Pizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno.Składniki: (ok. 10 pizzerinek)3 szklanki mąki3/4 szklanki mleka25 g świeżych drożdży1 1/2 łyżki
Słodka Stronaprzygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek.Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek)300 g mąki pszennej150 g masła (powinno być lekko schłodzone)3 żółtka65 g cukru pudrucukier waniliowyszczypta soliSpody do Babeczek
Słodka StronaBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak... Babeczki z Masą Budyniową
Słodka StronaMocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady to klasyka wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Muffinki są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie najlepsze muffinki czekoladowe.Muffinki Czekoladowe - Składniki:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4
Słodka StronaDynie z Pomarańczy to dekoracja, która może posłużyć jako "naczynka" na dowolne mini słodycze, takie jak np. draże, cukierki, żelki, a także inne przekąski. "Dynio-pomarańcze" pięknie prezentują się i mogą stanowić bardzo ciekawy dodatek na stole w Halloweenowy wieczór. Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween - Składniki: pomarańcze (ilość w zależności od zapotrzebowań) dowolne słodycze lub przekąski
Słodka Stronajednym, które przedstawia brzuszek. Na opakowaniu sporo informacji podanych w taki sposób, ze chce się to czytać. Otwieramy pudełeczko (zabezpieczone nalepką) i widzimy na wieczku od środka napis: mini poradnik, poznaj skórę od środka i strzałeczka skierowana w dół. Wyjęłam tubkę z balsamem i dostrzegłam, ze trzy wewnętrzne ścianki pudełka są zadrukowane. Po rozłożeniu kartonika mogłam przeczytać
Codzienna kuchnia niecodziennabyć zbyt rzadki, gdyż będzie spływał z ziemniaków. Dodać posiekany szczypiorem i pokrojoną dowolnie rzodkiewkę. Wszystko razem wymieszać - nie solić. Na upieczone ziemniaki nakładać twarożek. Można zajadać jak mini-kanapki, na gorąco i na zimno. Przygotowane z małych ziemniaków mogą być podane jako imprezowa przekąska. No to witaj wiosno! :) Smacznego! Powyższy wpis bierze udział w konkursie organizowanym przez
Codzienna kuchnia niecodziennapierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!< Składniki ciasta: pół kostki masła , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli , szczypta
Codzienna kuchnia niecodziennaBoquerii w Barcelonie czy Mercado de San Miguel w Madrycie. Targ ten to miejsce mające na celu zebranie całej najlepszych firm gastronomicznych w jednym miejscu. Mają tu być zarówno mini-restauracje (40 lokali) podające ekologiczną, zdrową żywność lokalną i kuchni narodowych, sklepy z potrawami i produktami z całego świata. Będzie więc można zarówno skosztować smakołyków na miejscu, jak i zakupić
WojnaNaSmaki.plilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć. Ale to, co wyróżnia tę książkę od innych, to końcowy spis potraw w postaci mini-zdjęć, na których umieszczono informacje o ilości składników: tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów i kalorii . Jest to przydatne dla tych, którzy bardzo skrupulatnie dbają o to, co jedzą lub prowadzą
WojnaNaSmaki.plceliakię i o tym, że jego nadmiar może doprowadzić nawet do niedożywienia, bo ten kleisty gluten obklejając nasze jelita prowadzi do niewchłanialności związków odżywczych. Przerażona wizją glutenu obklejającą... Mini tortille kukurydziane z awokado is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłomiędzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu farfalle marki om nom nom* 2 cukinie 1 bakłażan 1 brokuł 3 czerwone cebule 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 200 g mini marchewek 200 g czarnych oliwek bez pestki 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego) 4 ząbki czosnku
Food SquarePuszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek o ⌀ 5 cm ): 125 g jogurtu naturalnego 2 jajka 75 g masła skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Food Squareostatnią, wierzchnią warstwą był sos. Wierzch ozdabiamy, np. ketchupem i odstawiamy do lodówki. Możemy też przygotować kilka małych salaterek i wykonać w nich warstwy w wersji mini. Smacznego
Maminek kulinarnyZapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon
Smakowity Blog Kulinarny