/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając - wbić po jednym jajku i wlać maślankę. Następnie wsypać kaszę manną i na końcu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Zagłębienia w formie do muffinek wysmarować masłem, posypać mąką i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości). (*) Babeczki posypać płatkami czekolady
Di gotujepomarańczowo-imbirowe z ricottą . Oryginalny przepis został podpatrzony na blogu Miłość w brzuchu mam i przyznam, że rewelacyjnie się sprawdził. Muffinki wyrosły wysokie, puszyste, ale jednocześnie przyjemnie miękkie w środku, dzięki dodatkowi ricotty . Mam wrażenie, że maślanka - którą zastąpiłam mleko - dodała im jeszcze więcej delikatności. Połączenie imbiru i pomarańczy wyśmienicie się smakowo sprawdziło, choć u mnie muffinki(...)pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - w oryginalnym przepisie było aż 1 i 1/2 łyżeczki, ale dla mnie muffinki byłyby wtedy za bardzo imbirowe 125g ricotty - pół opakowania sok z 1/2 pomarańczy skórka z całej pomarańczy 1/2 szk. maślanki - zamieniłam z mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego - mój dodatek 1 jajko 1-2 łyżki
Grunt to przepis!możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła 1 szklanka maślanki 3 łyżki miodu 1 słoiczek czekośliwki(...)mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz czekośliwkę, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą
Kuchnia MagdaLenyjajka. Chodzi jedynie o to, aby żółtko z białkiem stworzyły jednolitą masę. Dodajemy do nich maślankę i olej oraz wystudzoną kawę i mieszamy, aby składniki się ze sobą wymieszały. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i ustawiamy na funkcję góra / dół. Przygotowujemy formy do muffinek. Jeśli są silikonowe, nie trzeba nic z nimi robić. Natomiast metalowe musimy wyłożyć papilotkami. Dobrze
Kuchnia od dwojgaMuffinki polubiłam jeść i robić i myślę, że one też mnie polubiły. Szczególnie takie z białą czekoladą, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami ciasta, a po upieczeniu smakuje obłędnie. Równie wspaniałym smakiem odznaczają się płaskie brzoskwinie, pochodzące z Chin o pierwotnej nazwie Pantao ("pan"-płaski owoc, "tao"-brzoskwinia) . Jej najpopularniejsze odmiany w Polsce to Peento, Saturn, Flateryna, Galaxy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 cytryna - skórka otarta 2 jajka 100 ml maślanki 120 g rozpuszczonego masła 150 g białej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej) 1. Piekarnik nastawiamy na 170°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. 2. Składniki mokre (poza rozpuszczoną czekoladą!) łączymy dokładnie w jednej misce, składniki suche
Kuchnia Prezydentowejłyżka miodu) lub inne owoce sezonowe Cukier i jajka ubijamy, dodajemy szklankę maślanki i oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta, na koniec dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, zgodnie z zasadą robienia muffinek - tylko do połączenia składników. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cukier i miód, a następnie
bistro mamajagodami. Wspaniała w smaku, pełna jagódek muffinka posypana brązowym cukrem, orzechami i cynamonem – obłędna. Warte przygotowania, nawet jeśli włączony piekarnik to ostania rzecz na jaką macie ochotę Wypróbujcie. Są przepyszne. Pełne lata. Składniki na 12 sztuk: 115 g masła 100 g cukru kryształu 50 g cukru brązowego 2 jajka 120 g maślanki lub kefiru 2 łyżeczki ekstraktu(...)sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 ml mleka 200 g świeżych lub mrożonych jagód Masło ucieramy. Dodoajemy cukier. Ucieramy około 2 minut. Następnie dodajemy jajka, maślankę i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Suche, wymieszane składniki wsypujemy stopniowo do utartego masła. Ucieramy. Dodajemy mleko i ucieramy
Made By Mom And Sonzmajstrować taki smakołyk :D Zastanawiam się tylko, czy do tego wypieku używać nazwy muffinka czy babeczka.....ok. podaję składniki :) * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * cukier waniliowy * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao * czekolada * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego * 2 jajka Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać
Pieprzyć z Fantazjąszklank i kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną). Piec
Mania Wypiekanianieznacznie zmodyfikowałam. Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą Składniki na 12 muffinek: 240 g mąki 130 g cukru 130g ricotty Sok z jednej średniej pomarańczy Skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju 2 jajka Płatki migdałowe Cukier puder Sposób wykonania: Mąkę, proszek
Mia Cucina Sofietadotychczas upiekłam. Wspaniały delikatny smak cynamonu połączony z gruszką.. Składniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki drobnego cukru ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 125 g ( ½ kostki) masła lub margaryny ½ szklanki kefiru lub maślanki ¼ szklanki mleka 2 jajka 3 gruszki Sposób wykonania: Rozpuścić masło lub margarynę, gruszki obrać
Na słodko lub wytrawniepomysłu jak wykorzystać zalegającą na półce puszkę ananasów dla lubiących wilgotne muffinki dla szukających pomysłu na zdrową przekąskę na 2 śniadanie Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 190g) 2/3 szklanki cukru (ok.100g) jajko pół szklanki oleju pół szklanki płatków owsianych (górskich) - ok. 50g 100ml maślanki 80ml syropu ananasowego (z puszki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, maślankę, olej i syrop ananasowy. Połączyć składniki z obu misek tylko do złączenia składników - nie muszą być bardzo dokładnie wymieszane. Na końcu dodać kawałki ananasa i wmieszać je w ciasto. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do ok. 3/4 wysokości. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem
Mania Wypiekaniapełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 szklanka maślanki aromat 2 nektarynki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz nektarynek). Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy w papierowe papilotki, które należy włożyć do blachy na muffinki, Na wierzch masy wkładamy pokrojone w kostkę nektarynki. Pieczemy przez 30-35 minut
Truskawkowa Fiestaprzeszkodzie, by wykorzystać jaśniejsze rodzaje mąki i cukru. Polecam. Składniki (na 6 muffinek): 200 ml mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej) 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 100 g masła 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek maślanki 1/2 łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy Wykonanie: Cebulę drobno posiekać
zadanie-gotowanie