kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę odłożyć, nie będzie(...)potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowowitaminy zapewnia właśnie tę jakość. Kurczak zagrodowy jest więc w 100% kurczakiem ekologicznym, dodatkowo wyróżnia się jakością: jest regularniej umięśniony, mniej otłuszczony (zawiera więcej białka), ma cieńszą skórę. Mięso takiego kurczaka jest z pewnością zdrowsze, bardziej delikatne i kruche. Polecane jest szczególnie dla dzieci oraz osób, preferujących zdrowa dietę. „Zagrodowy” to nie tylko produkt – to marka firmująca od ponad(...)konsumentów. Warto bliżej się zapoznać zarówno z marką jak i samymi produktami. Szczegóły dotyczące chowu kurcząt (i kaczek) zagrodowych można znaleźć na stronie: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/ Potrawy z kurczakiem Delikatne, białe mięso, lekkie, zdrowe i do tego dobrze przyrządzone z pewnością będzie atutem niejednego przyjęcia czy choćby świątecznego obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą
Tradycyjna KuchniaBardzo aromatyczna pierś kurczaka w zalewie z suszonych pomidorów. Mięso z piersi kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pomidory pokroić na połówki. Cebulę obrać
Bulliokurczakiem Nie macie pomysłu jak wykorzystać mięso z rosołu? Mamy na to świetny sposób! Przygotowujemy klasyczną masę na placki ziemniaczane, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso z ćwiartki kurczaka i warzywa z rosołu, smażymy i mamy gotowe pyszne placki ziemniaczane z mięsem i warzywami. Jest to dobry sposób na zużycie mięsa, które niestety często zostaje po przygotowaniu(...)ziemniaków 1 mała cebula 2 jajka 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz warzywa z rosołu – 1 kawałek selera, 1 pietruszka, 1 marchewka olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z ćwiartek kurczaka ugotowanych wcześniej w rosole oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Opcjonalnie można również wykorzystać warzywa z rosołu, je również drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce
Taste and CookPierś kurczaka zapieczona w przyprawach i jogurcie greckim. Aromatyczna i soczysta. 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/3 łyżeczki suszonego chilli 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka oleju do smażenia Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż włókien na mniejsze(...)gruba dodatkowo podzielić na cieńsze kawałki. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem, chilli, papryką i estragonem. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. W misce wymieszać jogurt z kawałkami kurczaka. Jogurt powinien dokładnie pokryć całe mięso. Odstawić na minimum pół godziny do lodówki. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem. Piec ok. 25 minut w temperaturze
Bulliostosuję, bo nie widzę takiej potrzeby. Grzyby i bez tego są miękkie oraz nadają zupie cudowny aromat. 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików) 1 szklanka pęczaku mięso z kurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew (duża) 1 pietruszka (duża) kawałek selera 1 cebula (mała) kawałek pora(...)łyżeczka masła 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz śmietana świeży koperek/natka pietruszki Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Kurczaka wyjąć i oddzielić mięso od kości. Do wywaru wrzucić opłukane grzyby i podgotować 10-15 minut. (W razie potrzeby grzyby można rozdrobnić.). Pora z cebulą poddusić na maśle, a resztę warzyw pokroić
Di gotujełyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę 400g (1 puszka) krojonych pomidorów ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych
karmelowyserka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy(...)doprawiamy solą do smaku. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą
Wanilia i Kardamoncurry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkilkanaście minut. Danie jest lekkie, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowe, słodkie dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą! Składniki: 2 zielone jabłka 2 garście świeżej kolendry 2 garście świeżej mięty 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki creme fraiche lub ricotty 2 papryczki chili(...)cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: Mięso 2 kg udźca z indyka 1 podwójny filet z kurczaka Siatka do pieczenia wędlin rękaw do pieczenia Marynata 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 4 łyżki suszonej cebuli 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku(...)łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycinam kości. Filet z kurczaka drobno kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę. Nacieram dokładnie udziec z indyka. Na środek kładę mięso z kurczaka. Dokładnie zawijam i wkładam w siatkę do pieczenia mięsa. Zawiązuję. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mięso w siatce przekładam do rękawa do pieczenia. Zawiązuję
Gotowanie PatkiSałatka gyros już na blogu była. Tym razem trochę zmieniłam składniki i kurczaka usmażyłam z cebulą. Wybrałam mięso z udek kurczaka, bo bardziej mi smakuje niż z piersi. Nie dodawałam też czosnku i sos zrobiłam jogurtowo- majonezowy. Jest idealna na każdą imprezę. Składniki : * około 600g mięsa z udek kurczaka * łyżka oleju rzepakowego * przyprawa do gyrosa * cebula * kapusta(...)sól , pieprz * ewentualnie koperek Przygotowanie :Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, obsypać przyprawą gyros i odstawić minimum na dwie godziny. Pokroić kapustę w paski , cebulę, ogórki i paprykę w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekany koperek. Rozgrzać olej , przesmażyć kurczaka, dodać cebulę. Wystudzić. W misce ułożyć warstwę kurczaka
Magiczne Życie MartyMamy dzisiaj piękny słoneczny dzień, więc idealna pogoda na grilla. Dzisiaj polecam grillowane roladki z kurczaka. Uwielbiam grillować, mój małżonek również, zwłaszcza kebab na szpadach. Najczęściej jednak grillujemy mięso z kurczaka . Oczywiście najważniejszym momentem w przygotowaniu mięsa na grilla jest marynowanie. Dzisiaj polecam uniwersalną marynatą, która pasuje i do drobiu i do mięsa, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Jest(...)przez godzinę. Roladki można zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych udek. Wybrałam udka. Chociaż udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu
codojedzeniaPyszne kawałki mięsa z kurczaka w własnym sosie smakują idealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny! 5 udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 szklanki wody Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzeniekurczaka w śmietanowo-tymiankowym sosie, to moja propozycja na delikatny, pyszny posiłek. 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 szkl. śmietany 12% 2 łyżki świeżego tymianku + trochę do dekoracji 1-2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, następnie posypujemy z obu stron solą i pieprzem
Smaki Na Talerzu