mięso - 63110 przepisów (strona:176/4208)

NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 142

Naleśniki nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku to pyszne i sycące danie. Idealne na codzienny obiad a także jako danie imprezowe na ciepło. Uwielbiam naleśniki przede wszystkim za to, że można je dowolnie nadziewać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Eksperymentować można tu na wiele sposobów i za każdym razem podać naleśniki w innej odsłonie :) Składniki: Naleśniki(...)ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 mała cebula * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku (użyłam  Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, cebulę bardzo drobno pokroić, podsmażyć. Następnie

Zrób to smacznie
Steki z jagnięciny 208

Jagnięcina jest jednym z najbardziej popularnych gatunków mięs w Irlandii. To mięso wyjątkowo delikatne i soczyste. O ile baranina wymaga bejcowania i długiego “dojrzewania”, o tyle jagnięcinę wystarczy zamarynować na kilka godzin. Najlepiej komponuje się z aromatami śródziemnomorskimi – świeżym rozmarynem, tymiankiem, cytryną i czosnkiem. Zalana serwatką, kefirem czy jogurtem doskonale kruszeje. Na pieczeń najlepiej nadaje się udziec(...)kostką najlepszy jest antrykot. Steki z jagnięciny. Składniki (ilość według potrzeb): - steki jagnięce (u mnie z udźca ) - różowa sól himalajska - pieprz czarny w ziarnach - nasiona kolendry - rozmaryn Umyte mięso osuszamy. W moździerzu tłuczemy pieprz z kolendrą. Siekamy igiełki rozmarynu. Mięso oprószamy solą, pieprzem z kolendrą, posypujemy rozmarynem. Całość skrapiamy oliwą (do smażenia), przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową

mojewypiekiinietylko
Mielonka na kanapki 228

Mięsko przygotowane przez mojego męża. około 1,2 mięsa wieprzowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1-2  ząbki czosnku majeranek,zioła prowansalskie, wegeta około 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso pokroić na kawałki, zmielić [ ja użyłam malaksera ].Do mięsa dodać przyprawy, żelatynę , cukier(...)wodę.Wymieszać mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć

Moje domowe kucharzenie
Kurczak satay 202

Kurczak satay to danie, które wywodzi się z Indonezji a dokładnie z wyspy Jawa. Kurczak satay Tradycyjny satay to mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe czy mięso ryb pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie saszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam(...)ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich saszłyki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka satay. 1 kg podudzi z kurczaka

mecooks
ZUPA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 171

dobrej jakości ser (mam mega wybór w e.Leclerc Radom , gdzie właściciel rodowity Francuz dba o najlepszy serowy asortyment) . Do tego tradycyjne składniki, jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso wołowe, bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek. Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą zupę na co dzień(...)święta. Składniki – zupa cheesburgerowa: 1,5 litra bulionu 150 g żółtego sera dobrej jakości 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 100 g boczku wędzonego 50 g cebuli białej 50 g cebuli czerwonej 50 g ogórków kiszonych 50 g papryki czerwonej lub pomidorów ( mnie w makro papryka) 2 ząbki czosnku 20 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego

Ola la LCHF
Klasyczny Boeuf Strogonow 676

papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju     *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)paseczki *** *** Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące *** *** Kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość

Blog z Apetytem
Jak przygotować pieczeń z indyka 217

ziela angielskiego listki laurowe 2-3 pół łyżeczki kminku mielonego łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ostrej papryki Jak przygotować pieczeń z indyka Kilogramowy filet z indyka. Kawałek mięsa może być większy lub mniejszy ,ale musimy też to wziąć pod uwagę przy robieniu marynaty. Jeżeli mniejszy minimalnie zmniejszyć ilość przypraw, lub zwiększyć jeżeli mamy większy kawałek. Jak przygotować pieczeń(...)indyka Z przygotowanych składników sporządzamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso, i odstawiamy na 10-12 godzin w zimne miejsce. Jak przygotować pieczeń z indyka Gdy mięso będzie już schłodzone, wkładamy mięso w siatkę. Jeżeli takiej nie posiadamy można mocno związać dratwą. Mięso pieczemy w piekarniku ok 90 minut w 180 stopniach. Jak przygotować pieczeń z indyka Mięso na początku obrumieniamy

Podstawy Gotowania
Klops inaczej 191

się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam(...)internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,  vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki tartej, w smaku i w konstystencji nie zauważyłam różnicy dlatego nie podaję

Na moim talerzu
Potrawka z królika 181

Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsa pozostałego z rosołu, to ten przepis na pewno Wam się przyda. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa z kurczaka lub indyka. U nas akurat był królik, a konkretnie rosół z królika , z którego zostało mi mięso i warzywa. Dodałam też gotowaną marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić całe danie. Królik i marchewka(...)słodkie więc do doprawienia potrawki trzeba użyć ostrzejszych przypraw, np. ostrą paprykę czy przyprawę do gyrosa. mięso gotowane z królika - użyłam 2 udek gotowana marchewka z rosołu gotowana pietruszka z rosołu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka wędzona zioła prowansalskie przyprawa gyros 0,5 l. rosołu/bulionu garść mąki  Cebulę pokroić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Leniwe zrazy 165

Leniwe zrazy Szybkie i łatwe w wykonaniu zrazy z mięsa mielonego to pyszny obiad, który wykonamy w około 30 minut. Jeśli znudziły Was się zwykłe kotlety mielone, a nie macie zbyt wiele czasu na przyrządzenie wymyślnego obiadu to polecam gorąco ten pomysł!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie 171

myśliwsku na piwie Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić je w garze Tak więc(...)czarnego mielonego pieprzu 1 szklanka ciemnego piwa 2 łyżki miodu sól do smaku natka pietruszki do przybrania mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec wieprzowy do smażenia Mięso płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę . Na dobrze rozgrzanej patelni ,obsmażamy na smalcu, małymi porcjami , tak żeby mięso się przypiekło i nie puściło soków . Przekładamy

Ogrodnik w podróży
Lekka galaretka drobiowa z groszkiem i kukurydzą 199

Dzisiaj mam dla Was pyszną i lekką galaretkę z kurczaka z groszkiem i kukurydzą. Prosta w wykonaniu idealna na imprezy. Można taką galaretkę przygotować również z resztek rosołu i mięsa które nam zostało z poprzedniego dnia. Zapraszam :)  Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora pęczek zielonej pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól(...)ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 100 g żelatyny na 2 l wywaru 1 puszka kukurydzy  Ogród Polo-market 1puszka groszku  Ogród Polo-market   Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy,przekładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko zimną wodą tak około 3 cm ponad mięso. Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Kasza z kurczakiem i warzywami na ostro 137

zdecydowanie jeden z moich ulubionych obiadów na ostro – kasza z mięsem i warzywami. Kasza ugotowana, wzbogacona smakiem masła, danie doprawione z dodatkiem liści kolendry, która zdecydowanie dodaje świeżości temu daniu. Parmezan, chili, świeże zioła, soczyste mięso, duszone w aromatycznych ziołach warzywa to sekret tego dania, polecam z wszelakimi dodatkami! Danie można przygotować w wersji wege rezygnując z mięsa, wrzucić(...)lodówki pod przykryciem. Cebulę i czosnek obieram. Cukinię myję. Wszystkie warzywa siekam w kostkę. Fasolkę żółtą mrożoną kroję na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażam kilka minut z obu stron mięso. Wyłączam gaz i patelnię odkładam na bok. Na oliwie (na innej patelni) rumienię posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chili, mrożoną kukurydzę i fasolę, duszę

Zasmakuj Kuchni
Karkówka w sosie barbecue 173

Szczerze powiedziawszy to nigdy nie przepadałam za karkówką. Zawsze kojarzyła mi się z bardzo tłustym mięsem, które zazwyczaj serwuje się z grilla. Ale kiedy spróbowałam tego mięsa przygotowanego w inny sposób, bo w piekarniku to zmieniłam zdanie i karkówka zyskała zdecydowanie w moich oczach. Dzisiaj przepis na to mięso z sosem barbecue. Polecam ;) Karkówka w sosie barbecue  składniki(...)mięsa z karkówki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy  2 łyżeczki sosu worcesterchire 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w sosie barbecue  wykonanie:  Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki

Delusional Trine