smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli.. Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami Źródło zdjęcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagotujemy na półtwardo. Po ugotowaniu przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę smażymy na oleju. 3. Piersi z kurczaka kroimy w plastry w poprzek i obsypujemy przyprawą do mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy w paski lub kostkę
Kuchnia domowa AniMango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega
Ostra na Słodkokilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju. Grzyby mun i makaron zalać(...)Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy
Fabryka pomysłówRobiłam jedną i drugą wersję - bez porównania. Jeśli zastanawiacie się nad chrupiącym kurczakiem w płatkach odradzam. Spróbujcie tego. Składniki na kurczaka w chrupiącej panierce (4 - 5 porcji): filety z kurczaka około 550 g Składniki na marynatę tudzież pierwszą warstwę panierki: 3 kopiate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka 2 jajka 2 kopiate łyżeczki musztardy sól(...)mięso. Ja pokroiłam je w podłużne kawałki o długości około 5 cm. Wymieszać wszystkie składniki na pierwszą warstwę panierki. Nie napisałam ilości przypraw, ponieważ zostawiam to wedle uznania. Warto jednak wiedzieć, że panierka zarówno jedna jak i druga potrzebują mocniejszego doprawienia. W głębokim naczyniu wymieszać składniki na drugą i ostatnią panierkę. Dodałam także przypraw do tej panierki, żeby kurczak był
Karola gotujejakiegoś czasu - gęsta, aromatyczna i syta, idealna na zimowy obiad. Planowałam dodać do niej cienkiej kiełbasy, ale że "wyszła", sięgnęłam po kabanosy z kurczaka. Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała(...)ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki
Kuchenne zapiski Edytytakie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany. Składniki: Naleśniki ( jajka, mleko, mąka, szczypta soli ) Mięso z rosołu ( ja miałam około 400 gram wołowiny i 1 ćwiartkę z kurczaka ) Marchewki ( 3 z rosołu ) 1 pietruszka ( z rosołu ) 1 cebula Sól Pieprz Jajka (2) Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy
Smaki Ewysól marynata do kurczaka: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego białego Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka wymieszać. Filet umieścić w mocnym woreczku, wlać marynatę i dobrze zamknąć. Odłożyć mięso do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni z każdej strony po około 7 minut. Podsmażone mięso zawinąć w folię aluminiową(...)patelni na małym ogniu, pod przykryciem ). Mięso ostudzić, nie rozwijając z folii. Ostygnięte mięso rozwinąć i pokroić w skośne plastry. Składniki dressingu zmiksować blenderem. Pomarańczę obrać ze skóry i wykroić filet, bez białej części. Sałatę rozłożyć na talerzu/półmisku, posypać kukurydzą. Ułożyć kawałki pomarańczy i plastry kurczaka. Posypać kiełkami. Przed podaniem polać sałatkę dressingiem szczypiorkowym. Smacznego
kolorowotorcikowoprzyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy na 2-4 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i wlewamy olej rzepakowy na blachę. Układamy tam kawałki mięsa i wsuwamy blachę do piekarnika.Ziemniaki osuszamy z nadmiaru wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak
Malinowe Pocałunkikukurydzy puszka ananasa 4 jajka majonez 4 plasterki sera żółtego (może być gouda) sól, pieprz 3 ząbki czosnku olej (lub oliwa) Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (nie za drobną), podsmażamy na oleju, gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy zmiażdżony czosnek i curry, mieszamy i podsmażamy przez 2 min, odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa odsączamy, kroimy
Kuchnia moimi oczamiŁazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej
Kuchnia co dniaLubimy takie obiady - mięso i sałatka z warzywami i kuskusem, który praktycznie sam się przygotowuje. Dzisiejsza propozycja została zainspirowana przepisem Donny Hay z jej najnowszej książki - Szybko, świeżo, prosto - do nas ta idea przemawia w 100%! Ogromnie polecamy! Składniki: (dla 2-3 osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Plate of Joyzrobic takiego kurczaka jeszcze raz to zamieszczę nowe.Przepis jest naprawdę wart wypróbowania.Szkoda ,że rzadko robię większe imprezy ,a może to się kiedyś zmieni , zobaczymy.Zapraszam. 1 wyluzowany z kości kurczak 2kg. 1/2 kg.zmielonych piersi kurzych 1/2 kg.pieczarek 1 papryka czerwona 1cebula 3 łyżki bułki tartej 2 jajka vegeta natka pietruszki słodka papryka w proszku sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystkie dziury(...)pospinałam-pozostawiając otwór do nadzienia.Pieczarki czyścimy i kroimy,cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę-wszystko razem przesmażamy na patelni,studzimy.Łączymy z mielonym mięsem.Dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy do smaku.Wyrabiamy masę.Nadziewamy nią kurczaka,zszywam go.Wkładamy go na patelnię i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.5 godz.180st.Możemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę(...)pysznie, wcale nie tłusto, a co najważniejsze przygotowanie trwało nie więcej niż pół godziny:). Gołąbki z włoską kapustą i sosem pomidorowym Gołąbki 6 liści włoskiej kapusty 350g piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście
Zapiski Młodej Żonyoczkach sera (np. żółtego lub parmezanu) sól, pieprz grzanki (ilość według uznania) Kilka godzin przed przygotowaniem sałatki, udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić mieszanką przypraw do gyrosa, odrobiną soli, pieprzu i zalać 2 łyżkami oleju. Mięso wymieszać i wstawić do lodówki. Po upływie 3-4 godzin, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i usmażyć kawałki udek
Ugotować