naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej
Milion Smakówzdrowa i pożywna wersja klasycznych muffinów na bazie dyni. Mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką jaglaną a cukier odrobiną miodu. Słodyczy tym muffinkom dodaje owsiana kruszonka - możecie też oczywiście przygotować je bez kruszonki, wówczas cukru nie będzie wcale
Milion SmakówZapachniało zimą i świętami. Zagościły w moim domu piernikowe muffiny, aromat przyprawy korzennej jest nieziemski, czuć go w całym domu... wiem, wiem powinnam odpędzać zimę zamiast ją przywoływac, ale cóż począć kiedy stęskniłam się za piernikowym smakiem. Przepis wyszkrobałam od Dusi , wyszły pyszne. Składniki 2 szkl mąki 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kakao
Kuchenne aromatydowolnie modyfikować o suszone owoce lub dżemy) - kolorowa posypka Suche składniki wymerdać w misce, a mokre w drugim naczyniu. Wszystko razem połączyć i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek na muffiny i posypać kolorowymi płatkami/kulkami. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni
upichconaCorner by "jagodzianka" Delikatne i lekkie babeczki czekoladowe. Jeśli nie zjecie wszystkich, zamroźcie pozostałe. Można je dekorować różnymi kremami czy lukrami. Dekoracje z … Przeczytaj cały artykuł Post Czekoladowe muffiny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno odkryłam krem z chałwą – rewelacja! Bardzo smaczny, delikatny krem. Świetny dodatek do tortów, babeczek, muffinów i innych ciast. … Przeczytaj cały artykuł Post Krem z chałwą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Popovery, amerykańska wersja brytyjskich ”yorkshire puddings” to zrobione z ciasta naleśnikowego, bardzo lekkie muffiny. Piecze się je w specjalnej blasze … Przeczytaj cały artykuł Post Popovery (American popovers) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMasz dosyć monotonnych, kanapkowych śniadań? To propozycja idealna dla Ciebie! Muffiny na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy to doskonała opcja dla zabieganych. Robi się je w tempie ekspresowym (razem z pieczeniem to ok. 25 minut)- przez ten czas zdążysz zaledwie wypić kawkę i umyć zęby. Zanim się obejrzysz twoje śniadanko będzie już gotowe. Ja robię
Wielki apetytIdziesz do pracy a twoje dziecko potrzebuje coś fajnego na drugie śniadanie do szkoły? Dobrze trafiłeś! Przygotowanie muffin do dosłownie 5 minut. Upieczesz je w trakcie porannego mycia zębów. A smak?- Zadowoli każdego (nawet nastolatka). Tym razem przygotowywała je moja 6 letnia Weronika, więc uwierzcie ich przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki: 80 g masła 170 g mąki
Wielki apetytDyniowe (popovers) yorkshire puddings; z twarożkiem i miodem Kiedy zobaczyłam dyniowy pomys ł na te "wystrzałowe" muffiny, wiedziałam, że na pewno go wypróbuję. Może typowo nie wyrosły, ale za miały cudowny pomarańczowy kolor w środku ^^ Może wczoraj pogoda zbytnio się mnie nie posłuchała, za to dzisiaj chyba coś do niej dotarło, bo jak na razie wszystko zapowiada się
More food, love and dreamsskrobia zamieni się w skrobię oporną na działanie enzymów i będzie działać podobnie jak błonnik, należy też pamiętać, że gotowane w łupinach tracą najmniej wartości odżywczych. Składniki na 11 muffin : - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 3 jajka - szklanka startego sera żółtego - do smaku szczypiorek sól, pieprz, przyprawy wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, ubić na puree
zdrowa vege kuchniajajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą
Bulliopostanowiłam przygotować większą ilość lemon curd niż jest potrzebna do ciasta. Szczelnie zamknięty słoiczek z tym smakołykiem może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni, a mi zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym. Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj przepis na dietetyczne, wegańskie oraz bezglutenowe muffiny, które są tak pyszne, że myślałam, że nie zdążę zrobić zdjęć, bo tak szybko znikały ze stoły, są naprawdę wyśmienite :):) Składniki : - 150 g daktyli - 200 ml mleka ( może być roślinne) - 200 ml oleju ( kokosowy, rzepakowy) - 200 g mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych) - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie
zdrowa vege kuchniaBarszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem , krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję
Mama Gotuje