przygotowania zapiekanki (dla 6-ciu głodnych osób) potrzebujemy: – 6 ugotowanych ziemniaków – ketchup – przyprawy (np bazylię, majeranek, sól, pieprz) – mięso (może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich
Szybko Tanio Smacznieogórków konserwowych 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy na sitku. Por i ogórki kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę
e-PrzepisyKulinarnecebula kilka suszonych pomidorów kilka czarnych oliwek 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie mozzarella ( u mnie pół kulki, możecie dać więcej) Mięso: Z piersi kurczaka wykrajamy kostki, błonki i tłuszcz, mięso kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw, polewamy nią mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 2 godziny(...)Następnie zamarynowane mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajka, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach blachy. Wkładamy do rozgrzanego
Zawsze głodna!kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju(...)podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj liście bazylii. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z sosem. Smacznego
Moja pasja smakutalerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 2 piersi + 2 udka z kurczaka 2 marchewki pietruszka kawałek pora 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz opakowanie żelatyny na 2,5l wody (60g) natka pietruszki puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso, warzywa i przyprawy (oprócz groszku, kukurydzy i natki). Gotować na niewielkim ogniu
Smakołyki Asirodziny. 3 filety z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki przyprawa do kurczaka w młynku sól morska w młynku 1 łyżka ziół prowansalskich pieprz świeżo mielony 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 szkl śmietanki 30% Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać aby dokładnie były
Smakołyki Asimrożonego lub konserwowego (odsączonego) 1 mała czerwona papryka (200g) 20 czarnych oliwek żelatyna 1 litr względnie klarownego rosołu lub bulionu (nie z kostki!) Do podania majonez Instrukcje Z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i kości; kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (7-8mm) kostkę. Oliwki kroimy
Kulinarna PokusaSKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka przyprawa gyros/kebab oliwa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski lub kostkę. Przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i mocno przyprawić przyprawą gyros/kebab, wymieszać i przykryć przejrzystą folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Patelnię rozgrzać, wrzucić mięso i smażyć je na średnim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu
Passions hobbies liferosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę
Camilla w kuchniprzelać na talerze uczucia i uwielbiać robić to co się robi. Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-) 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula ½ czerwonej papryki ¼ korzenia selera 2 ząbki czosnku 70 g soczewicy 1,5 szklanki wody 1 Łodyga lubczyku 1 łodyga natki selera (świeżej) 2 łyżki natki pietruszki(...)świeżej) Sól Pieprz Szczypta chilli Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy do miękkości na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na średnich oczkach korzeń selera. Następnie dokładamy pokrojone mięso. Wszystko mieszamy, przesmażamy. Wlewamy wodę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk. Doprawiamy
VioletoweKucharzenienaprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka(...)Naprawdę. Oczywiście, pozostają jeszcze do wyjaśnienia pojęcia takie jak tokany , czy bogracs , ale może do tego jeszcze kiedyś dojdziemy. Wszystkie te nazwy, kryją za sobą dania, w których kawałki mięsa i warzyw nurzają się w mniej lub bardziej paprykowych sosach na bazie smalcu. W tym może tkwić problem dla standardowego polskiego smaku (i kilku organów wewnętrznych). Musimy postarać się
zadanie-gotowaniepomidorów koktajlowych sól pieprz czarny grubo mielony Przygotowanie: Piersi kurczaka oczyścić z błonek i nakroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Wnętrze każdej piersi posmarować pesto , ułożyć na nim suszone pomidory i zamknąć dociskając. Oprószyć każdą pierś pieprzem i odrobiną soli, zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Inspiracjeczerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego mała puszka fasoli Cannellini ( około 200 ml ) 1 opakowanie kalerosse 100 ml wody olej do smażenia sól sok z limonki Wykonanie: Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie do patelni z podsmażonym kurczakiem dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek ( cebulę z czosnkiem można też zmiksować
kolorowotorcikowotylko chcecie. U mnie będzie z brokułem. Idealna na obiad ale i na lunch do pracy. Polecam! Składniki : * brokuł * ogórek zielony * pęczek koperku * 300g mięsa z kurczaka np filet pieczony * 200g makaronu w formie ryżu * 2 łyżki majonezu albo gęstego jogurtu naturalnego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Brokuł gotujemy na pół twardo, zimny kroimy
Magiczne Życie Martyłyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 1 łyżka majonezu ( u mnie Folwark ) - sól i pieprz biały do smaku Wykonanie Udka obieram ze skóry, mięso oddzielam od kości. Jajka, mięso z kurczaka i cebulę kroję w kostkę ( cebulkę drobniutko) dodaje odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę
Kuchnia z widokiem na ogród