jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy mini otwór w opakowaniu, po czym traktujemy je wałkiem, mamy wtedy pewność, że opakowanie nie wybuchnie – można je pokruszyć też w misce za pomocą tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka
Nerds Kitchengęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia. Największym powodzeniem cieszyły się babeczki w wersji mini: Testowo upiekłyśmy część babeczek w papierowych foremkach a część w silikonowych - zdecydowanie lepiej urosły te w papierowych. Sami zobaczcie różnicę
głodny alergikGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchniwięc w pierwszej kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym tłuszczu smażyłam por i cebulę pokrojoną w kostkę. Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę, zesmażony boczek i kiełbasę, wszystko zalałam bulionem, dodałam świeże zioła i przyprawy
Blondynka Gotujeświęta sklepy są pozamykane, więc co zrobić gdy zabraknie nam sernika, a mamy na niego ogromną ochotę? Wystarczy zaopatrzyć się w serek homogenizowany i wystarczy. Taki mini serniczek to znakomity pomysł na dość szybki deser chociażby dla singli. I zachęcam do wypróbowania, mi bardzo posmakował :) Składniki na jedną porcję: 1 jajko 100 g serka homogenizowanego 2 łyżki budyniu waniliowego/cukru waniliowego
CzarnawisienkaSkładniki: 1 główka sałaty rzymskiej mini 1 owoc persy mony 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 owoc granatu 2 mandarynki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego białego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować sos. Zemulgować oliwę ,balsamico, sok z mandarynek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrać owoc granatu i wyłuskać pestki. Persymonę obrać ze skórki
Kulinarny karnet Christopherazimną marynatą, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Godzinę przed podaniem wyjąć filety z lodówki ,osączyć i ułożyć na półmisku. Można przygotować mini kanapeczki. Marynowany łosoś dobrze smakuje z chrzanem w śmietanie. Uwaga! Do marynowania nadają się jedynie świeże ryby
Kulinarny karnet ChristopheraRomaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Wykonanie. Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać
Kulinarny karnet Christopheranatką pietruszki lub kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon pieprz Wykonanie. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki
Kulinarny karnet ChristopheraGorąco zachęcamy Was do wypróbowania i gwarantujemy Wam, że upieczone ziemniaki w towarzystwie podpieczonej żurawiny i roztopionego twarogu wędzonego smakują razem naprawdę przepysznie i zaskakująco. Zapraszamy na nasz ekspresowy mini-eksperyment: Składniki i przygotowanie: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm) na półkruche ciasto : 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej, 170g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany
Symfonia Smakówpytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek
głodny alergikszalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Polędwiczkę bardzo drobno kroimy w kosteczkę, a cebulę w cienkie paseczki po długości. Czosnek w łupinkach przypalamy na suchej patelni
Moniki Smakołykijednolite, gładkie ciasto. Ciasto zagniatać tak długo, aż przestanie się kleić. Przykryć i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do tem. 180C. Z ciasta formować paluchy, mini chlebki, obwarzanki. Posypywać dodatkami, dodatki mocną wciskać w ciasto. Można do ciasta dodać drobno pokrojoną szynkę, salami lub starty ser. Uformowane paluchy na blaszkach odstawiamy na 20-30 minut
Apetyczna babeczkaJedna z lepszych sałatek jakie przyrządzałam. Sezon kalafiorowy przed nami, więc pewnie często będzie gościć na naszym stole.Składniki: 1 kalafior 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy zwykłej lub mini kolby 1 mała czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 2 średnie marchewki 1 por kilka łyżek majonezu jogurt naturalny sól pieprz Kalafior ugotować i podzielić na różyczki. Cebulę i szczypiorek
Apetyczna babeczkasię chwalić to się chwalić :) We wtorek jedna gazetka mnie doceniła i opublikowała mój przepis na Mini pizzę na kolację. Co prawda zmienili mi nazwę potrawy, ale im to wybaczę. Teraz pozostaje mi czekać 2 tygodnie, aż listonosz zapuka do moich drzwi i przyniesie mi kasę
Aga w kuchni