mięso - 63110 przepisów (strona:97/4208)

Schab w zielonej skórce nadziewany śliwką 133

łyżek) 4 łyżki musztardy chrzanowej 1 łyżka oliwy 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 200ml wody suszone śliwki słoiczek konfitury z borówki Rolnik Sól mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin(...)schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do miski z resztkami marynaty wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy mięso

Gotowanie i blogowanie
Rosół - zwykły rosół bez kostki smakowej 254

natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego czarnego Wybaczcie, ale nie lubię gotować rosołku na "porcji rosołowej". Zdecydowanie skłaniam się ku piersiom i pałkom - jakkolwiek to brzmi :) Mięso myję, dokładnie myję. Wkładam do garnka (piersi całe, bez krojenia), zalewam zimną wodą - ale tylko tak, by woda przykryła mięso. Na średnim ogniu podgrzewam, od momentu bulgotania gotuję 5 minut(...)Garnek zdejmuję z ognia, mięso odkładam na talerz. Dokładnie myję garnek, myję ponownie dokładnie mięso i ponownie - wkładam mięso do garnka, zalewam zimną wodą do wysokości 3/4 garnka. Dlaczego tak? Obecnie mięso jest różne, bardzo różni się od typowej kurki, która biega po podwórku na wsi. I choć kupię mięso w jednym z najdroższych mięsnych sklepów w moim mieście

Gotowanie i blogowanie
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 118

łyżka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku  sól, pieprz  100g masła 400g pieczarek sól  2 łyżki mąki 2 łyżki masła Przygotowanie mięsa Przygotujcie sobie garnek, który możecie wsadzić później do piekarnika. Przelewanie wszystkiego nie jest dobrym pomysłem. Użyłam metalowego garnka, a zamiast przykrywki owinęłam górę folią aluminiową. Wyszło pysznie. Na patelni rozgrzewamy(...)garnka. Patelnię rozgrzewamy jeszcze bardziej, żeby tłuszcz prawie zaczął dymić. Wołowinę tniemy na duże kawałki (około 5cm), osuszamy każdy z nich ręcznikiem papierowym (uwaga! Eko ręczniki się przyklejają do mięsa) i dodajemy na gorącą patelnię. Julia zaleca smażenie wołowiny partiami, by mięso było równo zarumienione. Wołowinę smażymy szybko, na złoto z każdej strony i na wysokim ogniu. Usmażone kawałki dodajemy

Gotowanie i blogowanie
Mielonka z papryką 198

Przepis Przyprawy - peklo sól lub sól kamienna 16-18 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg mięsa -pieprz młotkowany z kolendrą 1 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa Mięso Ja użyłem -1 kg  tłuściejsze części łopatki -1 kg ścinki i brzydsze części szynki Wykonanie Kupione mięso myjemy osuszamy tniemy na mniejsze kawałki i peklujemy solą lub peklo(...)solą . Dokładnie wyrabiamy można dodać odrobinę wody.Chowamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie całość mielimy na sitku nr.8 mm.Dodajemy przyprawy ale stopniowo i wyrabiamy mięso, dajemy odrobinę wody ale nie wolno z nią przesadzić bo mięso będzie za luźne i będzie nam się rozpadać wyrób podczas krojenia.I dalej wyrabiamy.Mięso ma się bardzo dobrze kleić. Dwie mniejsze papryki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PASZTET 199

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej(...)jajka -2 g/kg mięsa czarnego pieprzu -2 g/kg mięsa ziołowego pieprzu -0,5 g /kg mięsa majeranku -0,5 g /kg ziół prowansalskich -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -wywar z gotowanego mięsa dawałem na oko mniej więcej 200 mil -cztery plastry słoniny najlepiej wędzonej Wykonanie Do garnka włożyć wszystkie rodzaje mięs i warzywa z wyjątkiem wątroby.Dwie łyżeczki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń 439

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g/kg mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -woda dawałem na wyczucie mięso ma się dobrze kleić podczas wyrabiania nie może być rzadkie więc z ilością(...)wody nie przesadzać -papryka słodka lub ostra według uznania do posypania po wierzchu -gorczyca ziarno na wierzch ale i można dać w środek Wykonanie Mięso umyć pod bieżącą wodą następnie osuszamy.Mięsko chude kroimy w kawałki różnej wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska 201

Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda 250-300 g dla całości -cukier 1 g/kg mieszanka przypraw(...)papryka.) -(przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa) -osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; -mięso 1 kroimy w słupki około 2x3 cm, -mięso 2 czyli łopatkę razem z tłustymi częściami kroimy byle jak ale tak aby nam peklosól zrobiła co należy czyli nie za grubo, -słoninę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 225

Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości gorczyca 3 g/kg woda 250-300 g dla całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz(...)papryka.) (przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa) osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; mięso 1 kroimy w słupki około 2x3 cm, mięso 2 czyli łopatkę razem z tłustymi częściami kroimy byle jak ale tak aby nam peklosól zrobiła co należy czyli nie za grubo, Słoninę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 201

Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda(...)papryka -przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa -Osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; Mięso 1 kroimy w słupki około 2x3 cm, mięso 2 czyli łopatkę razem z tłustymi częściami kroimy byle jak ale tak aby nam peklo sól zrobiła co należy czyli nie za grubo.S

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 259

Moja pierwsza pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek(...)Jedyna niedogodność to długi czas pieczenia… reszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę

Poezja smaku
Karkówka z marchewką z piekarnika. 184

Dzisiaj zapraszam na pyszną karkówkę z marchewką, pieczoną w piekarniku. Ostatnio często piekę mięsa w piekarniku, po pierwsze że są zdrowsze bo zużywam mniej tłuszczu, a po drugie nie muszę stać przy patelni i co rusz mieszać żeby się coś nie przypaliło mam wtedy więcej czasu na przygotowanie czegoś innego :) Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : około(...)karkówki 6 marchewek 2 cebule domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżka oregano od  Skworcu   1 łyżka przyprawy do mięsa  mielonego od Skworcu 1/2 szklanki oliwy Wykonanie ; Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry  i natrzeć przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w piórka dodać do mięsa, marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki, dodać do mięsa, polać

Sama słodycz i szczypta chili
COOK-COOK’S FIEND STEW – FALLOUT: NEW VEGAS – gulasz wołowy na piwie z jalapeno 244

Fiend Stew. Receptę na ten specjał można zdobyć przeszukując półki w ruinach zamieszkałych przez Cook-Cooka i jego bandę. Aby ugotować gulasz w grze potrzeba 2 piw, mięsa z bramina, świeżego kartofla, papryczki jalapeno, 75 punktów przetrwania oraz ogniska lub elektrycznej płytki do podgrzewania. Po składzie potrawy można wywnioskować, iż Cook Cook się nie pier… tzn. nie zaprzątał sobie głowy(...)Zobacz, jak gulasz wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 596 kcal | 25,5 g białka | 34 g węglowodanów | 40 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO + MĄKA I PRZYPRAWY (3 min) Kawał mięcha wyciągamy na ok. 30 min przed gotowaniem z lodówki, aby miał temperaturę zbliżoną do pokojowej. Mięso kroimy w kostkę, o boku

Nerds Kitchen
Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną 201

gulaszową z wołowiną . Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją traktować jako jedno garnkowe danie a dodatkowo idealnie nadaje się na zimowe dni . Będziemy potrzebować : około 800 g mięsa wołowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 średnie cebule (200 g) 1 strąk papryki czerwonej (250 g) 1 strąk papryki zielonej (250 g) około 500 g ziemniaków 1 marchew(...)zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać . W nawiasach podałam przykładową wagę składników . Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną  https://www.youtube.com/watch?v=ynmjOO72dd8 Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty . Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa Meksykańska z Soją 225

soją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad . Dodam od siebie że najlepiej smakuje odgrzewana :) . Będziemy potrzebować : 1,5 L wywaru mięsno – warzywnego około 800 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej ) około 150 g cebuli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)odlewam wodę , zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszna wołowina rozpływająca się w ustach 193

Taki obiad zadowoli każdego, miękkie mięsko i pyszny sosik. Mięso wołowe pokroić na plastry i grubości 1-1,5 cm, włożyć do głębokiej miski. Wlać wino, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Lekko zamieszać, żeby całe mięso było przykryte. Jeśli będzie za mało płynu wlać trochę wody. Zostawić tak przygotowane mięso do następnego dnia. Smaku wina nie czuć, wino powoduje(...)wołowina będzie miękka i delikatna. Na drugi dzień, wylać zalewę i wysuszyć mięso za pomocą ręczniczka papierowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry mięsa obtoczyć w mące i położyć na patelni. Obsmażać tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Następnie doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsmażyć z dwóch stron. Zdjąć mięso z patelni, na tą samą

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania