papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 50 minut do 1 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, dodajemy do niej mus jagodowy. Zostawiamy do ostygnięcia, a już tężejącą wylewamy na sernik

Życie zaczyna się w kuchni
Bezglutenowe rogaliki nadziane jabłkami 167

wałkujemy (wcześniej lekko podsypujemy je mąką). Rozwałkowane ciasto kroimy na 4 kawałki- każdy z nich nadziewamy łyżeczką nadzienia, następnie zawijamy i zakręcamy rogi. Pieczemy 20 min w 175 stopniach. Mus: Jabłka kroimy w malutką kosteczkę, wcześniej oczyszczając je z nasion. Na patelnię wlewamy niewielką ilość wody, po czym dodajemy jabłka- dusimy je pod przykryciem ok 10 min. Na sam koniec

healthy dreams
Piernikowy budyń jaglany z sosem pomarańczowo żurawinowym 140

minut aż zmięknie. Jeśli kasza wchłonie sporo mleka można go po trochu dolewać. Pod koniec gotowania dodajemy miód i przyprawę piernikową.  Całość miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli będzie za gęsty dolewamy dodatkowo mleko po trochu aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia.  Przekładamy do miseczek. Polewamy sosem pomarańczowo żurawinowym i owocami. sos: Żurawinę przepłukujemy i zalewamy sokiem

Bon appetit mon amie
Owsianka z borówkami 114

powinno nam dostarczyć wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. U mnie dzisiaj na blogu owsianka na moim ulubionym mleku sojowym o smaku waniliowym, z borówkowym musem😊 Zapraszam😉 Składniki: -płatki owsiane 3 łyżki, -mleko sojowe (waniliowe) 1 szklanka, -borówki 100 g, Sposób przygotowania: Płatki owsiane gotować na mleku sojowym ok. 10 min. Należy

kulinarne odsłony pati
Owsianka z musem owocowym dla dzieci :) 175

poście  opisywałam słodkie desery i musy owoce od Justorganic przeznaczone dla dzieci. Większość okazała się trochę za słodka, dlatego aby zminimalizować intensywną słodycz nie należy ich podawać jako samodzielną przekąskę, a np. w towarzystwie innych produktów, u mnie były to płatki owsiane. Tak oto powstała delikatna owsianka, odpowiednio słodka, bez mleka krowiego, pyszna i zdrowa 😋 Składniki (2 małe porcje

Zdrowie na języku :P
Owocowy drinki z kiwi 144

kiwi 50 ml grenadina   około 200 ml soku z pomarańczy 5-6 kostek lodu opcjonalnie 40 ml wódki  Przygotowanie : Kiwi obieramy, przekładamy do blendera i rozdrabniamy, mus przekładamy do wysokiej szklanki. Następnie na środek wlewamy około 50 ml grenadiny.  Na wierzch nakładamy kostki lodu. Po kostkach lodu wlewamy zimny sok z pomarańczy. Opcjonalnie wlewamy wódkę. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Guacamole 127

przekręcając względem siebie obie połówki otwieramy awokado, usuwamy pestkę, ale jej nie wyrzucamy, a miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki 2. Miąższ bardzo dokładnie rozcieramy widelcem, dążymy do uzyskania konsystencji musu 3. W moździerzu rozcieramy suszoną papryczkę chilli, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do awokado 4. Guacamole doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dekorujemy posiekaną dymką 5. Do guacamole dokładamy

Słodki Kompromis
Serniko-brownie z karmelizowanym rabarbarem 153

żółtka, na koniec śmietanę i rozpuszczoną białą czekoladę 8. Masę przelewamy na podpieczony spód brownie, na wierzchu układamy łyżeczką rabarbar, za pomocą patyczka wykonujemy kilka ruchów żeby rozprowadzić nieco mus rabarbarowy po cieście 9. Sernik wstawiamy do piekarnika na 210 stopni na ok 15 min, następnie zmniejszamy moc piekarnika do 120 stopni i pieczemy ok 50 min, masa stężej jeszcze

Słodki Kompromis
Truskawkowy 3 BIT 152

rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać dwie łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając. Układanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ściśle układać herbatniki. Wyłożyć masę budyniową. Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową. Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników

Pysznie & Pięknie

Proponowane wyszukiwania