ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Proste Potrawypapryczka – sok z 1/2 limonki – trawa cytrynowa – sos rybny – mleczko kokosowe – kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno papryczkę chili . Gotujemy razem kilka minut mieszając od czasu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoki, jednak bez dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc
All My Fit Lifezielonych - garść uprażonych orzechów ziemnych - olej rzepakowy na całą potrawę około 1/3 szklanki - 8-10szt. ziemniaków - świeży rozmaryn - sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: -filety z kurczaka osuszamy, za pomocą tłuczką rozbijamy delikatnie mięso - w blenderze miksujemy: bazylię, oliwki, orzechy, sok z cytryny, sól i 3 łyżki oleju rzepakowego - na desce rozkładamy filety układamy po łyżce masy bazyliowo-orzechowej, rolujemy
SMYKWKUCHNIstaropolsku Prymat* sól, pieprz do smaku* garść koperki i bazylii* łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie :Kurczaka pokroić w większe kawałki, dobrze natrzeć przyprawami. Rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka. Paprykę pokroić w paski, dodać do mięsa. Całość dusić do miękkości, około 10 minut. Dodać posiekane świeże zioła oraz przyprawić do smaku. Podawać z ryżem bądź makaronem
Magiczne Życie MartyNastępny przepis na wędlinę przygotowaną domowym sposobem, ten jeszcze prostszy niż poprzedni:) Taką metodą podobno można przygotowywać każde mięso i ryby. Dotąd raczej słyszałam o kurczaku w soli, ale okazuje się, że jest to metoda uniwersalna. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ale może przejdźmy do kurczaka. To danie jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne niedzielne obiady. Za jednym bowiem zamachem zyskujemy zupę (rosół) i mięso do głównego dania. W naszym domu - ale w wersji z rodzynkami - pojawiało się bardzo często. Zwłaszcza właśnie, podczas rzadkich spotkań rodzinnych. KURCZAK(...)BIAŁYM SOSIE Z ŻURAWINĄ Składniki mięsno-rosołowe: - 1 kurczak - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - pół łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego - 4 ziarenka ziela angielskiego - 3-4 liście laurowe - sól Przygotowanie: Mięso porcjujemy i czyścimy. Warzywa obieramy i opiekamy nad palnikiem lub na suchej patelni. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy pół łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
Życie zamknięte w smakuDelikatna galaretka drobiowa na bogato - z dużą ilością mięsa, marchewką i groszkiem. Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny(...)czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy. Ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki myjemy
Kuchnia MagdaLenyminut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje to, że mięso będzie delikatne. – Podaj i delektuj się smakiem. WĘDZONY KURCZAK – Rozgrzej wędzarnię do 135°C – 1 cały kurczak, kawałki kurczaka – udka, skrzydełka. – Natrzyj obficie kurczka przyprawą bbq i pozostaw na minimum 30 minut. – Napełnij(...)przez 2,5-4 godzin. – Temperatura wewnątrz kurczaka musi osiągnąć 74°C. – Przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem. PULLED PORK – Rozgrzej wędzarnię do 110°C. – Będziesz potrzebować łopatkę wieprzową o wadze 1,5-7 kg. – Natrzyj mięso obficie przyprawą bbq. – Napełnij tackę na płyn sokiem
naRuszciemiksujemy, po czym otrzymany sos rozkładamy dokładnie na nasze pałki – obtaczamy je. Całość pieczemy ok. 40-50 minut. I gotowe. Nie trzeba polewać sosem mięsa w trakcie pieczenia. Uwaga! Pałki możemy zastąpić całym kurczakiem. Z tym, że przed włożeniem jego do naczynia wykrawamy kręgosłup. Nacinamy korpus z jednej i drugiej strony kręgosłupa. Koszt: 19 zł dla trzech osób Przygotowanie
Kuchennyviral.plmiski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią
Gosia gotujewersję, którą śmiało możemy podać podczas świątecznego obiadu. Grzyby nadają roladkom niezwykłego aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi smakami... Składniki:4 filety z kurczaka, 5 suszonych pomidorów, 7 suszonych grzybów, 6 suszonych śliwek Kresto, 200ml czerwonego wytrawnego wina, sól, biały pieprz, łyżka oleju rzepakowego Rapso(...)małym ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii. Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso.Piec około 30 minut w temp. 180st.Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz
Z miłości do słodkościPyszny,soczysty filet z kurczaka o wyrazistym smaku.Czerwona cebula jest doskonałym dodatkiem do delikatnego kurczaka gdyż jest nieco ostrzejsza niż biała a zalewa ze śmietany chroni mięso przed wysuszeniem podczas smażenia,zapewnia mu soczystość i miękkość. Składniki na 2 osoby: podwójna pierś z kurczaka 2 plasterki sera żółtego czerwona cebula ser mozzarella pieprz biały i ziołowy,sól słodka papryka
Niespełnione zdolności kulinarne