porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę , czy przygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania. Młoda kapusta z grzybami, jest aromatyczna, naturalnie gęsta, podana na gorąco świetnie smakuje z młodymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Potrawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula, chilli, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, sól. Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut). Piersi grillujemy na patelni grillowej
Słodkie okruszkisól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych olej do smażenia Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić na 4 kotlety. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem. Przygotować szparagi. Odłamać z każdego szparaga twarde końcówki po czym wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,wyjąć
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 1 filet z kurczaka 2-3 łyżki żurawiny Fanex 1 łyżeczka miodu sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Fileta włożyć do naczynia do zapiekania, posypać przyprawami
czarrna od kuchniSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki żurawiny Fanex sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie oliwa Przygotowanie: Fileta przekroić tak
czarrna od kuchnistanowiłyby bazę. Sałatka jest niezbyt pracochłonna - a za to bardzo smaczna. Polecam. Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Udka z kurczaka dokładnie oddzielić od kości i zdjąć z nich skórę. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Pora pokroić w cienkie półkrążki. Kukurydzę i ananasy dobrze odsączyć. Ananasy pokroić w kosteczkę. Przygotować dosyć dużą miskę i wsypać
Świat Domowej KuchniJak już po mianie 1 widać, ftojś 2 te jołdło 3 wynołkwiōł 4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze
Chop w kuchnikuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty, ale bardzo smaczny. Podczas
Trzeci talerzbalsamicznego 1-2 łyżeczki miodu sok z połowy cytryny 2 listki laurowe szczypta tymianku sól, pieprz 150 ml bulionu 1-2 filety z kurczaka wędzona papryka estragon, lubczyk dwie łyżeczki pasty curry Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie
Gaździnka warzygodzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żurawinę, śliwki i czekoladę blendujemy – może być gładki krem lub z widocznymi kawałkami śliwek suszonych. Płat kurczaka wyciągamy z lodówki, wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadła się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy roladę z obu stron na złoto. Następnie zawijamy ją w folię
Gotowanie i blogowanieczosnkowy np. z tego przepisu ( można dodać mniej czosnku, aby był łagodniejszy) lub gotowy Przygotowanie: Gyros: U mnie z obiadu – 2 piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Wrzucamy do miseczki. Do mięsa dodajemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa i 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Całość mieszamy, aby przyprawy dokładnie oblepiły każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane mięso
Słodkie okruszkiTajska zupa ma wiele wariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry. Dowolność mamy przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego
kolorowotorcikowogyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość. Po usmażeniu obsypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ugotowanym do miękkości brązowym ryżem
VioletoweKucharzenieTreściwa, rozgrzewająca zupa z nutą chrzanu. Bardzo lubię takie zupy w szczególności na jesienne obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia 1 cebula
IMPRESJA SMAKUKurki oczyszczamy i kroimy w kawałki, podsmażamy na masełku do momentu aż większość wody wyparuje - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby już będą gotowe, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni
Moje-pitraszenie