mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:338/774)

Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto 120

Bardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól czarny pieprz na pesto: 3 ząbki czosnku pęczek świeżej bazylii 15 ml oliwy z oliwek 50g orzeszków piniowych lub włoskich 30g sera grana padano

Pyry na Gaz
KURACZAK Z PAPRYKĄ I OLIWKAMI 136

pokroić na mniejsze kawałki ( nie dodawać kupra , szyjki i kości grzbietowej).W naczyniu rozgrzać 4 łyżki oliwy i obrumienić na złoty kolor mięso.W rondlu rozgrzać resztę oliwy wrzucić pokrojoną paprykę i dusić 15 minut, odstawić.Dodać Kurczaka, Cebulę, czosnek, pomidory, tymianek, pieprz i sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.40 minut.Pod koniec duszenia dodać oliwki.Smacznego!.Potrawa świetnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami 125

uzyskać dwie duże, płaskie części (na kształt serca).  Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.  Na jednej z części mięsa nakładamy 2 łyżeczki serka kremowego, a następnie 3 łyżeczki przygotowanego pesto. Przykrywamy czystym płatem kurczaka i przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem.  W miejscu przecięcia układamy liście lubczyku. Filet zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy kształt

Moniki Smakołyki
Sałatka Gyros II + film 121

niewielkie kawałki a następnie przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa, po czym odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, ogórki konserwowe kroimy w kostkę, cebulę

Smakowite Dania
Filet z kurczaka duszony z makaronem penne, warzywami na patelnię w sosie pomidorowym 238

obiad i w sumie dość szybka. Połączenie fileta z kurczaka z warzywami, makaronem oraz przecierem pomidorowym stworzy nam smaczny i aromatyczny obiad. Zapraszam ! :) Składniki 1 podwójny filet z kurczaka makaron penne 150g makaronu penne 1/4 łyżeczki przyprawy curry 1 ząbek czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego oliwa z oliwek 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 400g mrożonych warzyw(...)miski. Wsypujemy przyprawy: curry, obie papryki, bazylię, oregano, odrobina soli oraz pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy łyżką do połączenia się przypraw z mięsem. W garnku gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obsypanego kurczaka i smażymy. Kiedy kurczak będzie usmażony wrzucamy warzywa na patelnię i dusimy wg przepisu na opakowaniu warzyw. Dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy makaron, mieszamy

Gotuj z Mąką
Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą 134

Smaczna kanapka z piersią z indyka, sałatą strzępiastą i czerwoną cebulą. Oczywiście indyka możemy zamienić np. na filet z kurczaka. Niestety nie jest to najszybsza kanapka, jaką możemy przygotować, a panierowane mięso i majonez sprawiają, że jest dosyć kaloryczna. Mimo to świetnie się sprawdza np. na drugie śniadanie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu

Programista w kuchni
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 206

zawsze powtarzam, że gotowanie nie musi być ciężką pracą ;) Warzywa i mięso można dobrać według upodobań, bo samo ich upieczenie razem w jednym naczyniu daje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki na 2-4 porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone(...)osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać.  Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 178

smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii.  Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony

Moniki Smakołyki
Kurczak tikka masala najlepszy 97

łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy ½ lyżeczki chilli ½ łyżeczki goździków 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek imbiru 2 łyżki śmietanki kokosowej Przygotowanie marynaty: Kurczaka kroimy na małe kawałki. Składniki na marynatę mieszamy, wrzucamy do środka mięso i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, albo min. na 3h. Potym czasie wyciągamy go z lodówki i wrzucamy do rozgrzanego do 180 stopni

PaleoLife
Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 630

indyka lub kurczaka – 240g jogurtu naturalnego – 70g mąki z ciecierzycy (lub żytniej) – 1 jajko – 1 łyżka oleju – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka papryki wędzonej – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki chili – sól, pieprz – ok. 120g płatków kukurydzianych – oliwa z oliwek (najlepiej w spray’u) Mięso kroimy(...)umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskujemy je oliwą (lub natłuszczamy za pomocą pędzelka) i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut jeżeli używaliśmy kurczaka, przez 25 minut – jeżeli indyka. Smacznego! Artykuł Zdrowe strips

Be Fit Be Strong
WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO Z MARKĄ STAUB 168

wspaniałe naczynie do zapiekania marki Staub zdobywa: Pani EMILIA ROMASZ i jej przepis na zapiekany filet z kurczaka.   Ze swojej strony chciałabym również wyróżnić Panią Ilonę Mokrzańską i pełne smaku Ratatouille oraz Panią Monikę Jerzak za pyszne Gołąbki bez mięsa.  Serdecznie gratuluję Zwyciężczyni i dziękuję wszystkim za udział w konkursie! Wkrótce na blogu nowe konkursy, już pod nowym(...)Poniżej zwycięski przepis: Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 2 kule mozarelli 2 pomidory czarne oliwki świeży tymianek lub 2 łyżeczki suszonego tymianku świeża bazylia olej z orzeszków piniowych sól, pieprz do smaku Wykonanie: Filety umyj, następnie natnij w 4-5 miejscach na głębokość około 2 cm. Staraj się nie przeciąć mięsa do końca. Posyp filety solą o raz pieprzem

Garniec Magalie
Sałatka Gyros 244

sałatki Przepis na sałatkę z przyprawą kebab/gyros Drukuj przepis Porcji: 5-10 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g piersi kurczaka opakowanie przyprawy kebab/gyros puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych czerwona cebula majonez ketchup olej do smażenia Przepis 1 Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy na oleju. 2 Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę. 3 Na kukurydzę kładziemy kurczaka

Kuchnia Bazylii
Kurczak z fasolką i suszonymi pomidorami 193

kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kawałki i przyprawić.  Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory, fasolkę, kapary, i posiekaną natkę. W razie konieczności doprawić i skropić cytryną................... Smacznego

Gaździnka warzy
Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem 164

Uwielbiam zapach tego dania rozchodzący się po kuchni. Mięso pieczone w ten sposób jest bardzo kruche, a warzywa stanowią doskonały dodatek, pieczony czosnek staje się mniej ostry i dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 4 podudzia kurczaka  200 g pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki(...)oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka  i rozmaryn. Piec przez około

Piąty grzech główny
Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru 233

Jako że dawno piersi z kurczaka nie jadłem (2 tygodnie) , postanowiłem dziś zrobić.Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię

Parowar Faceta
Włoski smak warzyw z kurczakiem, makaronem i chipsami z jarmużu 142

kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa włoskie jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester, dodajemy  oliwek  i całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy

Moniki Smakołyki
Sałatka z kurczaka i ogórka w sosie sezamowym 189

moździerzu 1 łyżka brązowego cukru Do przybrania: dymka sos sweet-chilli pieprz syczuański  Jak przygotować sałatkę z kurczaka i ogórka? Piersi z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą, na tyle, aby przykryła mięso i warzywa. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrany i rozgnieciony ząbek czosnku, ziarna pieprzu, liść laurowy i doprawić niewielką ilością soli. Zagotować

Codzienne Gotowanie
KOTLETY SIEKANE 869

pieczenia lub sody 1 łyżka wody mała łyżeczka soli pieprz do smaku 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Mięso oczyszczamy, kroimy w małą kostkę. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy kurczaka i odstawiamy na ok. 15- 30 minut. Patelnie z tłuszczem  rozgrzewamy, nakładamy po 2-3 łyżki ciasta i smażymy na niewielkim ogniu

Pani na deser
Lekki kurczak w towarzystwie ananasa i pekińskiej 149

Składniki filet z piersi kurczaka 1/2 puszki ananasa 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku, estragonu kilka kropel ciemnego sosu sojowego kapusta pekińska sos vinegrette pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso opłukać i wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sosem sojowym. Wymieszać (mocniej przyprawiony nie wymaga dłuższego bejcowania(...)lodówce). Na patelnię wlać łyżkę oleju kokosowego i smażyć kurczaka z każdej strony na ładny brązowy kolor (nie odrywać z patelni - gotowy sam się ładnie odklei). Pekińską poszatkować i wymieszać z sosem vinegrette. Połączyć z mięsem i pokrojonym ananasem, posypać natką i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem ze szczyptą curry :) 219

gotowy obiad na następny dzień. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło ;) Składniki (na około 8 kawałków): około 400g mrożonego kalafiora 2 piersi z kurczaka 3 jajka serek wiejski 1/2 łyżeczki soli (plus sól do przyprawienia mięsa) 1/8 łyżeczki białego pieprzu (plus pieprz do przyprawienia mięsa) 1 łyżeczka curry (plus curry do przyprawienia mięsa) JEDNA PORCJA = JEDEN KAWAŁEK Sposób przygotowania: Mięso

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość