pierwszy upiekłam muffiny w pełnym wymiarze fit. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc nie może zabraknąć cynamonu. Przedstawiam proste i bardzo smaczne muffinki. :) Składniki: 4 sztuki 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek + mąka do obtoczenia 1/2 szklanki mleka kilka kropli
Truskawkowa Fiestaprzekładamy do miski. Z warzyw odciskamy pozostałość wody. Dodajemy do kaszy. Ser feta rozdrabiamy za pomocą ręki. Przekładamy jajka. Przyprawiamy. Około 1 łyżkę do formy silikonowej jak na muffiny. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190C
Jedz zdrowo żyj zdrowo!połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachminut. Schłodzić przez całą noc w lodówce. Wierzch posmarować pozostałym masłem orzechowym i udekorować fistaszkami. Smacznego! PS. Na dwóch zdjęciach ponad to, możecie zobaczyć prześliczne kolczyki-muffiny, które otrzymałam jako nagrodę za wygraną w konkurcie na najlepsze muffinki. Dzisiejszy odcinek sponsorowany przez Festiwal Dyni
Przepysznik - BLW i nie tylkobędzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe Rogaliki marchewkowe
Przepysznik - BLW i nie tylkokryształ Jajka należy ubic z cukrem na puszystą mase, nadal ubijając po kolei dodawać olej, oraz mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszac i przełozyc do formy na muffiny(ja użyłam w kształcie serc i była to forma silikonowa wiec papiloty były zbędne) wyłożonej papilotkami. Nakładac do 3/4 wysokości. Migdały delikatnie pokruszyć a orzechy drobno posiekać. Wierzch babeczek
Radość kipiąca uśmiechem.pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smaki Przyprawy i KoloryZagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i do lodówki do schłodzenia na 1 godzinkę . Po godzinie wałkujemy ciasto i wycinamy foremką ciastka . Akurat miałam foremkę serduszko i muffin . Wyszło mi sporo ciastek . Piekłam w 170 stopniach po 15-20 minut . Mniejsze ciastka szybciej się pieką niż większe
Różowa kuchniaZmiany, zmiany, nadchodzą zmiany zarówno w naszych życiach osobistych jak i na blogu :) W ostatnim czasie zaliczyliśmy przeprowadzkę, która pochłonęła bardzo dużo czasu. Ale warto było
W kuchni Katiecamembert, orzeszki ziemne smażone i solone FELIX (ok.50g), 8 suszonych pomidorów, ok.30-40szt. zielonych oliwek, pieprz. Przygotowanie: Z placków tortilli wyciąć koła - z jednego placka 4sztuki. Włożyć do blaszki na muffiny, formując miseczki. Zapiec w rozgrzanym piekarnku do 150stopni, około 12minut - do momentu aż będę twardsze, ale nie przypieczone. Pozostałości po wycięciu tortilli nie wyrzucać. Położyć na blaszkę i do piekarnika
W kuchni u Monikilową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była naprawdę udana:) a i starszemu pomocnikowi niejadkowi dzięki niekonwencjonalnej posypce z draży muffiny bardzo smakowały:) Składniki na 12 sztuk : 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki najlepszej jakości kakao 3/4 szklanki cukru pudru 2 tabliczki
cucinareNawet jeśli nie mamy w domu specjalnych papilotek, bez problemu można je samodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć. Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami - węgierkami w nadzieniu.Śliwek u mnie pod dostatkiem, więc korzystam póki mogę. :D Muffinki są takie
Kuchnia Elliefrancuskie rozwinąć i pozbyć się papieru ze środka. Ciasto ponownie zwinąć. Podzielić na 12 krążków o szerokości 1-1,5 cm. Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny
Weekendy w domu i ogrodziekilka dni pojawiają się babeczki marchewkowe. Są nawet ok. Nawet – bo brakowało mi w nich porcji wilgoci i dodatkowego smaku poza cynamonem. I tak urodził się przepis na te muffiny. Ustawcie piekarnik na 180⁰C, niech się powoli nagrzewa. Naszykujcie od razu 12 średnich papierowych lub silikonowych foremek na babeczki. Te rustykalne, które są tutaj na zdjęciach, zrobiłam
Karo in the Kitchen