mięso - 63110 przepisów (strona:172/4208)

Poniedziałek: Dynia zapiekana z mięsem i warzywami z rosołu 129

Doskonały sposób na spożytkowanie mięsa i warzyw z rosołu. Przesmażone na mocnym ogniu, podduszone w sosie zyskują zupełnie nowy smak. Czas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4   Składniki: Dynia makaronowa Mięso z rosołu 2 szalotki 2 marchewki z rosołu 2 pietruszki z rosołu Słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z zalewą 1 mozzarella Kilka kawałków sera pleśniowego(...)dynie od strony przecięcia 2 łyżkami oleju. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, połóż na nim dynię przecięciem do dołu. Wstaw do piekarnika, piecz 40 minut. Krok 2 W międzyczasie. Mięso z rosołu porwij na małe kawałki lub pokrój. Marchewki i pietruszki pokrój w pół talarki, a cebulę w kostkę. Mocno rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju, wysyp na niego szalotki

Niedzielny kucharz
Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym 159

świetne połączenie smaków, testowałam je w różnych daniach i zawsze dobrze smakuje. Tym razem zrobiłam gulasz z szynki w sosie z jabłkiem, cebulką, miodem i ketchupem. Miękkie kawałki mięsa w lekko słodkawym sosie. Ja podałam ten gulasz z ryżem i  surówką z kapusty, rzodkiewki i marchewki  ale można podać z ziemniakami lub makaronem.  Lepiej od razu zrobić(...)razu zamrozić na później. Szybko nabierzecie na niego znów ochoty. Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym Czas przygotowania: 30 minut, czas gotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kg mięsa z szynki  3 łyżki oleju 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka  Vegety Natur 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 100 ml ketchupu 1 ząbek czosnku sól, pieprz

Smaczny zeszyt
Łopatka wieprzowa z cebulą smażoną 114

czegoż więcej trzeba Co potrzeba: 1 kg łopatki  wieprzowej bardziej okrągłej, tymianek, sól, granulowany czosnek, pieprz, olej do smażenia, 6 większych cebul (3 czerwone i 3 zwykłe) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5 cm, rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, nacieramy dokładnie z dwóch stron solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i pieprzem. Przekładamy na dużą(...)głęboką patelnię z rozgrzanymi 8 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu. Mięso układamy tak, żeby nie nachodziło na siebie. Najpierw układamy kilka plastrów, a kiedy zaczną się kurczyć dokładamy następne. Pamiętajcie o odwracaniu. Mięso obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Patelnię z obsmażonym mięsem przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 20 minut na termoobiegu

Bułka z Chlebem
Klopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym 149

sosie serowo-porowym Mięciutkie i soczyste klopsiki wieprzowe zanurzone w kremowym i aromatycznym sosie serowo-porowym. Pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu obiad dla całej rodziny. Dodatek kapusty nadaje mięsu miękkości i soczystości. Klopsiki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody.       Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 niewielka(...)cebula 2 ząbki czosnku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka sera gorgonzola 1 łyżka serka śmietankowego (typu almette, turek, itp.) 50ml śmietanki 30% olej do smażenia

Blog z Apetytem
KOTLETY MIELONE Z KASZĄ I CUKINIĄ Z PATELNI 146

Kiedy widzę w sklepie mięso (mielone z indyka – ulubione, delikatne) od razu myślę o kształtnych, soczystych, domowych i dobrze doprawionych kotletach mielonych. Wspomnienie dzieciństwa jak nic, wspaniały domowy obiad za którym od razu tęsknię gdy dawno nie było..:) Prostota, tradycja, a zakochać się można bezpowrotnie! Kotlety mielone podaję na kilka sposobów: z tłuczonymi ziemniakami z wody, pieczonymi, puree, wszelakimi(...)makaronem. Dziś kotlety z kaszą gryczaną i smażoną cukinią z cebulą i suszonymi pomidorami, aromatyczny, nieco urozmaicony od klasycznego obiad. Pysznie jest przez kilka dnia SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 czerstwa kajzerka 2 jajka sól, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia lub masło klarowane bułka tarta do obtoczenia kotletów do podania kasza gryczana

Zasmakuj Kuchni
DOMOWY KEBAB DROBIOWY + FILMIK 171

Domowy kebab jest wyjątkowo smaczny, mięso dobrze doprawione i delikatne w dodatku przepyszne. Taka porcja jest idealna na przyjęcia i nie tylko. Polecam  SKŁADNIKI : 7-8 udek kurczaka 1/4 szklanka oleju 1 łyżka soli 1 przyprawa do grilla ( 2-3 łyżki ) 1 łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 2-3 ząbki czosnku(...)DODATKOWO : placki tortilla sos czosnkowy, ketchup surówka  PRZYGOTOWANIE :  Mięso z udek należy wyfiletować.  W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Następnie wlewamy do mięsa i nacieramy. Mięso odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Mięso nabijamy na stojak do kebaba, skórą do góry. Na czubek wbijamy 1 cebulę lub pół.  Mięso nakrywamy folia aluminiową i pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z nachos 113

Rewelacyjna sałatka, która będzie idealna na imprezy! Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Jest w niej dużo warzyw, przepyszne mięso oraz sos. Poza tym jest żółty ser oraz oczywiście nachos! Chipsy polecam dodać do sałatki przed samym podaniem albo w osobnej miseczce, ponieważ szybko nasiąkają sosem. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce, żeby smaki się(...)przegryzły” . Sałatka z nachos 100 g chipsów tortilla/nachos 400 g mięsa mielonego 400 g pieczarek 1/2 sałaty lodowej 4 pomidory malinowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 czerwone cebule 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1/2 kostki sera żółtego ((125 g)) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, papryka, do mięs, do gyrosa Pieczarki umyj, pokrój

Przepisy na widelcu
Strogonow z grzybami 231

czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka musztardy 2 łyżki oleju       *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy(...)paski *** *** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej jedną godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Wołowiną obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy *** *** Na osobnej patelni podsmażamy drobno pokrojoną

Blog z Apetytem
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 160

Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek(...)ząbków czosnku 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 6-7 suszonych pomidorów 1 łyżka soli pieprz zioła prowansalskie 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy mięso, marchewki, pietruszki, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy rosół. 2. Po ugotowaniu studzimy, wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa zostawiamy całe, mięso obieramy. 3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka

kruche babeczki
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym 219

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszna i niecodzienna odmiana tej znanej wszystkim potrawy. Delikatne i elastyczne naleśniki z smakowitym, mięsno-serowo-pomidorowym farszem, obtoczone w chrupiącej panierce zawojują niejedne kubki smakowe. Jest to idealna przekąska na świąteczny czy imprezowy stół. https://youtu.be/uqh8YtLEqWY Składniki na krokiety po meksykańsku (12-13 sztuk): Na naleśniki: 2 szklanki mleka (szklanka(...)szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka zmielonych płatków kukurydzianych Przygotowanie Mąkę przesiewamy

e-PrzepisyKulinarne
Pieczarkowe Polędwiczki 177

Pieczarkowe Polędwiczki Co powiecie na szybki obiad z delikatnym mięsem w sosie pieczarkowym? Składniki: ·        2 polędwiczki wieprzowe ·        Sos sojowy ·        Sól ·        3 sosy pieczarkowe w proszku ·        Olej do smażenia(...)pieczarek ·        Pieprz ·        Cebula Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. 2.    Doprawiamy solą oraz polewamy sosem sojowy. 3.    Odstawiamy na godzinę do lodówki. 4.    Cebulę obieramy, kroimy drobno, prużymy na rozgrzanym oleju. 5.    Do cebuli dodajemy

Kulinarna Chwila
Wołowina z szynkowaru 246

przyprawach), 1 łyżka miodu (u mnie gryczany), 6 jagód jałowca, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 6 ząbków czosnku, 15 g soli peklowej, 1 łyżeczka żelatyny (jeżeli mięso będziemy jeść na zimno), Jałowiec, ziele i pieprz zemleć. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Mięso naszpikować słoniną pokrojoną w słupki. Jeżeli szpikujemy „ręcznie” robiąc dziury nożem, słoninę należy lekko zmrozić(...)szpikowałam przy użyciu całkiem sprytnego urządzenia do szpikowania. Mięso posmarować miodem. Oprószyć zmielonymi przyprawami. Obłożyć czosnkiem. Odstawić na kilka godzin (4 -5). Następnie mięso obsypać solą. J eżeli będziemy jeść wołowinę na ciepło nie dodajemy żelatyny, będzie potrzebny sos. Dzięki żelatynie otrzymamy pyszną galaretkę, ale tylko na zimno. Oprószyć żelatyną. Do szynkowara włożyć woreczek (specjalny woreczek do szynkowarów), brzegi wyłożyć

królestwo garów