Davos, czym mógłby mnie wspomóc, odpowiedział, że Szwajcarzy są raczej kulinarnymi monogamistami. Wierni founde. I dumni z czekolady.Bez większego zastanawiania postawiłam na mocno czekoladowego Gizmo. Tym razem wersja mini. Z galaretkami. W barwach zachodzącego słońca skąpanego w lazurze Jeziora Genewskiego. Nieskromnie powiem: Czekoladowa ekstaza!Moje kubełki znowu szalały. Stwórca zdębiał. I prosił o dokładkę. I o dokładkę dokładki
bastalenamożna wyjąć go z formy - szybciej wystygnie). Po ostygnięciu dekorujemy wierzch sernika dżemem z jeżyn i listkami świeżej bazylii. Smacznego! Nam zostało trochę masy serowej, więc zrobiłyśmy kilka mini- serniczków w formach i papilotkach do muffinek. ;) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml
Symfonia SmakówMini bezy i bezy kawowe przygotowuję często, gdyż moi panowie za nimi przepadają. Jak twierdzą wychodzą mi zawsze lekkie, idealne i kruche, rozpływają się w ustach. Tym razem postanowiłam przygotować bezowe tartaletki z kremem. Bezę zamiast wyciskać na papier przełożyłam do foremek na babeczki, po wysuszeniu miały odciśnięty wzór foremek na powierzchni, wyglądało to bardzo ozdobnie.Wymyśliłam też sobie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozgrzewa w coraz chłodniejsze wieczory. :-) Przepis na 2 średnie porcje. Składniki: 3 średnie, czerwone papryki 3 dojrzałe pomidory 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 dużej cebuli 1 mini papryczka chili (lub 1/4 zwykłej) 1 łyżeczka miodu sól (w moim przypadku himalajska) opcjonalnie: jogurt grecki, kilka listków świeżej bazyli 1. Paprykę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy
kuchnia do kwadratuOrzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka 130 g cukru pudru
wyzwania kuchenneposypujemy po wierzchu dużą ilością startej czekolady, żeby zakryć wytwór naszych dwóch lewych rączek. Z niepozornej miniatury dyni wyszło tyle puree, że postanowiłam zrobić bonusowe mini-ciasto w mniejszej formie. Muzykę Farben Lehre kocham za to, że zawsze, kiedy jestem chociaż odrobinę zestresowana, pozwala mi się kompletnie zresetować. Jakoś
sama złodyczTaka mała wariacja sałatki caprese. Dałam podstawowe składniki w wersji mini a do tego dołożyłam kaszę perłową i olej sezamowy. Sałatka wyszła przepyszna.składniki:500 g pomidorków koktajlowych, u mnie czerwone i żółte1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowejkilka listków świeżej bazylii3 łyżki oleju sezamowegoprzyprawa do pomidorów Kamis do smakuKasze jęczmienną perłową ugotować i wystudzić. Pomidorki umyć
Monia miesza i gotujeSkładniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli 2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody Przygotowanie: Krewetki myjemy
Niezły Młynekugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka, bazylia, ksylitol (rodzaj zdrowszego cukru :-) 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy
kuchnia do kwadratusmaczna przekąska na upalne dni. Mająca przy tym mało kalorii za to pełno witamin i wartości odżywczych. Marzenie każdej kobiety na które my dzisiaj podajemy pzrzepis :) Składniki: opakowanie mini mozzarelli pomidorki koktajlowe listek sałaty wykałaczki oliwa z oliwek bazylia (lub inna ulubiona przyprawa np. oregano) Pomidorki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i odczepiamy z gałązek. Kulki mozzarelli przecinamy
Kolizje Smakówrobi się naprawdę łatwo. Krem, którym byśmy je napełniali może być naprawdę dowolny, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań :) My zamiast dużych normalnych ptysi robiłyśmy wersje mini na jeden kęs. Wprawdzie przy takiej wersji jest trochę pracy z krojeniem i napełnianiem, ale dzieciom znacznie łatwiej je skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi
Kolizje Smakówtego satysfakcja, że to nasz własny, domowy :) Mało tego… idealnie nadaje się też na prezent. Komponujemy paczuszkę cukru waniliowego z ekstraktem waniliowym , powidłami czekoladowymi , dżemem , do tego pieczemy mini gniazdka i niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju podarunek jest gotowy. Czas przygotowania: 5 minut + 2 tygodnie oczekiwania Składniki: 0,5kg cukru lub drobnego cukru do wypieków 2 laski wanilii W czystym
Kolizje Smakówłososia, serek, przyprawy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. A dla fanów ostrzejszych smaków mamy: Ostra pasta z papryczką chili Składniki: 80g serka naturalnego 0,5 średniej papryki 1 mini papryczka chili 1 ząbek czosnku sól pieprz Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut
kuchnia do kwadratunależy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa, szczególnie ogórek, są niczym mini kosteczki lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi w upalnych przysmakach. Ekspresowe gazpacho Przepis własny na 4 porcje Składniki: 500 ml soku pomidorowego
Chilli Czosnek i Oliwakrakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku.Z poniższego przepisu
Smakołyki Bereniki