mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:104/774)

Czosnkowy kurczak grillowany 176

c.d.n .  Składniki na 2 porcje: 2 podwójne piersi z kurczaka - duże 1-2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego sos czosnkowy FOLWARK - do zamarynowania mięsa sól, pieprz ziołowy - do smaku olej rzepakowy - do smażenia Piersi z kurczaka dokładnie umyć pod gorącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na połówki i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić z obydwu stron solą, pieprzem ziołowym(...)Odstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin do przesiąknięcia smakami - ja preferuję pozostawić je w lodówce na noc . Na godzinę przed smażeniem, wyjąć kurczaka z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej - złota zasada smażenia mięsa zakazuje przyrządzać je zimne, bo wtedy włókna mięsa w szoku termicznym zbytnio się obkurczają i potrawa może wyjść twardawa . Tuż przed smażeniem mięso polać lekko

Grunt to przepis!
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 279

Rillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne

Karo in the Kitchen
Galaretka z kurczaka 368

ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) vegeta, sól, pieprz 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami (vegeta, sól, pieprz) i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości, por i pietruszka nie będą potrzebne. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę(...)kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Bulion przecedzamy przez sitko, rozpuszczamy w nim żelatynę. 3. Na dno naczyń wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: marchewkę, mięso z kurczaka, szczypiorek i kukurydzę. 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy do przestudzenia, po czym wkładamy do lodówki, najlepiej na całą

Szefowa kuchni
DROBIOWA WĘDLINA NA KANAPKI 139

SKŁADNIKI: 1 kg fileta z kurczaka lub indyka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielona 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka lubczyku PRZYGOTOWANIE:  Mięso dokładnie myję. Rozkrajam w poprzech. Lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce łącze ze sobą wszystkie składniki marynaty. Nacieram mięso dokładnie a następnie zawijam

Gotowanie Patki
Tymbaliki z kurczaka 215

rosołu (piersi,udka) marchewka z rosołu groszek konserwowy ugotowane jajko 1 litr rosołu 6 łyżeczek żelatyny W małych kubeczkach,filiżankach lub miseczkach ułożyć plasterki marchewki,groszek,plasterki jajka. Mięso z kurczaka obrać ze skórek i kości,drobno pokroić i włożyć do kubeczków. Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole i odstawić do wystygnięcia. Zimnym rosołem zalać przygotowane kubeczki, po czym wstawić

Kolorowa kuchnia Elki
Filet w paluszkach 207

Słone paluszki idealnie sprawdzają się jako panierka do kotletów, są wyjątkowo chrupiące i nadają wyrazistości delikatnemu mięsu z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie paluszków słonych Fanex 2 filety z kurczaka jajko … Czytaj dalej Filet w paluszkach

czarrna od kuchni
SZYBKIE TOSTY Z MIĘSEM Z KURCZAKA 121

SKŁADNIKI: 1 upieczony filet z kurczaka lub inne mięso KLIK 4 kromkni chleba tostowego 10 dag tartego sera żółtego Warzywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Na chleb tostowy kładę rozdrobnione mięso pieczone najlepiej z fileta kurczaka. Następnie posypuję serem żółtym. Następnie wkładam do piekarnika i piekę aż ser się roztopi. Międzyczasie przygotowuję ulubione warzywa. Ja dziś przygotowałam ogórki. Na każdy tost

Gotowanie Patki
Faszerowane Jabłka 124

gotowanie w restauracjach i bistrach. Ale wrócę, zarówno ja jak i częstotliwość pisania bloga! Obiecuję! A już teraz na swoją obronę podaję Wam przepis na jabłka faszerowane przepysznym mięsem z kurczaka z migdałami i orzechami, a do tego dla głodomorów, którym jabłko nie wystarczy podamy kaszę kuskus z suszonymi morelami i świeżym imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba(...)pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.   Wydrążone jabłka

Kuba Gotuje
Makaron ryżowy z kurczakiem i pieczarkami 285

kurczaka 250 g pieczarek olej do smażenia sos grzybowo-sojowy Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku sosem sojowo-grzybowym.  Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i dobrze osączyć. Wrzucić do usmażonego kurczaka

Monia miesza i gotuje
Rosół drobiowo wołowy 357

Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw. Mimo iż rosoły gotuję od zawsze, z przykrością stwierdzam, że nie jestem w stanie odtworzyć rosołu z czasu mojego dzieciństwa i młodości. I nie, nie urodziłam się na wsi,  nie kupowaliśmy wiejskich(...)naciowego5-6 ziarenek ziela angielskiegoparę ziarenek pieprzu (dałam 8)3 goździki2-3 liście laurowe3 gałązki natki pietruszki3 gałązki tymiankulubczyk, o ile mamyprzygotowanie.Mięsa umyć. Z kurczaka wyciąć piersi, zużyjemy je w innym daniu. Mięsa włożyć do dużego garnka ( mój jest 5 l) zalać zimną wodą, przykryć garnek pokrywką, doprowadzić do wrzenia ,następnie zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować

Stare Gary
Kurczak curry w wolnowarze 165

Wolnowar jest znakomitym urządzeniem. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy pilnowanie garnków w nagrzanej kuchni jest ostatnia rzeczą o jakiej marzę. Jeżeli na dodatek, oprócz mięsa, wkładamy do wolnowaru ziemniaki   - to obiad jest praktyczne bez wysiłku przygotowany. Bardzo polecam to danie - wygodne, a przede wszystkim bardzo smaczne!  Inspiracja  tutaj składniki sos: 2 łyżki czerwonego octu(...)kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony drobniej sól i świeżo zmielony czarny pieprz 500 g  czerwonych ziemniaków, pokrojone na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki) 4 uda z kurczaka , można usunąć skórę 1 łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku  1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji

Stare Gary
Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami 184

sosu słodko-pikantnego Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy marynatę: wlewamy do miseczki 2 łyżki oliwy. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy połowę skórki z cytryny na tarce na małych oczkach. Dorzucamy do oliwy. Mięso dokładnie oblewamy marynatą i odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy(...)który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy

Kolizje Smaków
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 193

dlatego, że nie przepadam za mięsem. Mięso jadam dość rzadko, ponieważ bardzo trudno dzisiaj znaleźć mięso dobrej jakości, zazwyczaj mamy do wyboru albo dwutygodniowe hodowlane kurczaki, pasione wszystkim aby tylko szybko rosły, albo mięso wieprzowe. Dobrą wołowinę kupić, to jakiś cud, wszędzie tylko kurczak, i wieprzowe, ewentualnie jakaś kaczka.  Jeśli spotykam mięso wołowe, w sklepach mięsnych, to raczej(...)daty, zwracajcie uwagę na higienę, jaka panuje w sklepie, i na ekspedientki, w jaki sposób obchodzą się z produktem świeżym, jakim jest mięso, czy ryby. Wypytujcie kiedy i o której jest dostawa. Skąd jest ten kurczak, który kupujecie? Bądźcie świadomi, tego co jecie. Rozejrzyjcie się dookoła, w każdym mieście są miejsca, gdzie można zdobyć dobrej jakości produkt. Ale się rozpisałam

SMYKWKUCHNI
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 186

Dziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka

DefinicjaSmaku
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 120

Bardzo aromatyczny obiad i bardzo syty obiad. Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa(...)Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.  FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania