mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 450 g mięsa z kurczaka (z udek) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili oregano majeranek tłuszcz do smażenia 1 op mozzarelli Mięso kroimy w kostkę, cebulę
Gotowanie jest łatweroztrzepane)100 g płatków migdałowychsólpieprzolej do smażeniaJuż od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z indyka. W wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad.Mięso osuszyć, pokroić na plastry
Świat Domowej Kuchnipodudzi kurczaka125 ml soku pomarańczowego1 jajko3 łyżki sosu sojowego3 łyżki przyprawy curry 2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukruokoło 4 łyżki mąkiokoło 4 łyżek mąki ziemniaczanejolej Wykonanie:Oczyścić kurczaka, odciąć mięso od kości. Pokroić na większe kawałki- kęsy.W misce rozbijamy jajko, dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy sól, cukier, sos sojowy i curry. Łączymy i dodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy
Smaki EdytyDziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo,
magiczna kuchnia KasiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania
Marta GotujeDzień dobry!Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest
Pora coś zjeśćpomysł na urozmaicenie dań drobiowych. Piersi przygotowane w ten sposób będą miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Do przygotowania poniższego dania nie trzeba używać oleju, dzięki temu mięso nie będzie tłuste. Piersi kurczaka w krakersach możecie podać, np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym i ulubioną sałatką. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 100 g krakersów solonych(...)zalać jogurtem naturalnym i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień krakersy zmielić, np, za pomocą blendera. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce krakersowej. Przygotowane kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 25 minut (bez przykrycia). Mięso musi lekko się zarumienić
Ugotowaćrozgrzewające idealne na chłodne jesienne dni. Składniki: 1 słoik ciecierzycy 540 g 500 g filetu z kurczaka 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek bazylię curry słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć
magiczna kuchnia KasiPonieważ ostatnio staram się unikać czerwonego mięsa, dzisiaj kurczak w całości oczywiście z garnka rzymskiego! Mam go od nie dawna i muszę sprawdzić jego możliwości! Ale nie martwcie się można go zastąpić naczyniem żaroodpornym! Tak, więc... SKŁADNIKI: 1,5 kg kurczak 1 łyżeczka chmeli-sumali 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki(...)moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem), wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika, nagrzewamy do 100 stopni, potem do 220 i pieczemy z termoobiegiem 1,5 godz. po czym otwieramy naczynie, żeby zrumienić mięso przez 15min. i gotowe
Kuchnia Beatytylko, zostawiam Wam przepis na przepyszne kotleciki drobiowe i zmykam do obowiązków:) Składniki: 400g filetu z kurczaka 100g żółtego sera 1 łyżka majonezu 1 duże jajko 2 łyżki kaszy manny 1 szalotka sól pieprz tymianek bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę posiekać drobno. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać
Obiad gotowydzieci :) Jest z nimi trochę pracy, ale warto - mięso się nie zmarnuje i zostanie zjedzone z apetytem. Składniki (nie podaję proporcji, bo wszystko zależy od ilości mięsa): naleśniki mięso z kawałków kurczaka obrane z kości dowolne przyprawy (u nas: sól, pieprz, łyżka domowej przyprawy magi (dodaje nie tylko smaku, ale i wilgotności), suszony majeranek) olej do smażenia Mięso zmielić
Weekendy w domu i ogrodziesoczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry z krewetkami w sosie na bazie cebuli i orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone w piecu tandoor delikatne mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki
Kulinarne przygody Gatitypomidorów suszonych płatki owiane 1 jajko 2 łyżki mleka olej do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w medaliony, umyć i osuszyć. Doprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem do smaku, polać olejem z pomidorów suszonych. Zostawić na ok. 1 godzinę, aby mięso przeszło smakami. W misce rozkłócić jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać
Malinowo w kuchniDomowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały do smaku 2 litry drobiowego rosołu 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Mięso opłukać i zmielić. Dodać jajko, kaszę mannę, żurawinę i przyprawy do smaku. Tak przygotowane składniki wyłożyć na (wcześnie wygotowaną) ściereczkę lnianą. Zwijać tworząc
Tradycyjna Kuchniapizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do mięsa(...)gyros, solą oraz pieprzem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Cebulę obrać, przekroić
UgotowaćSUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować(...)wyglądają jak krokiety ;) Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K. SKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego) woda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami
Moja Książka Kucharska