Galaretka z papierówek i aronii to kolejny tegoroczny przepis na domowe przetwory do słoików. Lubię smak papierówki i ich zapach dlatego wykorzystuję je do przetworów: galaretek, musów i kompotów. A to drugi w tym roku przepis na galaretkę z papierówek, zredukowałam trochę ilość cukru w poprzedniej recepturze, którą przygotowałam tydzień wcześniej: galaretkę z papierówek z wanilią. Chociaż Piotrkowi ilość cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrondelku, dodać ziarenka z 1 laski wanilii (resztę strączka posiekać, wrzucić do słoiczka i zasypać drobnym cukrem), podgrzać aż cukier się rozpuści, odstawić. Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem. Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić
Kuchenne zapiski Edytynastępnie odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie kaszka jest już gotowa do spożycia. Aby wzbogacić smak i wartość odżywczą można dodać np. rozgniecionego banana, startą gruszkę, mus owocowy, dżem, orzechy, serek itp. Jeśli próbowaliście tych kaszek, dajcie znać, czy Wam smakowały. Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie producenta (polecam skorzystać z tłumacza Google
Poranek na słodkoFelix łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru trzcinowego duża kostka mlecznej czekolady (ok.10 g) siekane migdały masło do natłuszczenia formy Persymonę zmiksować na mus w blenderze. Dodać jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, masło orzechowe i ponownie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę, przyprawę korzenną i zmielone migdały. Czekoladę posiekać i również dodać
Poranek na słodkokamut szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie: mielona wanilia burbońska konfitura z orzecha kokosowego, konfitura z guawy i mus z nektarynek i brzoskwiń Sos żurawinowy: 200 g żurawiny duszonej na małym ogniu z syropem klonowym i odrobiną oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
Poranek na słodkojajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie: ekologiczna wanilia w proszku Nua Naturals 2 łyżki wiórków kokosowych cukier z kwiatu kokosa + mus z mango, pestki dyni i wanilia do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało. Po tym czasie smażę naleśniki
Poranek na słodkoowocami. Do dzisiejszego śniadania użyłam oczywiście mrożonych (choć z własnej uprawy), jednak smakowały niemal tak samo dobrze, jak świeże! Kasza jaglana gotowana z wodą różaną podana z domowym musem jabłkowym, jogurtem z masłem orzechowym, malinami, poziomkami, truskawkami, surowymi pistacjami i świeżo mieloną wanilią burbońską ( Herbaria.de
Poranek na słodkoSernikowe babeczki ryżowe pieczone w beztłuszczowej frytkownicy Purifry Multi Health Fryer marki Russell Hobbs podane z jeżynami i musem truskawkowo-brzoskwiniowym SERNIKOWE CIASTKA RYŻOWE /przepis własny/ 200 g twarogu sernikowego łyżka syropu klonowego szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 180 g ugotowanego ryżu arborio (50 g przed ugotowaniem) łyżeczka mąki kokosowej Twaróg zmiksować z syropem, solą
Poranek na słodkojakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków
Poranek na słodkoPiękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi dzisiejszy goście byli zachwyceni jego barwą i smakiem. Przepis źródłowy tutaj . SKŁADNIKI: 20 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka L 20 dag puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy (pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1/3 łyżeczki cynamonu
Kuchenne zapiski Edytyroku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Zmodyfikowana wersja sernika ze strony kwestiasmaku.com . Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa
Bulliowłoskimi ( orzechy nie powinny wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym). Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy
Niespełnione zdolności kulinarnejeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść. Pierogi podajemy polane musem truskawkowym lub roztopionym masłem. Polecam również: pampuchy z jagodami http://elka72.bloog.pl/id,341651219,title,Pampuchy-z-jagodami,index.html pampuchy z twarogiem i porzeczkami http://elka72.bloog.pl/id,337424299,title,Pampuchy-z-twarogiem-i-porzeczkami,index.html
Kolorowa kuchnia ElkiNaleśniki to pyszne placki, idealne na śniadanie lub kolację. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem musu z dyni, a nadziałam serkiem ricotta, owocami, orzechami i polałam miodem. Wyszły pyszne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolizaczęły kojarzyć się deserowo, służyły kiedyś do picia alkoholu, a kieliszki (nawet takie bez nóżki) mogą z kolei przyjąć w swoje wnętrze coś bezalkoholowego. Tak raz na jakiś czas ;) Mus gruszkowy jest świetną zawartością takiego kieliszka. Jest bardzo prosty, naturalny i nieprzekombinowany. Fajnie miesza się z gorzką czekoladą, która musi być ciepła i dodana tuż przed podaniem. Kandyzowane plasterki gruszki
zadanie-gotowanie