mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:48/774)

Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka 127

mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną i ta wydaje mi się twardsza niż(...)kurki, zieloną fasolkę i pokrojonego w krążki pora. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę mung i kawałki mięsa z kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Podaj z chlebem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem 115

Kurczak z grilla o smaku czarne porzeczki. Wyszło pyszne połączenie z sosem w tych samych barwach. Mięso na grillu nie musi być nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa

wesoła kuchnia
Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem 199

łagodzi ją szpinak. Serek nadaje jej lekkości i wyjątkowej delikatności. Składniki:  3 porcje, czas przygotowania 45 min.  1 opakowania serka śmietankowego, 1 duży filet z kurczaka, 100 g mielonego mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego, 6 płaskich łyżek kuskusu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, pęczek natki(...)wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy  drobno posiekaną papryczkę chili , szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na całym  plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek. Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy  jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy

Moniki Smakołyki
Mielonka drobiowa z szynkowaru 177

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)dietetyczny na tyle, na ile to możliwe w czasach dzisiejszej hodowli drobiu. Po trzecie: jest tak smaczny, jak sobie go zrobimy. Ostateczny smak kurczaka tak naprawdę w dużej mierze zależy od nas. Smak mięsa drobiowego jest na tyle delikatny, że dobrze przejmuje inne składniki, które do niego dodamy, np. zioła, curry czy czosnek

Proste-przepisy.pl
Kurczak pieczony na butelce piwa 215

Dziś w końcu mięso :) Od dawna kusił mnie kurczak pieczony w ten sposób. W końcu postanowiłam i ja go sobie przygotować. Nie ma przy nim za dużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało

My simple kitchen
Kurczak w pomidorach i białym winie 147

głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.  Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości. Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie

IMPRESJA SMAKU
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 276

Mazowsze...Kuchnia mazowiecka kojarzy się kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską, dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki,  w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej(...)Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem.  Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez

VioletoweKucharzenie
Pieczone udka kurczaka 277

Klasyka nad klasykami - udka kurczaka z piekarnika. Każdy ma na nie swój sposób. Mój wymaga czasu, ale nie jest pracochłonny. Danie w zasadzie robi się samo - o ile wieczorem poprzedniego dnia o to zadbamy - natrzemy mięso solą i przyprawami i pozwolimy mu przez noc aromatyzować się tymiankiem, papryką, czosnkiem... Nazajutrz na obiad będziemy oblizywać palce po pysznych, chrupiących z wierzchu(...)żaroodpornym, poukładać między udkami czosnek. Masło roztopić w rondelku, polać nim równomiernie mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący. Tuż po podaniu posypać mięso świeżym tymiankiem

Kulinarne Inspiracje
Kurczak na kwaśno Murgh Windaloo 145

ostrej papryki szczypta płatków chilli Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Włożyć do naczynia. Wodę wymieszać z kurkumą, , solą, ostrą papryką oraz octem winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut. W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita pastę. W rondlu rozgrzać masło klarowane(...)moździerzu. Smażyć około 2 minut na bardzo wolnym ogniu. Włożyć kurczaka i wymieszać, wlać marynatę, dodać miód, płatki chilli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno być miękkie, a sos zgęstnieć. kurczak na kwaśno

O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony w pomidorach 166

Mocno pomidorowe i kruche mięso z kurczaka! Często gości na naszym stole. Rewelacyjnego smaku nadała przyprawa ze sklepu Skworcu.  1 kg kurczaka (u mnie udka i udźce) 0,5 szklanki keczupu pikantnego 2 pomidory 3 łyżeczki obsypki bosforskiej (zmieszane m.in. czerwona papryka – ostra i słodka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) Skworcu  (tu kupisz) 100 ml oliwy(...)oliwek Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek.  Kurczaka dokładnie myjemy. Nacieramy pikantnym keczupem i przyprawą bosfordzką. W natłuszczonej foremce układamy kurczaka i pokrojone pomidory. Mięso pieczemy w piekarniku w funkcji grill w 200*C, od czasu do czasu obracamy. Czas pieczenia to około 60 minut

VioletoweKucharzenie
Sałatka z kurczakiem 137

Mięso z pieczonego kurczaka – 40 dag Ziemniaki – 25 dag Ogórek kiszony – 2 szt Jabłko – 1 szt Groszek(...)zielony – ˝ op Jajka na twardo 2-3 szt Majonez -  250 ml Musztarda -  1 łyżeczka Sól Cukier Natka pietruszki Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować, ostudzić. Jajka obrać. Mięso z kurczaka, jajka, ziemniaki, obrane ogórki i jabłko pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać groszek zielony. Musztardę wymiesza z majonezem i wymieszać z sałatka, doprawić do smaku ,posypać natką

Camilla w kuchni
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 143

czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70   kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 %  100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól(...)łyżki) 1/2 łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek

CynamonemPoOczach
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą 165

serii szybkich pomysłów na obiad, który nie zajmie Wam wiele czasu. Pierś z kurczaka owinięta w szynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację

Marta Gotuje
Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina 164

nabrało kremowego rewelacyjnego smaku, zresztą skorzystajcie z przepisu i przekonajcie się sami jak smakuje..a twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze! Składniki na 2 porcje: 30 dag mięsa z udek kurczaka bez skóry 15 dag kolorowego  tortellini z szynką prosciutto 1 mała cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 opakowanie serka Apetina  Pesto i Rukola 4 suszone(...)zalewie olejowej 2 łyżki oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski. Mięso z kurczaka myję kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podlewam, dwoma łyżkami oleju, doprawiam sola i pieprzem, duszę do miękkości pod przykryciem w trakcie dodaję posiekaną dymkę bez szczypioru, duszę

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 295

Szaszłyki dość nietypowe, bo wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu

Szefowa kuchni