Puszyste muffinki na maślance z kwaskowym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Małe słodkie co nieco do herbatki ale nie tylko. Muffinki można zabrać także do szkoły lub pracy czy na piknik. składniki: 1 szklanka maślanki 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli maślankę, olej i jajka. Zawartość obu misek dokładnie połączyć. Masę przełożyć do foremek na muffinki do wysokości ok 2/3 foremki. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przygotować kruszonkę-wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść rozcierając w dłoniach
Monia miesza i gotujeowoce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MUFFINKI NA MAŚLANCE PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE
Blog z Apetytemwarto zamrażać i wykorzystać do gotowania bulionu. Przejrzałe banany to świetna baza do smoothi ( warto zamrozić nadmiar ) lub chlebka bananowego. Wychodzący z terminu jogurt z powodzeniem wykorzystasz do muffinek, a maślankę czy śmietankę - do ciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania
kolorowotorcikowozapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej 12 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 1 torebka cukru z wanilią Dr.Oetker 1 szklanka pokrojonego rabarbaru Sposób przygotowania: W jednej(...)suche składniki czyli: mąkę, proszek, cukry. W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonjest ciasto z połowy porcji, w formie na tartę ok 29 cm - z pełnej porcji wyjdzie ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek) 2 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych) 1/2 szkl oleju 2 jajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku(...)minut żeby napęczniały. 2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka
Kto ugości moich gości?uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki.Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie w środku każdej muffinki umieść kawałek parówki.Piecz 10-15 minut, do osiągnięcia złotego koloru
Świat Domowej Kuchniskładniki: 250 g maki 250 ml maślanki 65 g masła 1 jajko 90 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaCynamonowe pięknotki <3 Wstyd, cynamon tematem bloga a tu dopiero cynamonowy przepis ! Muffinki. Czy aby na pewno ? A nie czasem babeczki (cupcakes) ? I tu mam dylemat. Bo te nie są na maśle ,ale z drugiej strony są wilgotne , dość ciężkie i nie potrzebują żadnego kremu(...)może ja się zwyczajnie nie znam ? ;) Nieważne jak je nazwać, i tak pachną cynamonem i jabłkiem :) Jabłkiem, choć nie dodajemy jabłka. Sekretem jest moja ulubiona smakowa maślanka, o dumnej nazwie "pieczone jabłko". Muffinki powstały poprzez zmodyfikowanie przepisu na maślankowe ciasto, które Mama od dawna ma w swoim zeszycie z przepisami. Polecam ! Składniki na około 30 sztuk: 5 szklanek
CynamonemPoOczachszybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze! Składniki: (porcja na ok. 12 muffinek) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 12 kostek białej czekolady 12 kostek czekolady mleczno-białej(...)miksujemy. Następnie dodajemy porcjami maślankę i olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy sobie 12 papilotek. Do każdej z nich dodajemy po łyżce ciasta, następnie na ciasto kładziemy kosteczkę białej czekolady i ponownie przekrywany ciastem. Na końcu na wierzch każdej muffinki wkładamy po kosteczce czekolady mleczno-białej
Kuchnia MagdaLenypyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini wypiek! Muffiny bananowo-borówkowe SKŁADNIKI ( na 12 muffinek): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki borówek 1 jajko 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj Kuchniupieczcie szybciutko te muffiny. PRZEPIS MA MUFFINKI Z PORZECZKAMI ( około 12-15 muffinek ) Składniki ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka maślanki kilka kropli ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy około(...)mrożonych czarnych porzeczek Poltino Dodatkowo do dekoracji: biały lukier plastyczny czarny pisak spożywczy biała czekolada lub krem maślany Przygotowanie muffinek: W jednej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu umieścić maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą lub szybko zmiksować. Do składników mokrych, wsypać suche składniki - szybko wymieszać łyżką - nie miksować
kolorowotorcikowoproszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki maślanki 12 łyżeczek masy krówkowej “kukułka” HELIO Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. Przepis jest na 12 muffinek. Gotowe muffinki możecie posypać dodatkowo cukrem pudrem lub iść dalej i zaszaleć(...)kremując je polewą lub masą krówkową, na bogato! PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki. W innej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję maślankę oraz olej. Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół. Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami albo używam foremek silikonowych. Mieszam razem mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Miksera nie potrzeba. Układam ciasto
Zasmakuj Kuchnijajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki wiórków kokosowych mrożone maliny: u mnie po 3 sztuki na każdą muffinkę Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. Malin wcześniej nie rozmrażam. Muffinki kokosowe z malinami, pyszne, szybkie, polecam! PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam(...)suche składniki. W innej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję maślankę (mleko, jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół. Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto
Zasmakuj Kuchniszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka maślanki lub mleka 6 łyżek roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki rodzynek – u mnie sułtańskie od e-Dana cukier cynamonowy do oprószenia muffinek Przygotowanie: Do jedne miski przesiewamy mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy łyżką składniki. W drugiej misce lekko ubijamy jajka (np. ręczną trzepaczką), dodajemy maślankę lub mleko, olej i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy (ale niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (środkowy
Słodkie okruszkidomownicy jeszcze śpią, gwarantuję, że zapachy na pewno przyciągną ich do kuchni. Polecam Wam gorąco ten duet. Składniki na około 12-15 sztuk muffinek: 2 jajka wiejskie 1 szklanka naturalnej maślanki 30 dag mąki pszennej tortowej 10-15 dag twardego sera żółtego np. cheddar 1 szklanka marchewki z groszkiem Hortex ½ żółtej papryki Kawałek pora 1 łyżka
Wanilia i Kardamon