mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:306/774)

Kurczak w kurkumie 142

Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki rybnego sosu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy olej  sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, kostka lub paski jak kto woli. Do miski wrzucamy mięso dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, sos rybny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut do lodówki(...)czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy . Jeżeli będzie potrzeba można dosypać jeszcze kurkumy i doprawić do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Jedne z ulubionych ;) 207

przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy potrzebować: 2 ugotowane udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera 2 ząbki czosnku

Ratunku obiad
Udka z chrupiącą skórką 206

użyłam kurczak złocisty (około 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli papryka słodka i ostra wg uznania olej do smażenia Mięso posolić. Składniki umieszczam w dużym worku (proszek d pieczenia, czosnek, przyprawę do kurczaka, pieprz, sól, paprykę). Dodaję udka, mieszam udka w wodku obracając worek na wszytskie strony. Smażę udka kilka minut na każdej stronie, układam w naczyniu żaroodpornym

MojaQchnia.pl
kuskus z warzywami i orientalnym kurczakiem 200

oliwę, wrzucam kawałki kurczaka i smażę z dwóch stron na złoty kolor (nie za długo, po 3-4 minuty z każdej strony, bo mięso zrobi się suche). Do misek wykładam kaszę z warzywami, następnie układam kawałki kurczaka. Smacznego

Cook&Love
Kurczak w sosie pieczarkowym 150

czasu do czasu mam ochotę na klasyczny trójskładnikowy obiad - kawał mięsa, ziemniaki i surówka. Wbrew pozorom taki obiad można przygotować bardzo szybko. Pierś kurczaka to dla mnie zawsze dobry wybór ale lubię urozmaicić ją jakimś sosem. Tym razem chodziły mi po głowie pieczarki. Mięso krótko obsmażyłam, a następnie dusiłam w sosie. Szybko, łatwo i smacznie

Milion Smaków
Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami 164

Sól Pieprz 3 łyżki śmietany 18% 4 ugotowane ziemniaki 2 łyżki koperku 1 łyżka natki pietruszki Olej do smażenia Polędwiczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy je pokroić na mniejsze  kawałki. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na patelni. Dokładamy mrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak będzie mieć gładką konsystencję dolewamy bulion. Całość dusimy około

VioletoweKucharzenie
Kurczak w pieczarkach 156

lubczyku szczypta pieprzu szczypta imbiru tłuszcz do smażenia W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka.  Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki i przyprawy, dusić pod przykryciem, podlać jeszcze trochę wodą lub rosołem.  Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia i jeszcze przytrzymać ok 10 min pod przykryciem.  Podawać z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Kolorowa sałatka z kurczakiem i makaronem 792

ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki płynnego miodu (można zastąpić cukrem) - sól i pieprz do smaku dodatkowo - nasiona słonecznika Przygotowanie:  Mięso, makaron i sos najlepiej jest przygotować nieco wcześniej. Pierś z kurczaka należy ugotować, najlepiej na parze (mi to zajęło ok. 15 minut) lub z lekka podsmażyć/grillować na patelni.  Makaron ugotować al dente, zgodnie(...)posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i miodem, doprawić. Odstawić do lodówki na ok. 30-60 minut, by smaki się ,,przegryzły".  Warzywa i mięso pokroić, dodać do siebie w dużej misce wraz z miksem sałat i makaronem. Polać sosem i dokładnie wymieszać. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Smażony makaron 259

sama, nie używałam mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący. Do tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka i wyrazistość szynki wieprzowej idealnie się komponowały. To danie można nazwać takim „śmieciuchem” modyfikować je na wiele sposobów i wrzucać(...)mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka; – pół puszki zielonego groszku; – szczypiorek do posypania; – 2 łyżki sosu sojowego, przyprawa pięciu smaków, sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w wąskie paseczki

dom-agi.pl
Zupa ogórkowa na żeberkach 193

około 2/3 objętości (będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1,5 godziny na małym ogniu. Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać żołądki. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera(...)zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne). Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z rozdrobnionym mięsem i żeberkami z zupy

Świat Domowej Kuchni
Kasza pęczak z kalafiorem i kurczakiem 339

Duże ziarna kaszy w połączeniu z mięsem i warzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad. 150 g kaszy pęczak 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 mały kalafior (400 g) 1 pomidor ok 3 szklanek wody 1/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki masła klarowanego do smażenia(...)pietruszki Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić i lekko obsmażyć. Kaszę przepłukać w wodzie, a surowego kalafiora podzielić na drobne różyczki. Dodać do mięsa i zalać wodą, tak aby zakryła przynajmniej kaszę. Kalafior może trochę wystawać ponad powierzchnię. Dusić około

https:KKuchniaMniam
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 243

ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy

My Chcemy Jeść
Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli pomysł na obiad 227

dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz powinien być dość głęboki

Słodkie okruszki
Pierś z kurczaka z kurkami 285

Kurki, to aromatyczne grzyby, które komponują się wspaniale z wieloma mięsami. Sprawiają, że prosty posiłek smakuje po królewsku. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka z kurkami. Szybko, prosto i smacznie. Składniki: pierś z kurczaka (około 600 g) około 300 g kurek 2 średnie cebule 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 100 ml śmietany 30% łyżka masła(...)miała smak. Duże kurki kroimy na 2- 4 części, małe pozostawiamy całe. Cebulę siekamy w kostkę. Natkę płuczemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pierś. Mięso podsmażamy z obu stron, aż się lekko podrumieni i nie będzie surowe (około 4 - 5 minut). Nie wrzucajcie na patelnię za dużo kawałków na raz, bo zamiast się podsmażać, zaczną

Smak mojego domu
KURCZAK ZAPIEKANY NA RYZU 151

laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżka masła 3 duże zabki czosnku   Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc.  Przygotować zalewę. Do garnka(...)zagotować.  Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :). Podajemy np. z ogórkiem

Mała w garnku miesza