WALENTYNKOWE MUFFINKI 177szybkie i łatwe w przygotowaniu muffinki dla naszej Walentynki SKŁADNIKI Muffiny: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. maślanki 1/3 szkl. cukru, 1/4 szkl. oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Krem: 100 g masła, 150 g masy krówkowej, 2 łyżki wódki WYKONANIE Muffinki: W 1 misce mieszamy widelcem jajko, maślankę i olej. W 2 misce
słodki bratek
MINI SZARLOTKI 232Dziś światowy dzień muffina, z tej okazji zapraszam Was na szarlotki w formie małych muffinek, doskonałe na 1 kęs do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI Suche składniki: 1 szkl. mąki, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu, szczypta soli, Mokre składniki: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany
słodki bratek
Muffiny jajeczne z szynką parmeńską. 214Muffiny jajeczne to ciekawa propozycja na śniadanie, alternatywa dla jajecznicy. Mogą stanowić smaczny weekendowy starter. Nakład pracy i czas przygotowania niewielkie. Szynkę parmeńską możecie zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych
zadanie-gotowanie
Tosty z jajkiem inaczej. 304Marzena robiła już tosty z jajkiem i jajeczne muffiny . Ja połączyłem te dwie idee w jednym śniadaniowym daniu. Rzecz jest prosta i całkiem pomysłowa. Pod jajkiem możemy ukryć dodatkowe smaki: podsmażony boczek lub cebulkę, plasterek koktajlowego pomidorka, szczypiorek, starty ser. Ja zrobiłem wersję niemal podstawową - jedynie z dobrym włoskim serem. Z czego są foremki dowiecie się w przepisie. A gdyby
zadanie-gotowanie
jajka zapiekane w szynce 172jajka 4 plasterki szynki 1 pieczarka oliwa z oliwek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz szczypiorek, narka pietruszki wykonanie: Pieczarkę drobno kroimy i podsmażamy. 4 kokilki lub foremki na muffiny smarujemy oliwą z oliwek. W każdej foremce umieszczamy po jednym plasterku szynki tak aby przykrywała całą powierzchnię foremki, tworząc po upieczeniu miseczkę. Do środka każdej wkładamy cząstki pieczarki, przeciśnięty przez praskę
Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto - przepis podstawowy 247proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto wytrawne: Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem ) Składniki: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej śmietany Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć
Mama Gotuje
Jajeczne Muffiny Pauli 175Dziś zaprezentuje Wam przepis mojej Siostry Pauli na wspaniałe Muffiny Jajeczne. Nie dość,że są smaczne to i bardzo szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Zapraszam do przetestowania i podzielenia się opiniami w komentarzach. Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 Czerwona Papryka 1 Por Natka pietruszki Do wyboru : Boczek, salami,szynka 15-20 dag tartego sera żółtego
Gotowanie Patki
Mini serniczki bananowe 222średnie banany 2 łyżki mąki (dowolnej, ja użyłam kokosowej) Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy na puszystą masę. Masę przelewamy do silikonowych foremek lub natłuszczonej metalowej formy na muffiny. Ponieważ w masie nie ma tłuszczu, będzie przywierała do papierowych papilotek. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 170-180 st. C. Oczywiście można dodać do tego dowolne owoce
Kucharzyca
Figa z makiem 176wykładamy figi, ogonkami do góry. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Ciasto można też upiec w formie babeczki jeśli mamy wysokie foremki na muffiny – do każdej wykładamy trochę ciasta, dokładamy figę i przygrywamy kolejną porcją ciasta. Pieczemy wtedy ok. 30 minut w temp
Kucharzyca
Babeczki brownies z Nutellą 284mąkę i bardzo krótko wymieszać mikserem (tylko żeby trochę zwilgotniały składniki). 4. Do ciasta powoli wlewać kakao, cały czas mieszając ( zobacz FILM ). Gotowe ciasto przełożyć równomiernie do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około
Mała Cukierenka
Babka czekoladowa 187Przepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast ☺ Dzisiaj proponujemy proporcje na 3 małe foremki do babki o średnicy 14 cm. Urocze ciasteczka można rozdać gościom do domów ☺ 1 godzina 3 foremki o średnicy 14 cm składniki: 2 jajka 150 g cukru
Ania i Marcin gotują
Wielkanocne babeczki piaskowe 342cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać - do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę jasnej masy, obok łyżeczkę ciemnej masy i tak naprzemiennie do skończenia obu mas, wypełniając foremki do około 2/3 wysokości - formę wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Bereniki
Kokosowy zawrót głowy :-) 162szklanka cukru pudru 600 g czekolady gorzkiej Wiórki mieszamy z mlekiem skondensowanym i przesianym cukrem pudrem. Powstałą masę wykładamy do foremek i mocno dociskamy. Ja użyłam silikonowe foremki do muffin, kokosową masę nakładałam do połowy wysokości. Foremki z masą wstawiamy do zamrażarki na minimum 1h (masa musi dobrze stwardnieć). Czekoladę rozpuszczamy w miseczce (w kąpieli wodnej) - studzimy. Foremki wyjmujemy
peggiwkuchni
Babeczki kurczaczki. 166mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Formę na muffiny (12szt.) wykładamy papilotami. Uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości dołka. To samo robimy z małymi papilotkami, jednak je stawiamy luzem w zwykłej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.
Kokosowo czekoladowy deser z chia wegański, bezglutenowy 311garnuszku i podgrzewamy do zagotowania, następnie dodajemy wcześniej rozpuszczony w wodzie agar/ żelatynę (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i mieszamy, do zagotowania przelewamy ciemną warstwę do silikonowych foremek na muffiny lub blaszkę , odstawiamy do stężenia do lodówki ok.20 minut, przygotowujemy warstwę jasną, wszystkie składniki oprócz żelatyny/agaru umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy dodajemy wcześniej rozpuszczony w wodzie agar/żelatynę
zdrowa vege kuchnia