mięso - 63110 przepisów (strona:85/4208)

Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco 135

włoszczyzny do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia) oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Przygotuj wywar. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj wino, zmniejsz(...)ogień i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości. Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, zielony groszek oraz masło. W osobnym garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie ugotowany al dente – dodaj go do mięsa. Całość wymieszaj. Wyłóż na talerze, podawaj z tartym parmezanem. Smacznego! A teraz kilka ciekawostek, których się dowiedziałam na warsztatach. Mięso

Moja pasja smaku
Kurczak czosnkowy 96

Kurczak czosnkowy to bardzo aromatyczne danie, które przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym . Można podawać w towarzystwie młodych pieczonych ziemniaków, frytek. Dobrze aby mięso w oliwie czosnkowej było marynowane około 1h. Oliwę czosnkową dobrze mieć wcześniej przygotowaną. Ja wlewam do flakonika oliwę, dodaję pokrojony czosnek, zioła i tak ją przechowuję. Ma ładny aromat używam do mięsa i sałatek(...)polecam:) Składniki 4-6 pałek z kurczaka 1 główka czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu i oregano 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku Mięso opłukać , osuszyć. Wlać oliwę do miseczki, dodać 3-4 przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół, naczynie

gotuj ze mną
Sałatka z indykiem i ziemniaczkami 98

świetna propozycja obiadu, jak też sałatki na przyjęcia czy imprezy. Jest bardzo uniwersalna! Jak to powiedział mój mąż, smakuje trochę jak kebab czy gyros. Sałatkę z indykiem przygotowałam z mięsa indyka, które pochodziło z uda – mięso było soczyste oraz posiadało małe przerosty tłuszczu. Można użyć oczywiście do sałatki mięsa z piersi indyka, czy też w końcu piersi kurczaka(...)szczerze polecam mięsa z udek. Do sałatki użyłam sałaty lodowej, która po wymieszaniu bardzo nie wiotczeje i dość długo zachowuje swoją świeżość. Nie polecam na pewno używać sałaty maślanej, ale na przykład pekińską czy rzymską rekomenduję jak najbardziej. Kwintesencją tej sałatki jest mieszanka prostych przypraw, majonez oraz chrupiące ziemniaczki do sałatek . Spróbujcie – warto! Smacznego! Zobacz też: Sałatka z kurczakiem

Kuchnia Bazylii
Mielonka drobiowa z szynkowaru 126

Dawno nie było nic z szynkowaru, jakoś zapomniałam o nim.No i zrobiłam na święta mielonkę drobiową, wyszło smacznie, tylko może za mocno zmieliłam mięso, po prostu poszłam na łatwiznę i włożyłam mięso do thermomiksu , ustawiłam za długi czas i nie sprawdziłam.Tak to czasem bywa,jak robi się kilka rzeczy naraz,ale mimo to mielonka się udała i już prawie(...)około 1,2 mięsa drobiowego 2 płaskie łyżeczki żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki soli wekslowej 2 -3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1-2  ząbki czosnku zioła prowansalskie, wegeta około 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso pokroić na kawałki, zmielić .Do mięsa dodać przyprawy, żelatynę , cukier i wodę.Wymieszać mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Pasztet drobiowy 116

lżejsza wersja tradycyjnego pasztetu. Smakuje wyśmienicie, rozpływa się w ustach. Wzbogacony jest dość sporą ilością warzyw. Co dla mnie ważne, to w sumie najłatwiej w drobiu o dobrej jakości mięso. Bez większego trudu znajdziemy kurczaka zagrodowego, którego możemy użyć do pasztetu. I teraz zdradzę wam sekret tego pasztetu. Jeśli użyjemy jedynie mięsa drobiowego, pasztet nie będzie smaczny. Będzie suchy(...)będzie się kruszył. Dlatego potrzebujemy dodać tłuszczu. W normalnym pasztecie dodaje się boczek czy podgardle. Tutaj dlatego polecam sprawdzone mięso, bo możemy do pasztetu dodać skórkę z kurczaka. Ja jeszcze lubię dolać rozpuszczone masło, które też podniesie nie tylko kaloryczność pasztetu, nada mu odpowiedniej konsystencji i co ważne, również pozytywnie wpłynie na smak pasztetu drobiowego. Jeśli pominiemy dodatek skóry

Mieszam w Garnku
Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i kalafiorem 100

Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i kalafiorem to treściwa i prosta propozycja na obiad :). Dobrze doprawione mięso w połączeniu ze śmietanowo-serowym sosem sprawia że zapiekanka jest przyjemnie kremowa i sycąca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500-600 gram mielonego mięsa ok 300 gram ulubionego makaronu, u mnie pełnoziarniste rurki 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonych różyczek kalafiora 300 ml śmietany(...)mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka ok 150 gram żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz pół pęczka świeżego szczypiorku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki, na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone

Blog kulinarny S9.PL
Pieczony pasztet z królika 112

zrobione w domu wędliny czy pasztety są najlepsze. Ja pokusiłam się o pasztet z królika. I nie jest to pasztet, jak w sklepie z dodatkiem 2-3% mięsa z królika. To pasztet z prawdziwego, tłustego króla, który nie był żywiony sztucznymi paszami. W pasztecie nie ma sztucznych wypełniaczy typu kasza manna i nie zawiera zmielonych chrzęści, ani kości. Jest(...)pasztet 100 % mięsa, takie właśnie pasztety piekły nasze babcie. Muszę przyznać, że pasztet mi naprawdę wyszedł: pachnący rozmarynem i idealnie kremowy, w sam raz do smarowania lub krojenia na kanapki. Będzie idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki. Polecam serdecznie, zróbcie w domu taki pasztet, a już nigdy nie kupicie sklepowej profanacji. Tuszka z dużego, tłustego królika

Krylowa Kuchnia
Pierogi meksykańskie 161

zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pewnie niejedna osoba się nad tym zastanawia. Naszym pierwszym pomysłem były pierogi z mięsem, ale po chwili rozmowy postanowiliśmy zrobić pierogi meksykańskie . Niestety nie znaleźliśmy wśród przypraw chilli con carne, jednak spora ilość kolendry, kminku, ostrej oraz słodkiej papryki pozwoliły nam uzyskać oczekiwany smak pierogów meksykańskich . A przy okazji muszę wspomnieć, że Mój(...)Udostępnij Składniki na pierogi meksykańskie Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego) 1 / 2 puszki kukurydzy 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 2 puszki białej fasoli 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 1 / 2 łyżeczki nasion kminku

niecodziennikpary
Zapiekany brokuł z mięsem mielonym 97

przyrządzony zapiekany brokuł może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i daniem głównym. Brokuł jest podwójnie otoczony – najpierw mięsem mielonym , później plastrami wędzonego boczku, co daje apetyczne połączenie. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się dobrze zmielone, lepiące się do rąk mięso, co znacznie ułatwia pokrycie tego warzywa. Ale z innym też da się radę, trzeba się tylko trochę bardziej(...)postarać. Składniki na zapiekany brokuł z mięsem mielonym 1 brokuł (ok. 1 / 2 kg) 1 / 2 cebuli 1 / 2 kg mięsa mielonego 100 g boczku w cienkich plasterkach sól, pieprz do smaku olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Brokuł umyć, odciąć łodygę, włożyć go wrzącej, lekko osolonej wody, gotować 5-10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, pokroić

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 97

bazarku mamy swoją ulubioną budkę z mięsem oraz wiejskimi wędlinami, gdzie kupujemy wyborny pasztet. Tej „zimy” nie zawsze chciało nam się specjalnie po niego wychodzić, dlatego zaczęliśmy piec własny, domowy pasztet. Dużą zaletą jest to, że można go za każdym razem inaczej doprawić lub nieco zmienić proporcje składników i w ten sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu(...)mięsa zostaje cały garnek wywaru, na bazie którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki 3 duże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 owoce jałowca 6 jajek 1 czerstwa bułka

niecodziennikpary
Pulled pork 104

było czekać, gdyż szarpana wieprzowina w aromatycznym sosie z dodatkiem ogórków chilli i papryki w oleju była pysznym początkiem niedzieli. Udostępnij Składniki na pulled pork 1 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki lub szynki) 2 duże cebule Solanka do marynowania: 4 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 10 ziarenek pieprzu kolorowego 4 ziarenka ziela angielskiego(...)sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie, rozgniecione ziarenka jałowca, dodać rozgniecione w łupinkach ząbki czosnku, liście laurowe oraz miód. Wymieszać do rozpuszczenia się soli i miodu. Do solanki włożyć umyte mięso. Jeżeli wieprzowina wystaje ponad poziom wody, docisnąć ją talerzykiem. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na noc. Marynata: W moździerzu rozgnieść kumin oraz pieprz w ziarenkach. W misce wymieszać

niecodziennikpary
Pasztet z suszoną śliwką 89

stronie widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki(...)angielskie, papryka mielona słodka i ostra) 1 czerstwa kajzerka łyżka oleju smalec do wysmarowania formy około 120 g s uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście

PatiGotuje
Pasztet pieczony, drobiowo-wieprzowy 79

pasztet pieczony jest bez bułki i bez jajek. Łatwo daje się kroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga bez kości, mieszanka mięs: uda z kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została mi po klasyfikacji) 1,5 kg podgardla wieprzowego(...)można ewentualnie zastąpić tłustym boczkiem, ale lepiej poszukajcie w sklepach podgardla) 500 g wątróbki drobiowej  50-70% wywaru z duszenia mięs Do gotowania mięsa: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera opalona cebula 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego Przyprawy na kg mięsa: sól 18g/kg pieprz czarny 4g/kg gałka muszkatołowa 0.5 g/kg cebula (waga przed podsmażeniem

Kocham..lubię..gotuję..
Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka 135

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz(...)rosołu z gotowania skórek -120 g skrobia ziemniaczana WYKONANIE Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również peklujemy. Chowamy do lodówki na 2 dni. Skórę z golonki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zapiekany kalafior z mięsem mielonym 130

Opis Zapiekany kalafior z mięsem mielonym : Zapiekany kalafior z mięsem mielonym to pyszny pomysł na pożywne danie. Jest to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Zapiekanka ta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Ma bowiem działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Jest bogaty(...)działa przeciwzapalnie, pomaga oczyścić organizm, wspomaga trawienie, a także wspomaga pracę mózgu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zapiekanki oraz inne przepisy na dania główne . Składniki : 40 dag mięsa mielonego 50 dag kalafiora 150 ml śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego 20 dag startego sera 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sól Masło Opis

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania