Szybki i bardzo prosty pomysł na danie z kurczaka. Miękkie mięso, soczysta marchewka i kremowy sos z posmakiem czosnku. Sytości nadaje makaron! 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 garści świeżych liści szpinaku 1 marchewka 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej
VioletoweKucharzeniePrzepisy na kurczaka cieszą się u mnie niezwykłą popularnością, ale czemu się dziwić, kiedy większość populacji lubi to mięso za szybkość i łatwość w przygotowaniu. Mięso z kurczaka jest niskokaloryczne, a także zawiera bardzo dużą ilość białka. Kurczak jest bowiem niezastąpionym produktem dla osób będących na diecie, sportowców, jak i tych, którzy lubią szybkie dania. Specjalnie dla Was wybrałam najciekawsze
Kuchnia Bazyliiwsypać do miseczki, dodać odrobinę bułki tartej (ilość płatków i bułki tartej dodawałam "na oko"). Jajko roztłuc w drugiej miseczce. Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku a następnie dokładnie w panierce w płatków i bułki tartej, dociskać aby mięso dobrze obkleiło się płatkami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, lekko podsmażyć kawałki mięsa w panierce z obu stron. Następnie
Zrób to smaczniewino i smażyć aż cały płyn wyparyje, mieszać cały czas. Dodać umyte, osuszone i przekrojone na pół pieczarki, wymieszać. Dodać kawałki kurczaka, wlać pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory, przecier pomidorowy, trochę wody. Tylko tyle żeby kawałki mięsa były przykryte w 3-4 wysokości. Zagotować, sprawdzić smak. Jeśli lubicie bardziej(...)ostre dodać trochę chilli. Gotować około 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Można wlać śmietanę i wymieszać. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Ja podałam z makaronem, obłożonym kawałkami mięsa z kurczaka, polany sosem i udekorowany z chrupiącym bekonem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkurczaka 5 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki przypraw :chilli, pieprz, vegeta, czerwona papryka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w nierówne kawałki. Doprawiam przyprawami . Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Smażę mięso na dużym ogniu. Kiedy mięso po obu stronach będzie rumiane zmniejszam ogień. Dolewam sos sojowy. Całość duszę aż będzie brązowe. Za pomocą
Gotowanie PatkiCukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki(...)wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć udka z kurczaka. Gdy mięso będzie usmażone to przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju. Wsypać czosnek. Gdy lekko się przesmaży to dodać marchewkę. Całość zalać odrobiną wodą. Smażyć
UgotowaćSzybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację. Składniki: 1 długa bułka paryska lekko czerstwa 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka suszonej(...)mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Wanilia i KardamonPyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 pory 1 pęczek natki pietruszki 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę posiekać. Wywar podgrzać, dodać mięso, warzywa oraz zieleninę. Gotować do miękkości około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić
Tradycyjna Kuchniapokroić na 2 części (łącznie muszą być 4 kawałki). Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około
Ugotowaćrosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam barszcz czerwony. Zapiekanka jest prosta, szybko się ją robi i jest pyszna. Składniki: ugotowane ważywa ugotowane mięso np. kurczak 3 łyżki śmietany starty ser oregano pieprz czerwona słodka papryka Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry, mięso pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warzywa, mięso
Mama GotujeBardzo aromatyczne, pieczone paprykowe podudzia z kurczaka to nasza propozycja obiadowa. Tak upieczony kurczak jest soczysty, miękki (mięso ładnie odchodzi od kości) i pięknie pachnie. Jeśli dodatkowo użyjecie odrobiny suszonej, wędzonej papryki wtedy potrawa dodatkowo nabierze wyjątkowego, „węgierskiego” smaku :) Składniki: 5 podudzi z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej(...)wraz z olejem i ząbkiem czosnku umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozcieramy na papkę. Przygotowaną marynatą nacieramy podudzia i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin (wtedy mięso dobrze przejdzie przyprawami). Kurczaka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu z przykryciem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1-1,5 godziny. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia możemy kurczaka odkryć, aby powstała
MyCookBook.plTego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje
Bernika - moj kulinarny pamietniksurówką z pora oraz marchewki. Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane udka(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać
Ugotowaćłyżki mąki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • sól • pieprz • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji) • kilka listków natki pietruszki Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Do mięsa dodać jajka,śmietanę. Zetrzeć na drobnej tarce cebulę i czosnek,dodać sos sojowy przyprawę uniwersalną,posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i na koniec
W królestwie smaków Beatyrozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki i liście świeżej bazylii kroimy w kaski, szpinak myjemy i osuszamy. Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy. Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa. Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli
Taste Of My DaySmaczna i efektowna przystawka na przyjęcie. Składniki mięso z kurczaka 1/2 kg kukurydza w puszce 1/2 puszki sałata lodowa 1/2 główki ogórki kiszone 4 szt cebula dymka 2 szt chipsy … Czytaj dalej Sałatka gyros z chipsami
czarrna od kuchniporcję dla 3-4 osób: 1/2 główki sałaty lodowej około 1/2 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1/2 długiego ogórka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała papryka czerwona przyprawa do sałatek (np. koperkowo-ziołowa) oliwa z oliwek sól, pieprz sezam do dekoracji Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oliwy(...)sałaty dodać pokrojone warzywa. Przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami wody i oliwy z oliwek. Przygotowaną marynatę wlać do sałatki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać usmażone mięsa z kurczaka. Ponownie delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać sezamem (wcześniej należy go uprażyć na suchej patelni
Ugotowaćprzygotowane danie stanowi pełnowartościowy obiad ponieważ składa się z mięsa i ziemniaków. Ajwar jest bardzo aromatyczny, a dodatek ziół dodatkowo wzbogaca smak. 1 kg ćwiartek z kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (papryka z bakłażanem) Przyprawa do kurczaka(...)łyżki lubczyku 0,5 łyżeczki bazylii 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól morska z młynka Kilka ziemniaków Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na części. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i bazylią oraz świeżą posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy mięsem wykładamy
VioletoweKucharzeniePomysłów na kurczaka jest całe mnóstwo, gdyż mięso to świetnie smakuje praktycznie ze wszystkim! Dzisiejsza wersja - z nowym odkryciem - wspaniałym jarmużem i debiutantem w mojej kuchni - serem blue z niebieską pleśnią. Muszę przyznać, że to trio prezentuje się i smakuje świetnie, zdecydowanie powtórzę jeszcze nieraz! Dzięki obecności sera, mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Dodatkowo, zapiekane(...)łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty mięsa. Dokładnie mieszamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, jarmuż drobno siekamy i nakładamy niezbyt grubą warstwę na całą powierzchnię
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!schabowego lub innego kotleta w panierce. Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka - takiego, które lubicie najbardziej. Przyprawy to również rzecz gustu. Polecam. 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa) papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka pszenna bułka tarta Dodatkowo: żurawina w słoiczku
Di gotujełyżki przyprawy do kurczaka – polecam tą od Skworcu 1 łyżka masła Ghee (wspaniale wzbogaca smak potrawy)* pomidory krojone w soku pomidorowym z cebulą 390 g (wykorzystałam takie jak te ) 2 duże szczypty bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku szczypta suszonej pietruszki około 1/4 szklanki wody dowolny tłuszcz do podsmażenia mięsa – u mnie miks(...)tłuszczowy opcjonalnie: koperek do posypania przed podaniem *masło klarowane Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na tłuszczu – u mnie miks tłuszczowy. Następnie posypujemy mięso przyprawą do kurczaka, dodajemy łyżkę masła Ghee (masła klarowanego), podsmażamy chwilę mieszając. Po czym zostawiamy mięso chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Kolejno dolewamy krojone pomidory, dodajemy suszoną bazylią, słodką czerwoną
Słodkie okruszki