pieczenia, po wyciągnięciu z pieca formowałam je nożem), z pewnością je jeszcze kiedyś zrobię. Ale zapewniam, smak rekompensuje wcześniejszy trud. Następnym razem piec je będę przy użyciu blachy do muffin, może to ułatwi zadanie. SKŁADNIKI: 85 g masła 75 g drobnego cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych kandyzowanych wiśni 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 25g nasion słonecznika
Kuchnia w opałachłyżka majonezu sól pieprz posiekany szczypiorek A jak to zrobić: Płaty ciasta filo pokroić na kwadraty i posmarować masłem. Składać nieregularnie po 3 sztuki i wkładać do formy na muffiny, niczym papilotki. Piec 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się ze złocą. Jajka i łososia zblendować i doprawić solą, pieprzem, keczupem i majonezem. Dobrze wymieszać
Kuchnia w opałachskładniki przelać do suchych i całą masę dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wiśniówkę, znów wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości, a na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki banana. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu, można udekorować
Kuchnia w opałachzrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche, a w drugiej wszystkie składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, wlewając mokre do suchego i dokładnie wymieszć. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej
Kuchnia w opałachgdyż feta jest słona). Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie tniemy na 8 kawałków. Każdym z nich wykładamy, wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę na muffiny tworząc „kwiatki”. Wstawiamy do piekarnika na około 15 - 20 minut na 200 stopni Celsjusza (chyba, że instrukcja na gotowym cieście francuskim mówi inaczej). Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się zarumieni wyjmujemy
Kolizje Smakówdziadka. Kwiatuszki dla każdego, a jest ich szóstka, licząc pradziadków, już czekają w wazonie na stole. Maluch poprosił mnie bym mu coś dla nich dobrego przygotował. Stanęło na muffinach. Czego użyłem? -dwa kubki przesianej mąki TYP405-450 -4 czubate łyżeczki kakao -pół tabliczki gorzkiej, posiekanej na duże kawałki czekolady -dwie garści borówek -dwie łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 kubka
BaRepasjajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą
Bulliogotującej się masy dodać czerwone porzeczki. Jeszcze chwilę mieszać. Muffinki można oblać już gorącą czekoladą, lub też ostudzić ją żeby miała gęstszą konsystencję i tak nie spływała z muffin (ja polewałam gorącą). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia muffinek. Jak zostanie Wam budyń i polewa, to nie wyrzucajcie, bo można zrobić smaczny deser. Wystarczy włożyć budyń do miseczki
Passions hobbies lifetemu pojawił się tutaj pierwszy przepis. Były to muffiny. Dzisiaj również na słodko, ale dużo zdrowiej. Ciasto czekoladowe bez grama dodatkowego cukru, bez mąki. Za to z bananami i daktylami. Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu na duńskim blogu The Food Club . Ponieważ nie miałam dostępu do świeżych daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło
Sto kolorów kuchnimnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pączki! Są już wiedeńskie … muffiny pączkowe … jest chrust … pączusie serowe i kilka innych, fantastycznych, karnawałowych przysmaków. Teraz pora na klasyczne pączki. Domowe, babcine … Przepis dostałam od Babci , a kiedy żyła smażyła je w ogromnych ilościach i obdarowywała całą rodzinę w Tłusty Czwartek. ( potem jeszcze po Tłustym Czwartku robiła mamie
Ostra na Słodkomałe kiełbaski z szynki Degustino (1 opakowanie-120g) 2 jajka 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany 18% sól,pieprz 1 garść startego żółtego sera Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc koszyczek. Przygotować masę jajeczną. Jajka roztrzepać widelcem a następnie dodać jogurt. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać starty ser żółty i wymieszać. Kiełbaski pokroić w grubsze
Monia miesza i gotujeprzepis właśnie na róże. Delikatnie, niezwykle kruche … no i wyglądają przepięknie! Idealne do popołudniowej kawki! Uwaga: uzależniają! Spróbujcie! A potem śmiało możecie dorobić jeszcze faworki ( TE! ) , oponki , pączkowe muffiny no i pączki wiedeńskie ! Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI: ( ok. 30-35 szt ) * mąka pszenna – 300 g * jajko – 2 szt * żółtko – 2 szt * masło
Ostra na Słodkookrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi w jednym miejscu. Układamy na papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem. Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu
Poezja smakuPowstanie jedynie pianka do której stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy.Wsypujemy kokos i mieszamy łyżką.Kiedyś przez przypadek kupiłam w markecie papierowe foremki na minimalne muffinki ;) Zwykłe muffiny się tam nie zmieszczą, ale kokosanki owszem! :)Do papierowej foremki mieści się łyżeczka ciasta:)Wszystkie kokosanki układamy na formie i wstawiamy do nagrzanego (160 stopni) piekarnika. Pieczemy je na złoty
Lawendowe Nieboszkl. mąki pszennej3/4 szkl. cukrułyżka kakaołyżka przyprawy korzennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaszklanka jogurtu greckiego1/3 szklanki olejumały słoiczek powideł śliwkowychPiekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.W wymieszanych suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać w nie jogurt, olej i wbić jajka. Wymieszać całość
wyzwania kuchenne