nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie od razu wpadło mi w oko. Głównie dlatego, że banany kojarzą mi się z tradycyjnymi chlebkami, ewentualnie muffinami. Czasem jeszcze wrzucam je do koktajlów, albo dodaję do owocowych sorbetów, żeby były bardziej kremowe. Jest jeszcze znane wszystkim banoffee pie , któremu, choć niemożebnie wręcz słodki, nikt się oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona i przykryć ciastem. Muffiny posypać cukrem waniliowym lub kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzeniepomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Do śliwek wsypujemy posypkę i obtaczamy śliwki. Do ciasta dodajemy śliwki wymieszane z posypką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościszklanka cukru Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1/2 szklanki oleju jeżyny Wymieszać składniki suche, potem mokre. Połączyć niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. *można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale pachną
zdrowa vege kuchnianiekwestionowana królowa wegańskich i bezglutenowych smakowitości oraz współorganizatorka wydarzenia, Karolina z Vegeaddicted - jej bezjajeczna beza podbiła moje serce, Monika z Lunchoteki ze swoimi pysznymi fatayer i cudownymi muffinami totalnie nas zachwyciła , Małgosia z Karmelowy - dyniowe ciastka spod karmelowej ręki były tak pyszne, że żaden łasuch nie mógł im się oprzeć, Asia z W Kuchni Wieczorem - swoimi
Food Squarepierwszy upiekłam muffiny w pełnym wymiarze fit. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc nie może zabraknąć cynamonu. Przedstawiam proste i bardzo smaczne muffinki. :) Składniki: 4 sztuki 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek + mąka do obtoczenia 1/2 szklanki mleka kilka kropli
Truskawkowa Fiestaprzekładamy do miski. Z warzyw odciskamy pozostałość wody. Dodajemy do kaszy. Ser feta rozdrabiamy za pomocą ręki. Przekładamy jajka. Przyprawiamy. Około 1 łyżkę do formy silikonowej jak na muffiny. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190C
Jedz zdrowo żyj zdrowo!połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachminut. Schłodzić przez całą noc w lodówce. Wierzch posmarować pozostałym masłem orzechowym i udekorować fistaszkami. Smacznego! PS. Na dwóch zdjęciach ponad to, możecie zobaczyć prześliczne kolczyki-muffiny, które otrzymałam jako nagrodę za wygraną w konkurcie na najlepsze muffinki. Dzisiejszy odcinek sponsorowany przez Festiwal Dyni
Przepysznik - BLW i nie tylkobędzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe Rogaliki marchewkowe
Przepysznik - BLW i nie tylkokryształ Jajka należy ubic z cukrem na puszystą mase, nadal ubijając po kolei dodawać olej, oraz mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszac i przełozyc do formy na muffiny(ja użyłam w kształcie serc i była to forma silikonowa wiec papiloty były zbędne) wyłożonej papilotkami. Nakładac do 3/4 wysokości. Migdały delikatnie pokruszyć a orzechy drobno posiekać. Wierzch babeczek
Radość kipiąca uśmiechem.pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smaki Przyprawy i KoloryZagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i do lodówki do schłodzenia na 1 godzinkę . Po godzinie wałkujemy ciasto i wycinamy foremką ciastka . Akurat miałam foremkę serduszko i muffin . Wyszło mi sporo ciastek . Piekłam w 170 stopniach po 15-20 minut . Mniejsze ciastka szybciej się pieką niż większe
Różowa kuchniaZmiany, zmiany, nadchodzą zmiany zarówno w naszych życiach osobistych jak i na blogu :) W ostatnim czasie zaliczyliśmy przeprowadzkę, która pochłonęła bardzo dużo czasu. Ale warto było
W kuchni Katie