słone i odrobinę ostre? I z tą myślą przewodnią powstał super czekoladowy deser, z czekoladowym biszkoptem, kremem i polewą. Jest bardzo słodki, więc stąd pomysł na przygotowanie takich mini torcików, które idealnie będą smakować z nieco gorzką kawą. Co sądzicie o takim połączeniu? A może też eksperymentujecie w kuchni? :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćtknę kupnego fast-fooda. Nie, i nic, nawet największy głód mnie do tego nie skłoni. Ale jednocześnie nie przeczę, że... lubię. Jeden szkopuł - tylko w wersji domowej. DOMOWE MINI HOT-DOGI DROBIOWE. (źródło: blog Pokochaj Gotowanie. ) cytuję: 30 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 2/3 szklanki ciepłej wody 8-10 parówek
W kuchni Karmel-itkiświetle dziennym. Latem nie ma problemu, ale zimą? Sprawa ta spędza sen z powiek. Tym bardziej tym, którzy nie mają żadnych sztucznych pomocników (studio, lampy czy specjalne elementy jakiegoś mini-studia). Kiedy wraca się po 18., nie sposób zimą i jesienią złapać jeszcze światło. Sprzęt nie jest ważny. Przynajmniej początkowo. Później, kiedy ogląda się te wszystkie piękne, jasne i wyraźne
W kuchni Karmel-itkifirmy Spolmlek, wprowadzili nas w magiczną atmosferę oraz zdradzili kilka ciekawych tajników, dotyczących sposobów pozyskiwania tychże win oraz trików, jakie dobra do danego sera długo dojrzewającego. Odbył się tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn. Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński
W kuchni Karmel-itkiznaleźć świeże) - 200 gram pomidorków koktajlowych - około pół szklanki startego parmezanu - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - kieliszek białego wina - 1 duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini) - 2 ząbki czosnku - garść posiekanej natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka
Zgrabne Gotowaniewidelcem, dodać jogurt, szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstały farsz zawinąć w szynkę, którą owinąć cienkim paseczkiem żółtego sera, pod który wsuwamy cienki plasterek ogórka. Powstałe "mini naleśniczki" układamy na talerzu, całość obsypujemy roszponką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, układamy na niej karmelizowane brzoskwinie. Przed podaniem musimy ocieplić tartę w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A to moja wersja MINI, którą przy okazji zrobiłam
Blondynka GotujeAlpejskie" - strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich napiszę w osobnym poście. Alpejskie - tak, polecam! Przepis z MW . Aha, i uwaga, pieczenie pierniczków uzależnia, nie można przestać:) widać
Blondynka GotujeJednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika w jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy
Blondynka GotujePrzepis pochodzi z Moje Wypieki . Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna. Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie
Blondynka Gotujeszczypiorem.Doprawiamy przyprawami do smaku. Podmsażamy i jak delikatnie zacznie nam się góra ścinac , to delikatnie przerzucamy omlet na drugą stronę.W ten sposób zaczynamy dzień od "słonecznego "przysmaku z mini zieloną łąką na talerzu
Słodkości i nie tylkoRzeżuchę sieję nie tylko na Wielkanoc. Lubię jej ostry smak więc mam w zapasie 1 - 2 torebeczki nasion żeby móc sobie założyć mini ogródek w każdej chwili. Wystarczy jakieś naczynko, wata albo lignina, woda i po kilku dniach można mieć własne zielsko. Do kanapek, do sosów, do zupy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze się udają. Choć z drugiej strony, trudno moje dzisiejsze popisy nazwać nieudanym eksperymentem. Poprostu wśród mojej niezawodnej jak dotąd, domowej grupy testującej, nie znalazłam amatorów na takie smaki, ale przecież nie jest powiedziane
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaswoim uwielbieniem nie jestem w naszym domu odosobniona. Zwłaszcza jeśli szpinak występuje w towarzystwie puszystego naleśnika. A skoro o naleśnkach mowa, przypomniały mi się takie mini-bajeczki:) Znacie bajkę o naleśniku? "Leży leśnik na leśniku.." A o naleśniku i dżemie? "Leży leśnik na leśniku i drzemie" Naleśniki ze szpinakiem Składniki na naleśniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarazem oparłam się pokusie własnej modyfikacji i zastosowałam go niemal kropka w kropkę;) Niemal - bo zaszalałam troszkę z papryczkami - jako, że mam na domowym stanie pyszne doniczkowe mini chilli więc zwiększyłam nieco przepisową dawkę - jako, że nie jestem jeszcze pewna, czy ostateczny stopień ostrości wart będzie polecenia, w przedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała