mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:95/774)

Sałatka z kurczakiem i ananasem 244

osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Po ugotowaniu ryżu wysypujemy go do miski i czekamy aż wystygnie. Następnie dorzucamy do niego mięso z kurczaka, kukurydzę, pokrojonego drobno ananasa,  starty żółty ser i majonez - dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Sałatkę najlepiej zostawić do "przegryzienia" na minimum godzinę, ale można również jeść od razu

Emcia Pichci
Sałatka z indyka z selerem naciowym i orzechami 157

Chinach zbadano pióra kurczaków hodowanych badając substancje chemiczne, jakim były poddawane ptaki. Oprócz antybiotyków przyspieszających wzrost znalazły się również prozac, paracetamol, leki antyhistaminowe oraz arszenik, silnie trująca substancja kancerogenna, która w ogóle nie powinna znaleźć się w żywności człowieka, nawet w najmniejszych ilościach. Tymczasem kury karmione są arszenikiem, aby poprawić kolor mięsa, z kolei(...)jedzą nasze polskie kurczaki? Może są trochę łagodniej traktowane niż amerykańskie lub chińskie. Trudno określić, jaką dawkę tych trucizn zjada amator drobiu. Alternatywą są ekologiczne kurczaki, ich mięso jest bez wątpienia droższe, ale też o wiele zdrowsze.  W związku z powyższym dzisiaj kupiłam dwie zdrowe i szczęśliwe kaczki, które mieszkały

To co kocham
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami 221

wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem.  Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi. Składniki 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka 1 duża cebula  1 bardzo duża cukinia 1 papryka czerwona 3 duże suszone pomidory  olej lub oliwa do smażenia  1/4 szklanki wody (tylko w przypadku wolnowaru(...)łyżeczki wymieszanych razem:  kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć  mocno przyprawami i podsmażyć na patelni  (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę,  obsmażyć i dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIERŚ Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 434

owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka.  Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoich domowników. Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa.  Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 1 opakowanie (80 g)  tempury   (użyłam Skworcu) * około pół szklanki

Zrób to smacznie
kotleciki siekane z kukurydzą 246

Filety z kurczaka to mięso, które jadamy najczęściej i zawsze mam ich zapas jak na wojnę:) Córka uwielbia kotleciki ale nie zawsze mamy czas (lub szczerze mówiąc nie zawsze mi się chce) klepać i panierować. Wtedy robię nasze ulubione siekane. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut a za każdym razem mogę modyfikować smak, dodając różne dodatki jakie akurat mam. Najczęściej króluje(...)opcja z kukurydzą i papryką- taka, jaką dziś proponuję.  Składniki: podwójny filet z kurczaka 3 jajka 5-6 łyżek mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 puszki kukurydzy czerwona papryka ząbek czosnku pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól (ilość wedle gustu) olej do smażenia Mięso pokroić w średniej wielkości kostki. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę (ciasto ma mieć konsystencję gęstej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak w sosie karmelowym 208

sposób polędwiczki, ale ja wolę kurczaka. Danie jest pyszne i zawsze się udaje. Składniki pierś kurczaka 150 g cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego garść orzechów nerkowca łyżka świeżego tymianku (nieobowiązkowo) kostka przyprawowa czosnkowa lub granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowanie Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Posolić, porządnie popieprzyć. Do wysokiego garnka wlać oliwę(...)wlać balsamino (może strzelać, więc nie nachylać się nad garnkiem). Włączyć ponownie gaz i mieszać sos, aż składniki się połączą. Nie próbować, bo to gorący karmel! Do sosu wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę granulowanego czosnku i orzechy nerkowca. Wyłączyć gaz i zaczekać kilka minut. Spróbować sos – jeśli to konieczne dodać sól. Podawać z ryżem – najlepiej

Kulinarne Inspiracje
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 355

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo

Kulinarne Przeboje
Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego) 182

małym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)).  Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się

IMPRESJA SMAKU
Pasztet drobiowo-pomidorowy 164

alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz

Marder&Marder Manufacture
Galaretka z kurczaka 675

posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy(...)kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka. 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy do przestudzenia, po czym wkładamy do lodówki, najlepiej na całą

Szefowa kuchni
Smażony ryż z kurczakiem 749

groszek. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem piersi  kurczaka. Gdy mięso będzie złociste dodajemy je do przesmażonych warzyw, dodajemy ryż i kurkumę. Wszystko razem smażymy przez kilka minut. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. W kubeczku lub w misce(...)rozkłócamy jajko i delikatnie je solimy. Na rozgrzaną patelnię na której smażyliśmy mięso wlewamy jajko i smażymy omlet. Gdy omlet będzie gotowy zwijamy go w rulon i kroimy w cienkie paseczki. Ryż z kurczakiem wykładamy na talerz i dodajemy pokrojony omlet

Kulinarne przygody Gatity
proste curry z kurczaka 177

średnim ogniu 10-15 minut, aż kurczak nie będzie surowy. Dosypujemy curry i inne przyprawy i smażymy jeszcze chwile, uważamy by nie smażyć zbyt długo bo przesmażone mięso z kurczaka robi się twarde, suche i nieapetyczne. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy jogurt cały czas mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeśli potrawa jest

Tanie przepisy studenckie
MOCNO PIKANTNE LECZO Z KASZĄ GRYCZANĄ 191

proste danie, ale nie oszczędzałam na pikantności :D Składniki (2 porcje) -200 g mięsa -300 g passaty/puszka pomidorów z puszki -300 g warzyw na patelnię* -90 g ugotowanej kaszy gryczanej -tłuszcz do smażenia -dodatkowo przyprawy:2 papryczki chili/ łyżeczka papryki ostrej  Przygotowanie: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę przyprawiamy według uznania i smażymy. Zdejmujemy z patelni. 2. Wrzucamy warzywa

Zdrowie i pysznie na talerzu
Grillowany filet z kurczaka 324

marynaty, którą go doprawimy. Marynata (składniki dla podwójnej piersi z kurczaka): 5 łyżek oliwy z oliwek 2 - 3 ząbki czosnku koperek 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz, vegeta opcjonalnie: skórka otarta z połowy cytryny Wykonanie: Pierś okrajamy z tłuszczu i błonek, zakrywamy folią spożywczą i rozbijamy przy pomocy młotka do mięsa. Przygotowujemy marynatę: ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy

Taste Of My Day
Pieczony kurczak z soczewicą 170

lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze

Moja Galeria Smaku