muffinki - 4060 przepisów (strona:142/271)

Wyniki konkursu "Polskie Jabłka" 195

osoby, do których trafi książka   Wydawnictwa REA - SJ "Polskie Jabłka".      Po długim namyśle zdecydowałam, że nagrody trafiają do: 1. Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz

Smakołyki Asi
Jogurtowe muffinki z malinami 126

roztrzepujemy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy ciasto tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki. Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, w każdą babeczkę wtykamy po 3 maliny. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka

Gotowanie i blogowanie
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 245

płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Muffinki z jagodami i białą czekoladą 95

roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy, dodajemy jagody i pociętą w drobną kosteczkę białą czekoladę. Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut (wysokie papilotki „tulipany”) lub do suchego patyczka

Gotowanie i blogowanie
Ucierane ciasto z jeżynami i czekoladą 170

jeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie.  Ciasto jest bardzo

SMYKWKUCHNI
Muffinki bananowo-czekoladowe 133

domu dość dużo bananów, które już mocno dojrzały, a dzieciom już się przejadły, więc coś tzreba było z nimi zrobić żeby nie wyrzucić. Pomyślałam, że napewno chętnie zjedzą muffinki. I nie pomyliłam się, bo wszyscy zajadali jeszcze ciepłe, a w domu pachniało bananami i czekoladą :) Składniki: 4 dobrze dojrzałe banany 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka

kuchnia doski
Pieczarki nadziewane szpinakiem, chorizo i kremem z nerkowców. 138

się kiełbasa chorizo o bardzo dobrym składzie i całkiem przyjemnej cenie. Udało mi się zrobić całkiem duży jej zapas :-). Jeden przepis z chorizo na blogu już jest, czyli śniadaniowe muffinki jajeczne z chorizo. Czas na drugi przepis , czyli pieczarki nadziewane chorizo, szpinakiem i kremem z orzechów nerkowca. Najpierw przygotowywałem je z myślą o grillu, ale ostatecznie wyszło jako danie

PaleoLife
muffiny z malinami i czekoladą 115

składniki na ok. 12-14 szt.: 100 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 100 g cukru 2 jajka

Domowy Smak Jedzenia
Klonowe muffinki z orzechami lub owocami 150

Prosty, nie wymagający użycia miksera,  przepis na smaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami. Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno z orzechami, jak i z owocami. Ps. Ekstrakt waniliowy i bardzo dobrej jakości syrop klonowy  jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata Składniki - proporcje na 12 małych muffinek 260 g mąki pszennej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki nadziewane krówką w tęczowych papilotkach 150

połączenia składników. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy.   Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Tak, aby masa była napowietrzona (bąbelki).   Formę na muffinki wykładamy kolorowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy krókowej, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki).   Blaszkę z babeczkami przekładamy

Słodkie okruszki
Muffinki czekoladowe 176

muffinek wyłożyć papilotkami, oprócz silikonowych. Nakładać masę do około 2/3 wysokości foremki. Uderzyć formekami o stół i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyciągnąć z foremek i wystudzić na kratce lub kładąc je na deseczce do góry nogami. Śmietankę ubić , pod koniec dodając cukier dodać też kakao i delikatnie wymieszać do jednolitego koloru

Czerwony Gupik
Muffinki klasyczne 171

jednej kostce czekolady i przykryć resztą masy, tak do 2/3 wysokości foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż będą złote z wierzchu, a patyczek suchy. Upieczone muffinki wyciągnąć z foremek i wystudzić na kratce lub odwracając je do góry nogami.  Śmietankę ubić. Barwnik rozcieńczyć wodą. Dodać do śmietanki razem z cukrem i delikatnie wymieszać. Ozdobić babeczki. marcelina

Czerwony Gupik
Muffinki śniadaniowe 144

Śniadaniowe muffinki jajeczne, zapiekane z odrobiną chleba i warzywami. Bardzo sycące! Proporcje dla 2-3 osób.  3 jajka 5 plastrów szynki 30 dag sera żółtego 1/2 papryki 1 pomidor 1/2 cebuli czerwonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1-2 kromki chleba Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Jajka wbić do miseczki i rozbić. Dodać mleko

Czerwony Gupik
Muffinki z porzeczkami i melonem 123

Klasyczne muffinki, o których pisałam już tutaj , z owocowymi dodatkami. Lekkiej kwasowości dodają porzeczki, a melon wzmaga słodycz. W ogólności zapieczony melon bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoją konsystencją i smakiem, nie mogliśmy się powstrzymać od zjedzenia kilku muffinek jeszcze przed wystudzeniem. Proporcje na 15 muffinek. 80 gram porzeczek 1/3 melona 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki

Czerwony Gupik