mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:41/774)

Stripsy drobiowe. Kurczak a`la KFC 168

przepisie są w wersji pikantnej, ale doprawić można według własnego smaku. Ja gotuję głównie dla dzieci, więc zrezygnowałam całkowicie z przyprawy chili i zmniejszyłam ilość pieprzu . 40dkg mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Na ciasto: 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko(...)podczas smażenia swobodnie pływały w tłuszczu). Najlepiej użyć frytkownicy lub wysokiego naczynia o małej średnicy. Ja zużyłam ok 800ml. Wykonanie:          Mięso z  kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki dowolnej wielkości.  Do miski wsypać sól, pieprz i słodką paprykę. Zmieszać przyprawy i dodać kawałki mięsa

Maślane ciasteczko
ROLADA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 309

znudziły się Wam tradycyjnie pieczone mięsa, polecam te roladę. Smakuje wybornieSkładniki:1 kurczak ok 1,2pierś kurczaka ok 40 dag1/2 kg pieczareksól pieprzżelatyna- kilka łyżekWykonanie:Z kurczaka luzujemy kości. Rozkładamy. Mięso obsypujemy solą, pieprzem oraz żelatyną. Pierś z kurczaka kroimyw drobną kostkę, pieczarki kroimy w plastry obsmażamy na oleju, odsączamy, laczymy z piersią kurczaka. Wykładamy na rozłożonego mięso. Składamy(...)kształt przed zluzowaniem kości, zszywamy.Nakuwamy całe mięso , pieczemy ok godziny.Gorącego kurczaka przyciskamy od góry czymś ciężkim, studzimy

Z Majeczką w kuchni
Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem 180

asyście grzybów, cebuli, natki pietruszki i szczypiorku. Całość podana z żółtym serem. Jednakże pierwsze skrzypce grają grzybowe naleśniki. Polecam na pyszny obiad. Farsz: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 2 cebule 150 g pieczarek 100 g podgrzybków, borowików 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 łyżki szczypiorku (świeżego) ¼ szklanki wody 150 g żółtego sera Sól Pieprz Grzybowe ciasto(...)mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dokładamy mięso z kurczaka oraz wszystkie grzyby. Całość dusimy przez kilka minut, podlewamy wodą. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu, aż odparuje woda. Składniki

VioletoweKucharzenie
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 367

olej i wrzucić cebulkę z grzybkami, doprawić solą. Smażyć, aż cebulka się lekko zarumieni, a nadmiar wody z pieczarek wyparuje. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i pieczarki, majeranek, jajko, sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kurczaka wyjąć z lodówki i do środka nałożyć farsz, dokładnie zamknąć kurczaka. Używając do tego celu wykałaczek. Skropić kurczaka oliwą i włożyć

Kuchnia Pokoleń
Shawarma kurczak czyli kurczę pieczone na ostro 205

dzień, bo co drugi dzień mamy słońce z deszczem na przemian. Takie to uroki listopada! Wracając do obiadu, uwielbiam orientalne i ostre jedzenie! Taki właśnie jest shawarma kurczak, ostry i aromatyczny. Mięso jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Moje ulubione dodatki do kurczaka już znacie. Ryż z berberysem i chłodzący gardło jogurt z kolendrą i miodem jak zwykle(...)sprawdzają się do ostrego mięsiwa. Shawarma kurczak to prawdziwa eksplozja smaków. Marynowałam mięso przez noc z mnóstwem przypraw i sokiem z cytryny. Mięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. Wybrałam filety z piersi kurczaka i nie pożałowałam. Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny! Shawarma kurczak Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka

codojedzenia
Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim 178

Kurczak to bardzo dobre mięso z wielu powodów. Nie analizując już smaku i ogromu możliwości w zakresie przepisów, to z jednego takiego ptaka można przygotować kilka obiadów. Jak się człowiek uprze to i przez tydzień będzie się nim żywił. Dzisiaj kurczak pieczony, nadziewany. Możecie odciąć mu skrzydełka oraz szyję i zrobić z nich niewielką ilość wywaru do małej ilości zupy(...)zostanie, układamy wokół niego. Samego kurczaka wysmarowujemy miodem i doprawiamy ponownie solą, pieprzem cayenne i paprykami. Kurczaka pieczemy w brytfance w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Ostatnie 15-20 minut pieczemy mięso bez foli, żeby skórka miała szansę się przyrumienić. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Curry z kurczakiem i warzywami 175

kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę odłożyć, nie będzie(...)potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 199

witaminy zapewnia właśnie tę jakość. Kurczak zagrodowy jest więc w 100% kurczakiem ekologicznym, dodatkowo wyróżnia się jakością: jest regularniej umięśniony, mniej otłuszczony (zawiera więcej białka), ma cieńszą skórę. Mięso takiego kurczaka jest z pewnością zdrowsze, bardziej delikatne i kruche. Polecane jest szczególnie dla dzieci oraz osób, preferujących zdrowa dietę.   „Zagrodowy” to nie tylko produkt – to marka firmująca od ponad(...)konsumentów. Warto bliżej się zapoznać zarówno z marką jak i samymi produktami. Szczegóły dotyczące chowu kurcząt (i kaczek) zagrodowych można znaleźć na stronie: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/ Potrawy z kurczakiem Delikatne, białe mięso, lekkie, zdrowe i do tego dobrze przyrządzone z pewnością będzie atutem niejednego przyjęcia czy choćby świątecznego obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak z suszonymi pomidorami 194

Bardzo aromatyczna pierś kurczaka w zalewie z suszonych pomidorów. Mięso z piersi kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pomidory pokroić na połówki. Cebulę obrać

Bullio
Kurczak w jogurcie greckim 172

Pierś kurczaka zapieczona w przyprawach i jogurcie greckim. Aromatyczna i soczysta. 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/3 łyżeczki suszonego chilli 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka oleju do smażenia Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż włókien na mniejsze(...)gruba dodatkowo podzielić na cieńsze kawałki. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem, chilli, papryką i estragonem. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. W misce wymieszać jogurt z kawałkami kurczaka. Jogurt powinien dokładnie pokryć całe mięso. Odstawić na minimum pół godziny do lodówki. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem. Piec ok. 25 minut w temperaturze

Bullio
Zupa z suszonych grzybów (z pęczakiem i wędzonym mięsem kurczaka) 185

stosuję, bo nie widzę takiej potrzeby. Grzyby i bez tego są miękkie oraz nadają zupie cudowny aromat. 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików) 1 szklanka pęczaku mięso z kurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew (duża) 1 pietruszka (duża) kawałek selera 1 cebula (mała) kawałek pora(...)łyżeczka masła 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz śmietana świeży koperek/natka pietruszki Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.   Kurczaka wyjąć i oddzielić mięso od kości.   Do wywaru wrzucić opłukane grzyby i podgotować 10-15 minut. (W razie potrzeby grzyby można rozdrobnić.). Pora z cebulą poddusić na maśle, a resztę warzyw pokroić

Di gotuje
Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry 281

łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę 400g (1 puszka) krojonych pomidorów ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych

karmelowy
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 333

serka śmietankowego  topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy(...)doprawiamy solą do smaku. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą

Wanilia i Kardamon
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 176

curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kurczak hara masala 149

kilkanaście minut. Danie jest lekkie, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowe, słodkie dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą! Składniki: 2 zielone jabłka 2 garście świeżej kolendry 2 garście świeżej mięty 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki creme fraiche lub ricotty 2 papryczki chili(...)cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.  Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem

Codzienne Gotowanie