mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:298/774)

Gulasz z indyka 147

Większości mięso z indyka, kojarzy się z sucharem. Wcale tak być nie musi. Wystarczy krótko je potraktować, szczególnie filety z kurczaka. Najbardziej soczyste są udka, i tutaj postawiliśmy na jakość i smak. Mięso wyszło kruche, delikatne, a połączenie z kaszą i jajkiem dodało barw.  Składniki 400 g filetów z udźca indyka 1 cebula 3 łyżki oleju 300 ml bulionu

R'n'G Kitchen
Cytrynowy kurczak z kolendrą 218

innego wyjścia. Przy tej temperaturze na zewnątrz staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu

W SMAK
Udka z kurczaka po tajsku 177

Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco

mojewypiekiinietylko
Kurczak pieczony z farszem 305

lotki, robimy nacięcia od wewnętrznej strony skrzydełek i ostrym nożem oddzielamy mięso od kości; podobnie postępujemy z udkami; w następnej kolejności oddzielamy mięso na grzbiecie a na koniec z piersi. Staramy się nie uszkodzić skórki.    Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu.    Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory.    W maszynce

Maminek kulinarny
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 179

Lubię od czasu do czasu zjeść szaszłyka na obiad. Ponieważ zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko

Kuchnia domowa Ani
Makaron z Kurczakiem i Warzywami 486

czosnek i dalej smażymy. Na patelnie wrzucamy warzywa i pod przykryciem dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie w osobnym garnku smażymy kurczaka (ok. 4-5 minut w niewielkiej ilości oleju).Następnie do warzyw dodajemy mięso i wszystko razem dusimy przez ok. 2 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy warzywa z kurczakiem.Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą 323

Wspominałam już kiedyś, że kocham zapiekanki na bazie makaronu i kurczaka, plus dowolne kombinacje. Dziś dodatkiem będzie przede wszystkim kukurydza, ale nie zabraknie także pieczarek. Składniki

Pasja Smaku
Stir fry z kurczakiem i pomarańczami 204

będzie to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Tym razem chciałabym wam zaproponować takie właśnie danie z piersią z kurczaka (lub indyka), warzywami i pomarańczą. Wiem, że nie wszyscy są przekonani do łączenia w daniach mięsa z owocami, mogę jednak zapewnić, że taki mariaż jest naprwdę udany i godny polecania!    350g piersi z kurczaka (lub indyka

Codzienne Gotowanie
Mini tortilla z piersią kurczaka w cieście naleśnikowym 239

Tortilla to placki, dzięki którym jesteśmy w stanie przygotować szybki obiad. Dzisiaj podaję przepis na tortillę nafaszerowaną pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą oraz piersiami kurczaka, które zostały usmażone w cieście naleśnikowym. Naprawdę połączenie mięsa i ciasta naleśnikowego jest naprawdę pyszne. W złudzeniu przypomina panierkę z KFC. Radzę każdy placek przeciąć na 2 części, ponieważ dzięki temu powstaną zgrabne tortille. Jeżeli chcecie

Ugotować
Rolada drobiowa nadziewana szpinakiem 318

szpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając w między czasie starty ząbek czosnku

Mechanik w kuchni
Kaszotto z kurczakiem, pieczarkami i brokułem 578

przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać, przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Wszystkie składniki, kaszę, pieczarki, brokuł i kurczaka, przełożyć do garnka lub głębokiej patelni i wymieszać. Kilka uwag: Osobiście użyłam białego pieprzu i szczyptę świeżo mielonego kolorowego. Jeżeli chodzi o doprawienie kurczaka ziołami

Passions hobbies life
Pierogi z pieca 190

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy

Maminek kulinarny
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 367

Jeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2(...)kawałki.2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę

Kuchnia domowa Ani
Pałki pieczone 147

olej. Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj suszone pomidory, olej i wszystkie przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pałki. Mięso odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie kurczaka przełóż do woreczka. Woreczek dobrze zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz przez 55-60 minut

blog.moje-pasje.info
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 682

Sposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.      Składniki:                                                 - piersi drobioweSkładniki marynaty:- ciemny sos sojowy

mojewypiekiinietylko
Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem 180

brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania. Przygotowanie: Kurczak: Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety.  W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy(...)uznania, pieprzem, solą. W tym czasie gotujemy ryż bez soli wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody, odcedzamy. Kiedy mięso będzie gotowe, powstałym wywarem zalewamy ryż i całość zagotowujemy lub pozostawiamy pod przykryciem, smaki wówczas się zmieszają.  Kurczaka podajemy z ryżem, duszonymi porami, brokułami, a całości nadajemy delikatnego korzenno- słodkawego smaku bazylią czerwoną, a czarnuszką kontrastu i chrupkości

Moniki Smakołyki