mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:52/774)

Pieczone udka z kurczaka 165

wiele pracy, a efekt...Sami musicie spróbować. Smaczne, soczyste z rumianą skórką mięso. Podawać można z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na mięsa. Polecam również bardzo smacznego kurczaka pieczonego w majonezie  i inne pomysły w zakładce MIĘSA Składniki 5 udek z kurczaka 1 zielona papryka 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 gałązka pomidorów koktajlowych(...)blaszkę. Paprykę i cebulę pokroić na kawałki i poukładać pomiędzy udkami. Czosnek również porozkładać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso będzie rumiane. (około 1h) 10 minut przed końcem dołożyć gałązkę pomidorów. pieczone udka z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Pierś kurczaka z ananasem i ryżem jaśminowym z parowaru 276

pieprz czarny  papryka słodka  Filety z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem czarnym, curry i papryką słodką. Piersi kurczaka odstawiamy na około godzinę, żeby się zamarynowały. Po godzinie mięso układamy na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż przekładamy do pojemnika na ryż

Parowar Faceta
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 210

kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne(...)się spieszy to mięso może nawet od razu lądować na głębokiej patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora

Kulinarne zapędy Kokosa
PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI 340

sojowy – 3 łyżki* zioła prowansalskie – do smaku* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy pod ukosem na kilka kawałków.Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania.W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię(...)następnie dodajemy posiekany czosnek.Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika).Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i smażymy do miękkości zamarynowane mięso.Podajemy gorące z uduszonymi warzywami.Smacznego

Ostra na Słodko
Roladki z cukinii i bakłażana 189

Cukinia i bakłażan idealny duet. Zrobiłam te roladki z mięsem z piersi kurczaka, idealne na obiad i imprezowe kolacje. Przygotowanie warzyw – bakłażana i cukinię umyć, pokroić w cienkie paski. Posypać wszystkie plastry delikatnie solą. Zostawić na 20 minut, żeby puściły sok. Następnie każdy plasterek wytrzeć i odłożyć na bok. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić cukinię i bakłażana(...)już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką i ostrą w proszku, chilli w proszku, oregano

Kuchnia Pokoleń
drób - jaki kupować i dlaczego 161

zaproszenie Krajowej Rady Drobiarstwa prowadzili Jakub Steuermark i Marek Kropielnicki. „ Mięso drobiowe to mięso z kurcząt, kur, indyków, kaczek, gęsi lub perliczek. W zależności od pochodzenia mięsa możemy wyróżnić gatunki niskotłuszczowe (kurczak, indyk) oraz tłuste (gęś, kaczka). Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział(...)przemianach metabolicznych w organizmie. Mówiąc o korzystnym aspekcie żywieniowym drobiu, warto zwrócić uwagę na gatunki chude – indyka i kurczaka. Dlaczego? Przede wszystkim, ich mięso stanowi źródło pełnowartościowego białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu – zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie należy ograniczać. Jest to mięso lekkostrawne i delikatne, można je przyrządzać stosując różne techniki kulinarne.” Nie zapominajmy, że tłuszcz gęsi jest

królestwo garów
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 147

początek kilka słów o samej przyprawie. Producent pisze o niej tak: "Szukasz idealnej oprawy dla kurczaka? Wszystko, co najlepsze, aby wydobyć z niego pełnię smaku, zawiera Przyprawa do kurczaka Knorr . Nadaje mięsu drobiowemu nutę pikantności, która wspaniale współgra z ziołowym smakiem i aromatem. Przyprawa, oprócz walorów smakowych, znacząco wpływa na efekt wizualny na talerzu. Równomiernie pokrywa mięso, nadając mu apetyczny(...)kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać, że kurczak nie wyszedł tak chrupiący jak te poprzednie udka. Ale w sumie, wnioskując z opisu przyprawy, wcale

Marder&Marder Manufacture
Poniedziałkowy "fit" - Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym 352

Dziś zapraszamy na ekspresowy pełnowartościowy obiad, do tego w wersji fit. Do przygotowania użyłyśmy makaronu z mąki z pełnego przemiału, chudego mięsa z kurczaka oraz pomidorów. Pomidory dziś co prawda z puszki, w sezonie warto je zastąpić świeżymi, jednak w zimie pomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze.  Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce(...)kostkę kurczaka oprószamy całość solą i pieprzem. Smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Pomidory z puszki miksujemy na gładki krem, wlewamy na patelnię oraz dodajemy pokrojone na paseczki suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy kilka minut, mieszamy z posiekaną drobno natką pietruszki. Sos z mięsem podajemy z makaronem. Z szerokiej gamy makaronów z oferty firmy Czaniecki dziś

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Galaretka z kurczaka. 175

około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.  Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego kurczaka, studzimy go, oddzielamy mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki. Marchewkę z rosołu kroimy w plasterki. Z wywaru wyciągamy warzywa, doprawiamy mocno solą, pieprzem, lubczykiem, sosem sojowym(...)gęstych oczkach. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze.  Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny

Symfonia smakowa
Kurczak Tikka Masala 184

Kurczak Tikka Masala Składniki:  mięso:  - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz z wszystkimi przyprawami bez soli. Dalej dodaję

Kuchnia co dnia
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 241

ząbków czosnku  2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku(...)tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz

U Fiolki
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 205

pogardzę, wymaga też krótszego marynowania niż kaczka. Smak ? Wiadomo, kaczka to nie jest, więc i końcowy smak jest trochę inny. Ale dalej wschodni i egzotyczny – a samo mięso pozostaje ultrasoczyste. Kurczaka okrawamy ze zbędnych kawałków tłuszczu. Najpierw delikwent wyląduje w marynacie. Do miseczki wrzucamy cukier, zalewamy go gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy oba sosy sojowe – każdy(...)Pieczemy kolejne 30 minut i znowu smarujemy sosem. To samo powtarzamy po półtorej godziny pieczenia – znowu smarowanie. Sprawdzamy termometrem w najgrubszym miejscu (udo przy kości) czy kurczak już upieczony. Soki wypływające z mięsa powinny być przeźroczyste, a minimalna dopuszczalna temperatura gotowego, odchodzącego od kości mięsa to 75⁰C. Ja dla pewności przy całym kurczaku pieczonym w ten sposób czekam

Karo in the Kitchen
Sakiewki drobiowe 245

naszym poczciwym owadowym dyskoncie znajdziecie mięso z uda kurczaka, które jest już oddzielone od kości i pozbawione skóry, mamy więc już połowę sukcesu ;) Trochę czary - mary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)Dodajemy niewielką ilość wody, curry, pieprz, sól i dusimy przez 5 minut. Odstawiamy. Uda z kurczaka siekamy siekaczem, ja mam taki: .. i powiem Wam, że strasznie, ale to strasznie go polubiłam. Jest 3 - rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi nam dużą powierzchnię mięsa. Można go nabyć w sklepie Tradismak TUTAJ . Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy

MamaOskarka
Kurczak na dziko 139

się dość długo, bo najpierw trzeba go zamarynować, potem udusić, a na końcu usmażyć. Ale warto ten czas poświęcić. Ma zupełnie inny smak niż jakikolwiek kurczak, którego dotąd jedliśmy. Rumiana lekko chrupiąca skórka, a mięso aż rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne. A smażone ziemniaki (uprzednio ugotowane), z którymi go podaliśmy dodały mu jeszcze rustykalnego i dzikiego charakteru. Jeżeli

Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki z kurczaka w majonezie i cebuli 291

Pierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego też pieczenie jej np. na grillu jest troszkę trudne gdyż mięso szybko robi się suche. Szaszłyki te zostały wykombinowane z myślą o grillowaniu jednak pogoda nie dopisała i wylądowały w piekarniku. Ostateczny rezultat przerósł moje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka(...)najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i wersja na grill : układamy na dobrze rozgrzanym grillu i w czasie pieczenia ciągle smarujemy marynatą wersja do piekarnika: Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Tak przyrządzone mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste. Polecam

sierotka maRysia w kuchni