Czwartek ;) Broń boże nie pomijajcie posypki, bo to sedno tych muffinek! Składniki: (na 12 muffinek) 400 g mąki tortowej szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 duże jajko (możecie wypróbować 2, ciasto wyszło mi dość gęste) szklanka maślanki (dałam kefir) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 6 łyżeczek marmolady/dżemu(...)łączymy olej, jajko, maślankę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Formę smarujemy tłuszczem lub wkładamy papilotki. Nakładamy po łyżce ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie. Wypełniamy 0,5 łyżeczką marmolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. Wierzch jeszcze ciepłych muffinek smarujemy roztopionym masłem
W kuchni bez szafekmąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Jajka ucieramy mikserem z cukrem. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i mieszamy z maślanką. Wszystko razem mieszamy, dodajemy migdały i miksujemy, aż do połączenia się składników. Teraz potrzebujemy albo formę na muffinki, albo inne małe formy wielkością przypominające słoiczki w których będziemy podawać deser. Lepiej żeby foremki było trochę większe, bo zawsze
KasiaiKrzysiu.plszklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 2 jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnieBlue Curacao,1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy),ok. 400 ml. maślanki,cukier do smaku,truskawki.Jedną niebieską galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i nalać do wysokich szklanek. Do galaretki włożyć truskawki. Szklanki ustawić pod kątem. Ja wykorzystałam formę do muffinek. Wybaczcie, ale zagapiłam się i nie zrobiłam zdjęcia podczas robienia(...)formie wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.Drugą niebieską galaretkę przygotować w połowie wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy zacznie zastygać wlać do niej maślankę i zmiksować. Można dodać odrobinę cukru, jeśli będzie zbyt kwaśna. Tak przygotowaną nałożyć do szklanek na stężałą niebieską galaretkę. Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu, wystudzić i odstawić do pełnego stężenia
Codzienna kuchnia niecodziennaznalazłam:) Przepis od Dorotki , która zachwalała pomarańczowe muffinki, ja też je zachwalam... Składniki na około 10-12 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki otrębów; 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru; 1 duże jajko; 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy; otarta skórka z 2 pomarańczy; 100 ml maślanki; 40 g roztopionego masła; 2,5 łyżeczki proszku(...)składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190 o C przez około 25 minut
In my kitchenmuffinek. Powyższe cudo stało się inspiracją do stworzenia słodkich i ślicznych muffinek ;) Składniki suche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru Składniki mokre: 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju Dodatki: 2/4 opakowania hershey cookies'n'creme wraz z posypką 4 truskawki Przepis
Emcia Pichcipuszyste. Polecam :) SKŁADNIKI MOKRE : 1 jajko 0,5 szklanki oleju szklanka maślanki SKŁADNIKI SUCHE : 2 niepełne szklanki mąki ok. 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku i sody 1,5 łyżki kakao WYKONANIE: Piekarnik włączamy na 200 stopni C ustawienie góra-dół. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy składniki mokre, do drugiej przesiewamy składniki suche
Pani na deserKiedy w końcu opracowałam przepis na najlepsze Muffinki cytrynowe , który zamieszczałam parę dni temu na blogu, nie osiadłam na laurach :) Wręcz przeciwnie, postanowiłam zrobić wersję
Moja DelicjaCiasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa dwóch składników: kakao i kawałków dobrej gorzkiej czekolady. Dodatek roślinnego jogurtu lub maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, samodzielne wykonanie papilotek do muffinek być może będzie dla Ciebie niezłą frajdą. Doskonale do tego sprawdzi się np. papier do pieczenia w dowolnym kolorze
Roślinna - blog wegańskiczekolady; 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego; 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu); 2 jajka (roztrzepane); Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim zaś składniki mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto jest dosyć gęste). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta
In my kitchenprzepisem, trochę go zmodyfikowałam pod siebie. U mnie muffinek wyszło około 16 szt, ale miałam mniejsze papilotki. Babeczki wyszły pyszne :))) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych u mnie Halina 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka otarta skórka z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 100 ml maślanki 50 g roztopionego masła 2,5 łyżeczki proszku
kruche babeczkiroztrzepanymi oraz maślankę. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Obrane banany rozgnieść widelcem. Dodać do jajek i maślanki. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, cukier i otręby. Wsypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozdzielić ciasto po równo. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25-30 minut na złotobrązowy
Czerwień i błękitminuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1 szkl. maślanki naturalnej1 jajko W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.Beza:2 białka2/3 szkl. cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kolorowotorcikowopomarańczy z czekoladą? Ja uwielbiam. Dlatego też tym razem moje muffinki zrobiłam z takim dodatkiem. Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanka cukru * cukier wanilinowy * 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy bądź 1 łyżeczka cukru z pomarańczą * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego * 2 jajka * 1 tabliczka czekolady Wszystkie składniki
Pieprzyć z Fantazjączekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko Krem: 250 g mascarpone 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego* 2-3 łyżki kremu kokosowego kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie(...)dodać mniej lub więcej cukru Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą
Mania Gotowania