Dobre mięso plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki :* 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka* 2 łyżki otrębów pszennych Sante* duża cebula* ząbek czosnku* jajko * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego* różowa sól himalajska Sante, pieprz , ulubione przyprawy * papryka czerwona* oliwki* korniszony(...)oleju ale można upiec w piekarniku bądź na teflonowej patelni bez tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia. Na wykałaczkę nadziewać oliwkę, ogórka korniszona, kawałek papryki, listek bazylii oraz kuleczkę z mięsa. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie MartyFilety z kurczaka zawinięte z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Zapiekane w pomidorach to propozycja na smaczne i sycące danie z piekarnika. 3 filety z kurczaka 200 g ciecierzycy 150 g sera sałatkowo – kanapkowego pieprz czarny sól papryka słodka mielona 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka sosu sojowego bazylia suszona olej spod suszonych pomidorów(...)przez całą noc. Ugotować do miękkości, czyli około 1 godziny, pod koniec dodając sól. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać razem z serem i przyprawić pieprzem. Filety z kurczaka rozkroić i cienko rozbić, tak jak na kotlety. Oprószyć solą, papryką słodką i odrobiną pieprzu. Nałożyć pastę z ciecierzycy i ułożyć suszone pomidory pokrojone
https:KKuchniaMniamWiększości mięso z indyka, kojarzy się z sucharem. Wcale tak być nie musi. Wystarczy krótko je potraktować, szczególnie filety z kurczaka. Najbardziej soczyste są udka, i tutaj postawiliśmy na jakość i smak. Mięso wyszło kruche, delikatne, a połączenie z kaszą i jajkiem dodało barw. Składniki 400 g filetów z udźca indyka 1 cebula 3 łyżki oleju 300 ml bulionu
R'n'G Kitcheninnego wyjścia. Przy tej temperaturze na zewnątrz staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu
W SMAKPonownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco
mojewypiekiinietylkolotki, robimy nacięcia od wewnętrznej strony skrzydełek i ostrym nożem oddzielamy mięso od kości; podobnie postępujemy z udkami; w następnej kolejności oddzielamy mięso na grzbiecie a na koniec z piersi. Staramy się nie uszkodzić skórki. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory. W maszynce
Maminek kulinarnyLubię od czasu do czasu zjeść szaszłyka na obiad. Ponieważ zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko
Kuchnia domowa Aniczosnek i dalej smażymy. Na patelnie wrzucamy warzywa i pod przykryciem dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie w osobnym garnku smażymy kurczaka (ok. 4-5 minut w niewielkiej ilości oleju).Następnie do warzyw dodajemy mięso i wszystko razem dusimy przez ok. 2 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy warzywa z kurczakiem.Moje posty
Słodka StronaWspominałam już kiedyś, że kocham zapiekanki na bazie makaronu i kurczaka, plus dowolne kombinacje. Dziś dodatkiem będzie przede wszystkim kukurydza, ale nie zabraknie także pieczarek. Składniki
Pasja Smakubędzie to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Tym razem chciałabym wam zaproponować takie właśnie danie z piersią z kurczaka (lub indyka), warzywami i pomarańczą. Wiem, że nie wszyscy są przekonani do łączenia w daniach mięsa z owocami, mogę jednak zapewnić, że taki mariaż jest naprwdę udany i godny polecania! 350g piersi z kurczaka (lub indyka
Codzienne GotowanieTortilla to placki, dzięki którym jesteśmy w stanie przygotować szybki obiad. Dzisiaj podaję przepis na tortillę nafaszerowaną pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą oraz piersiami kurczaka, które zostały usmażone w cieście naleśnikowym. Naprawdę połączenie mięsa i ciasta naleśnikowego jest naprawdę pyszne. W złudzeniu przypomina panierkę z KFC. Radzę każdy placek przeciąć na 2 części, ponieważ dzięki temu powstaną zgrabne tortille. Jeżeli chcecie
Ugotowaćszpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając w między czasie starty ząbek czosnku
Mechanik w kuchniprzełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać, przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Wszystkie składniki, kaszę, pieczarki, brokuł i kurczaka, przełożyć do garnka lub głębokiej patelni i wymieszać. Kilka uwag: Osobiście użyłam białego pieprzu i szczyptę świeżo mielonego kolorowego. Jeżeli chodzi o doprawienie kurczaka ziołami
Passions hobbies lifeRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy
Maminek kulinarnyJeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2(...)kawałki.2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę
Kuchnia domowa Ani