samymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa. A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością. Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym(...)kolorze - schab zawsze kupujemy z kością, dzięki temu mięso już po obróbce jest bardziej soczyste - kupujemy schab "normalnej" wielkości, zbyt duży oznacza, że był wycięty z bardzo dużej, tym samym przerośniętej i tłustej świni. - warto zawsze poprosić aby Pani w sklepie, pokroiła już mięso z kością, zazwyczaj w sklepach są do tego piły, będziemy mieć już sprawę z głowy - mięso
SMYKWKUCHNISzarpana wołowina to mięso duszone w niskiej temperaturze w sosie własnym. Mięso rozpływa się w ustach , jest tak kruche i delikatne że czas oczekiwania na nie nie robi żadnego wrażenia. Typowe dla kuchni meksykańskiej ale nie tylko ... Wołowina nie może być chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej, mięso(...)można później zamrozić razem z sosem . - 2 kilo antrykotu wołowego, może być też udziec - sól do natarcia mięsa ok. 1 łyżka - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego - łyżka papryki czerwonej wędzonej mielonej - łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - łyżeczka mielonego cynamonu - łyżeczka mielonej łagodnej i ostrej papryki - łyżka majeranku lub oregano - łyżka mielonego grubo czarnego pieprzu Mięso oczyścić ze zbędnego nadmiaru
Pasje Jolkiktóry się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy(...)majeranek Mięso należy pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce na sitku o najgrubszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę oraz sól i sporo pieprzu. Całość energicznie wymieszać i wyrobić - tak jak ciasto drożdżowe. Ilość czosnku można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od tego jak bardzo lubimy jego smak. W gotowej wędlinie może być
Ze smakiem bez glutenusmażyć do momentu całkowitego odparowania wody. Lekko przestudzić. Pierś z indyka rozkroić na dużą płachtę, najlepiej robić to "na okrągło", dochodząc na koniec krojenia do środka piersi. Rozkrojone mięso rozłożyć na płasko i rozbić tłuczkiem tak jak na schabowe. Rozbite mięso potraktować solą i pieprzem oraz posmarować miękkim masłem. Na mięso rozsmarować usmażony szpinak, na szpinak położyć plastry boczku oraz(...)pomidory. Szpinak powinien być rozsmarowany na nie więcej niż 3/4 powierzchni mięsa a plastry boczku i pomidory należy ułożyć w dwóch rzędach, tak jak na zdjęciu poniżej. Takie ułożenie spowoduje, że nadzienie będzie w kilku miejscach rolady, tak jak i szpinak, a cała rolada nie rozpadnie się podczas pieczenia. Zwinąć roladę, zaczynając od końca z ułożonym nadzieniem (lewa strona). Wierzch
Ze smakiem bez glutenukruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz możecie zrobić po swojemu, w zasadzie każdy się nadaje w/g smaku i gustu. Moje dzisiejsze to mięsno pieczarkowe. Farsz powstał ze zbieraniny mięs gotowanych i pieczonych. Zawsze kiedy zostanie mi mięso z gotowania wywaru do zupy, czy kawałki pieczeni obiadowej itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest(...)znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz ( przykładowy ) - 70-80 dag mięsa ( u mnie jak pisałam
Kuchnia z widokiem na ogródroku to nasz hit jeśli chodzi o pasztety. Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem. Składniki: Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów(...)płaska łyżka masła klarowanego Galaretka: 300 ml soku jabłkowego Smaki Victoria Cymes 17 g żelatyny 1 jabłko 1 łyżeczka masła klarowanego tymianek 30 ml soku jabłkowego Przygotowanie: Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około
Ala piecze i gotujewielkanocnym stole obok jajek i szynki króluje biała kiełbasa. U nas bywa domowa, bez zbędnych dodatków, tylko mięso i naturalne przyprawy, taka jest najlepsza. Nie ma dla nas odpowiedniej białej kiełbasy w sklepach..., dlatego od kilku lat przygotowujemy swoją własną, taką jaka odpowiada nam najbardziej, no niestety zmanierowane mamy gusta, nic już na to nie poradzę, rozpuściłam ich totalnie... Wspólne(...)aktywnie we wszystkich czynnościach, to główny operator sprzętu rzeźniczego ... :-) Poprzednią wersję już i tak pysznej białej, jeszcze dopracowaliśmy, bardziej dosmaczyliśmy, dodaliśmy m.in.więcej podgardla, które nadało słodyczy ... :-) Podane gatunki mięsa i ilości są orientacyjne, ważne by razem było ok. 4kg. Oczywiście ilości można powielać, u nas bywa z 2-3 krotnej, ostatnio nawet 4-krotnej ilości. Składniki: - 2 kg łopatki
Smaczne Zdroweprzygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się z borówką lub innymi owocami do mięs. Składniki: 1 pierś z gęsi (podwójna) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duża cebula 1 większe kwaskowate i twarde jabłko borówka do mięsa Pierś(...)papierowym ręcznikiem. Ułożyć na desce i ostrym nożem ponacinać skórę. Ja ponacinałam ją w poprzek, tak jak potem kroiłam ją po upieczeniu. Nacinając skórę należy uważać, aby nie przeciąć mięsa znajdującego się pod nią. Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem i odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przyprawioną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu masy mięso nakładamy do wyparzonych(...)listki laurowe pęczek włoszczyzny Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy królika/ kaczkę/kurczaka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy
Smak mojej kuchniDzisiaj polecam aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką(...)Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam jaglanej) Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki
Smak mojej kuchnichińskich restauracjach. Kurczak w sosie karmelowym, zwany również kurczakiem po wietnamsku zawsze bardzo Nam smakował. Dlatego postanowiłam odtworzyć to danie w domu i udało mi się w 100%. Aromatyczne mięso pokryte gęstym, słodkim sosem, smak wyostrzony cebulą i chili. Tajemnicą przepisu jest karmel, w którym smażymy kawałki mięsa. Przepis nie jest skomplikowany, jednak ważne jest, by użyć mięsa z udźców(...)kurczaka. W sklepach można już znaleźć takie mięso pozbawione skór i kości, znajdziecie je pod nazwą filet z udźców kurczaka w większości dużych sklepów. Kurczaka podajemy oczywiście z ryżem i surówką. Polecam! Kurczak w sosie karmelowym Składniki na 4 porcje: 600g filetów z udźca kurczaka (bez skóry i kości) 2 cebule 4 łyżki cukru 2 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz
Smak mojej kuchniCzas na recenzję absolutnego hitu dyskontów i marketów czyli mięs wolno gotowanych. Dla mnie jest to produkt roku 2017 ponieważ jest unikalny, innowacyjny i dostępny dla ludzi o różnej zasobności portfela. W czasach gdy po powrocie do domu z pracy czeka nas zrobienie zakupów a następnie przygotowanie sobie obiadu, bardzo często sięgamy po produkty typu fast-food. Z tym określeniem(...)pizza, zapiekanki, gotowe pierogi czy tortille z kurczakiem z zimnej lodówki marketu. Dzięki daniom przygotowanym metodą sous-vide macie alternatywę. Producenci tych dań oferują dość szeroki wachlarz rodzajów mięsa: od indyka po kaczkę, kończąc na mięciutkiej wołowinie. Technika przyrządzania kojarząca się z drogimi restauracjami wylądowała w lodówkach dyskontów takich jak lidl, biedronka czy netto. Jakie są zalety mięs
Kuchnia PROzdrowotna