łyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka skórka otarta z 2 cytryn i łyżka soku z cytryny pół szklani kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku(...)skórkę z cytryny i sok, zmiksować. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego
kuchnia doskidodatkiem , zajadam się z wielką przyjemnością! (A czym ja się nie zajadam z przyjemnością?! ;)) Tak samo było i z tymi muffinkami! Od kiedy zobaczyłam je na blogu Kasi , wiedziałam , że im nie popuszczę! SKŁADNIKI: ( na ok.6-7sztuk )MOKRE:- maślanka – 125 ml – olej – 50 ml – małe jajko – 1 sztuka – olejek waniliowy – 1 łyżeczkaSUCHE:- mąka(...)200C. Princessę kruszymy na drobno. W jednej miseczce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Łączymy je ze sobą i mieszamy energicznie do momentu połączenia składników. Foremki do muffinek ( ja używam silikonowych ) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Muffinki pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Inspiracją był blog : Gotuję, bo lubię / Kasia Guzik
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać(...)skórkę z cytryny i sok, zmiksować. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty
Kubki smakucukru nierafinowanego 1 cukier wanilinowy 80 ml oleju 100 g twarożku (mielony jak do sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę, kakao, cappucino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wsypać do jednej miski i wymieszać(...)dodać cukier nierafinowany, cukier wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy. Powodzenia
Kulinarna Patilogiajedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta(...)cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)muffiny z borókamimuffinki z borówkami
Bon Appetit Małgorzatyużycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe, jak to ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają. Muffinki te sprawdzą się świetnie na podwieczorek lub, zapakowane w pudełko, jako przekąska(...)pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g lub z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 0,75 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju DODATKOWO: 200 - 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g groszków z białej czekolady lub białej czekolady posiekanej w kosteczkę WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonybył strzał w dziesiątkę. Ta odrobina budyniu plus porcja masy śmietanowej skutecznie odmieniła mój obraz muffinki. Składniki: 2 szklanki (340g ) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki (160g) cukru 1 szklanka kefiru (lub maślanki) 2 jajka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z wyparzonej pomarańczy Opakowanie budyniu czekoladowego 2 szklanki(...)mieszamy w jednej misce , w drugiej jajka , kefir, olej i sok z pomarańczy łączymy w jednolitą masę. Łączymy zawartość dwóch misek , mieszając całość tylko łyżką. Przygotowujemy formę do muffinek , wykładamy papierowymi papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy łyżeczkę ciasta , na to łyżeczkę zimnego budyniu i znów wykładamy łyżeczkę ciasta . Staramy się przykryć dokładnie budyń. Wierzch babeczek posypujemy
Malinowa Kawiarenkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia. Długo zachowują swoją świeżość i jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Mają lekko chrupiącą (nie twardą) skórkę(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego ( Skworcu ) 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką) 30 ml oliwy 40g żółtego sera 50g wędzonego łososia (użyłam brzuszków; waga po obraniu) Ser zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierzchu. Łososia rozdrobnić
Di gotujeJeśli nie masz foremki do wypiekania świątecznych muffinek możesz użyć zwykłej formy do muffinek lub po prostu papilotek i blachy. Z porcji ciasta wyjdzie ci około 12 muffinek. Wykonanie W dużej misce wymieszaj suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, skórką z cytryny (opcjonalnie) i cukrem waniliowym. Posiekaj bardzo drobno gorzką czekoladę i dodaj(...)Wlej łyżką do foremki lub papilotek do około ¾ wysokości i piecz przez około 20 – 22 minuty. Składniki 300 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szczypta soli ziarenka z połowy laski wanilii 125 g masła, roztopionego opcjonalnie – 2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna
Eat me! Fit me!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 9 Składniki na muffiny: 200 g mąki, 150 g cukru, szczypta soli
JejKuchniasię w ustach, a ja rozpływam się razem z nimi od tego bajecznego smaku :) Jednym s ł owem: Viva R icotta! :) Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek : 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g ricotty - pół opakowania sok z 1/4 pomarańczy 1/3 szkl. musu truskawkowego - zblendowane(...)odpuścić, truskawki te ż dodadzą barwy płatki migdałowe - do posypania W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier. W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, mus truskawkowy, skórkę kandyzowaną, barwnik spożywczy oraz ricottę. Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać
Grunt to przepis!Składniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodkie) 6 sztuk Princessy kokosowej ( 1 batonik -33g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania.Wykonanie:Batony Princessa kruszymy na drobniutkie kawałki. Mieszamy wszystkie suche(...)wykładamy do foremek do 3/4 wysokości i posypujemy wiórkami kokosowymi.Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. (Do suchego patyczka).Z przepisu wychodzi około 10-12 muffinek :)Oryginalny przepis mamy tu--> Ostra na słodko
Czerwona Porzeczkakońcu się na coś przydadzą! Nie wiem, czemu tak bardzo zależało mi na tej donutowej dziurce. Tak na dobrą sprawę, pieczone pączki mają więcej wspólnego ze smakiem muffinek niż prawdziwych, smażonych pączków. ALE! Posiadając ową dziurkę, nikt już nie mógł odmówić im statusu Donutów. A ja byłam zadowolona. Połączenie jagód i polewy z Nutelli... mmm... każdy kęs(...)kilka kulek z folii aluminiowej+forma na muffiny 2 szklanki mąki pszennej trotowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki maślanki 2 jaja, roztrzepane 2 łyżki masła, roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) (opcjonalnie) kolorowa posypka cukrowa NA POLEWĘ: ok.1/2 szklanki cukru pudru ok.2 łyżki Nutelli
Gotowanie to kochanieSPIS SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA WIELKANOC Ciasta: Ciasto z makiem na maślance Ciasto Cappucino Ciasto styropian Ciasto kokosowe z chałwą i jabłkami Szarlotka klasyczna Szybki jabłecznik na oleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto(...)Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Ciasto zemsta teściowej Ciasto z połówkami jabłek Najprostsza szarlotka Ciasto leśny mech Babki / babeczki: Herbaciana babka Babka na Coca Coli Babkba bananowo- kawowa Muffinki z musli Muffinki czekoladowe Muffinki jogurtowo- miodowe Muffinki dwukolorowe Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki czekoladowo- kawowe Ciastka / trufle / inne Kruche ciastka przez maszynkę Rurki
W Moim Magicznym Domusuchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Lentilki można zastąpić cukierkami M&M's, a jogurt grecki kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką.Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać
Gospodyni Miejska