obsmażyć na oleju ma złoty kolor.Poszatkowaną kapustę i cebulę zeszklić na maśle z olejem kokosowym,pomidory pokroić w kostkę i dodać do niej,dorzucić kurczaka ,lekko wszystko osolić i smażyć kapustę z mięsem na małym ogniu ,aż puści soki.Dodać pomidory,wlać przecier pomidorowy ,młode ,małe ,oskrobane ziemniaki przekrojone na pół i dusić 30-40 minut.do miękkości.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzasem nachodzi mnie ochota na domowy, tradycyjny obiad, taki trochę „babciny” 🙂 Przedstawiam klasyczne pulpety w sosie koperkowym. Najlepiej smakują w towarzystwie marchewki i ziemniaków
BullioPyszna sałatka z wiosennymi dodatkami w postaci rzodkiewki, ogórka i koperku. Sałatkę można podać jako dodatek do obiadu np. do pieczonego kurczaka lub kotletów a także jako dodatek do mięs z grilla. Jeśli wzbogacimy ją dodatkiem wędliny uzyskamy pożywną wiosenną sałatkę, którą możemy zajadać samą. składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu 200 g rzodkiewek 2 świeże ogórki
Monia miesza i gotujekręgi, a marchew w zapałki. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy do niego marchew. Lekko solimy i podsmażamy ok, 2 min, aby zmiękła. Dodajemy kurczaka oraz cebulę, sos sojowy i smażymy, aż mięso się zamknie. Dopiero wtedy dorzucamy cukinię i sezam i smażymy krótko. Na końcu wsypujemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną sosu sojowego. Podajemy
Kuchnia od dwojgaDzisiaj w sklepie robiąc zakupy zapytałam moją młodszą córkę, co zrobić na obiad. Usłyszałam : – Nugetsy i frytki. – Nugetsy i frytki? – zapytałam. – Tak
Polska Zupałyżeczek miodu, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć. W miseczce rozrobić sos z soku z cytryny, miodu, soli oraz pieprzu. Kurczaka włożyć do miski, zalać sosem, wymieszać, aby mięso było całe w sosie i odstawić na ok 1 godz. Po tym czasie blachę natłuścić i wyłożyć na nią mięso. Blachę wstawić do nagrzanego
Państwo Wojtczuk gotująTortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Tortellini w sosie szpinakowym – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (liście) 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku […] The post Tortellini
Kulinarne PrzebojeSkładniki: pierś z kurczaka 2-3 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać dokładnie i odstawić na ok godzinę. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż w środku nie będzie surowe. Następnie odlewamy cały olej z patelni i smażymy mięso jeszcze
kulinarnyswiatdomidorzucamy do naszego kurczaka, kiedy nam już zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką
Moje-pitraszeniepietruszki, 2 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki vegety. Przygotowanie: O liwę mieszam z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, kolendrą, bazylią, curry i papryką. Marynatą zalewam kurczaka, wkładam do lodówki na 2-3 godziny. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym wraz z dodatkiem suszonych pomidorów, posypuję posiekanym czosnkiem i pietruszką. Piekę 45 minut w 180 stopniach pod przykryciem. W międzyczasie
JejKuchniaMakaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w małą kostkę i doprawiamy do smaku solą, pierzem i przyprawą do kurczaka. Na patelni a 2 łyżkach oleju podpiekamy mięso do momentu, aż będzie upieczone. Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w paski, kilka listków zostawiamy do ozdoby. Makaron, mięso i szpinak przekładamy do miski
Kulinarne Fantazje MarioliPaprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane piersi kurczaka, mnóstwo zieleniny i dwie pasty: paprykowy hummus i mocno czosnkowa pasta. Paprykowy hummus można wykorzystać, jako dodatek do kanapek, lecz także, jako dodatek typu przystawka. Wystarczy zapewnić... Read More The post Paprykowy
Magiczny GarnekPaprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane piersi kurczaka, mnóstwo zieleniny i dwie pasty: paprykowy hummus i mocno czosnkowa pasta. Paprykowy hummus można wykorzystać, jako dodatek do kanapek, lecz także, jako dodatek typu przystawka. Wystarczy zapewnić... Read More The post Paprykowy
Magiczny Garneksię w kuchni, bo praktycznie cały dzień w niej tkwimy. To danie dla zabieganych. Razem z ziemniakami i surówką nie zajmie więcej niż 40 min. Mięso wychodzi bardzo soczyste. Składniki 4 udka z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta Przygotowanie 1 utf-8 Udka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do kurczaka. Następnie obtaczamy w rozkłóconym
R'n'G Kitchenznajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert
Czerwona Porzeczkadania w którym możemy wykorzystać ugotowane mięsko. Pyszny sosik wzbogaciłam zielonym groszkiem. Gotowa potrawkę podałam z pęczakiem i sałatką szwedzką . składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 600 ml bulionu/wywaru w którym gotowało się mięso 1 puszka zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek słodkiej śmietanki 3 łyżki mąki pszennej garść posiekanej natki pietruszki Ugotowane mięso podzielić
Monia miesza i gotujełyżeczka olej rzepakowy kilka drewnianych patyczków na szaszłyków Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli. Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej
AZgotuj!kurczaka 4 szkl.soku jabłkowego 3 jabłka 1/2szkl.oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu sól `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pieprz,paprykę i cynamon wymieszać.Pałki kurczaka panierować w przyprawach.Olej rozgrzać na patelni,obsmażyć mięso,posolić.Jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,pokroić w grubą kostkę.Mięso włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego,zalać sokiem,obłożyć owocami zapiekać 45min.w 180-200st.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzeciśniętym przez praskę W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi(...)się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut. Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchentych kontrastów sosem – na przykład na bazie winegretu. Ta sałatka to połączenie idealne. Spróbujcie! Można zjeść ją samą, można użyć jej jako dodatku do grillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu
Karo in the Kitchenjajko 1 łyżka masła bezglutenowa bułka tarta z quinoą natka pietruszki - mały pęczek czosnek niedźwiedzi majeranek słodka papryka pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: Surowego kurczaka i ugotowaną quinoę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, pokrojony w kostkę i podsmażony na maśle por, posiekaną pietruszkę. Doprawiamy według własnych upodobań czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy
Quinoa Raz!przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze natrzeć mięso z każdej strony, schować do lodówki na 2 godziny w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić uda z każdej strony, podsmażone uda polać przyprawą w płynie
W Mojej Kuchni Lubięłyżka cukru sok z limonki (cytryny) sól Na rozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowaniekurczaka sól, pieprz, papryka kawałek żółtego sera jajko bułka tarta Pur è e ziemniaczane 6 ziemniaków 3 łyżki masła gałka muszkatołowa szczypiorek Piersi z kurczaka umyć i przekroić na pół, następnie rozbić mięso tłuczkiem. Każdą oprószyć solą, pieprzem i papryką, na środku położyć kawałek sera. Roladki zwinąć i uformować w dłoniach - ja dodatkowo "spinam" wykałaczkami. Przygotowane kotlety obtoczyć w jajku
Alutka-GotujeSkładniki : kukurydza w puszce gotowany filet z kurczaka cebulki perełkowe marynowane majonez Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, mięso po ugotowaniu pokroić w drobną kostkę Cebulki po osączeniu przekroić na pół (wpierw można przelać przegotowaną, zimną wodą) Składniki połączyć, dodać majonez i wymieszać. Jeśli chcemy zrobić lżejszą wersję to zmieszajmy majonez z jogurtem
Proste PotrawySkładniki: pierś z kurczaka pojedyncza mała gałązka rozmarynu plasterek sera żółtego kostka masła 1cmx1cm pierz czarny pesto pietruszkowe ( użyłam gotowego, zdrowego koncentratu Proeco ) Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, przecinamy w połowie tworząc sakiewkę. Mięso dokładnie nacieramy pietruszkowym pesto i posypujemy pieprzem. Do środka wsadzamy zwinięty plasterek sera, kosteczkę masła i gałązkę rozmarynu. Pierś grillujemy z obu stron na złoto, przez
Gotowanie i blogowanieDrobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 2016-04-07 13:12:03 Ilość porcji: 4 Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje
Wędrówki po kuchniMakaron soba z kurczakiem i brokułami w sosie sojowym (Dwie porcje) Składniki: 80g makaronu gryczanego soba 100g piersi z kurczaka 100g różyczek brokuła 3 łyżki sosu
Moja MichaSkładniki: Filety z piersi z kurczaka Szynka szwarcwaldzka Plastry sera typu oscypek Sól pieprz Mąka Jajko Płatki z quinoa Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka rozbijamy przez folię. Delikatnie aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( pamiętajmy jednak, że szynka jest słona jak i ser ). Na każdego kotleta kładziemy plaster szynki i plaster sera. Składamy i lekko ugniatamy
Smaki Ewylekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju
Karo in the Kitchennaturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól, pieprz, sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachostra mielona Kurczaka kroimy w kostkę, tak samo paprykę oraz pomidora, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wszystko razem mieszamy odstawiamy do lodówki na 30 minut. Kurczaka z warzywami smażymy na patelni do miękkości mięsa. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego
Moje-pitraszenieposypać żelatyną. Filety z kurczaka połączyć ze sobą, polać oliwą z oliwek i trzykrotnie owinąć folią aluminiową. Za pomocą dłoni uformować wałek. Przygotowane piersi z kurczaka wstawić na kilka godzin do lodówki (aby mięso „przeszło” przyprawami). Piekarnik rozgrzać do 195°C . Piersi w folii przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody (aby przykryła dno) i piec 35 minut
Ugotowaćklasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka rozklepujemy przez folię, tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na jednym brzegu kładziemy kawałek masła ( 4 cm/1 ½ cm ), zwijamy kawałek, później brzegi i do końca całego kotleta. Ważne
Smaki Ewysparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną w paski pierś kurczaka i smażymy przez 2-3 minuty. Do mięsa na patelnię dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, oraz posiekany ząbek czosnku, całość lekko solimy i smażymy jeszcze przez trzy minuty. Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól
Miód i pieprzłyżki majonezu 3 łyżeczki curry sól i pieprz olej do smażenia Kaszę bulgur ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Filety z kurczaka oczyścić i każdy z nich rozciąć nożem na 2 cienkie plastry. Mięso lekko posolić i popieprzyć. Oprószyć hojnie curry i usmażyć na patelni. Po wystudzeniu filety pokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie). Kaszę, kurczaka, kukurydzę
Trzeci talerzprzyprawy pięć smaków skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie Wymieszałem wszystkie składniki marynaty, odstawiłem do lodówki na 15 minut. Nogi kurczaka umyłem, osuszyłem , pokroiłem na udka i podudzia. Mięso nakłułem ostrym nożem, oprószyłem solą i pieprzem. Natarłem marynatą i wstawiłem do lodówki na 3 godziny ( najlepiej na całą noc). Pomarańczę pokroiłem w grube plastry
R'n'G Kitchenzalewamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórką cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie (kilka minut) i wrzucamy fasolkę szparagową. Po 3-4 minutach dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur. Smacznego
DefinicjaSmakutlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą
Bea(u)ty kitchendołu i roluje wszystko na bok. Dzięki temu składniki nie wypadają nam dołem. Co można dodać do tortilli? Sałatę, paprykę, cebulę, ogórka, smażonego kurczaka z przyprawami i polać sosem (ketchup, czosnkowy) Mięso mielone z sosem pomidorowym, fasolą, kukurydzą (ala burito
W kuchni bez szafekmarynacie ( oliwa, masło, liście bazylii 6, liście oregano 6, pietruszka, 5 ząbków czosnku, imbir, sok z cytryny, przyprawy do kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego kurczaka na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert kroimy na kawałki
ClauditteMissCookingChimichurri jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Może być używany zarówno jako dodatek do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne! Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako
Stare GaryZrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym
Ostra na Słodkocukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu i błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore plasterki w poprzek włókien. Następnie na głębokiej patelki lub w garnku rozgrzewamy pastę curry, dodajemy mięso, marchew, cebulę
Taste Of My Daypęczka warzywa z rosołu, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chilli suszona mielona, 1 łyżka natka pietruszki, 2 saszetki ryż ugotowany kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek i mięso podzielić na mniejsze kawałki do garnka dać mięso obrane, wywar rosołowy, pokrojone w kostkę seler, pietruszkę, marchew doprawić pieprzem ziołowym, curry, ostrą papryka i gotować
W Mojej Kuchni LubięZupa pomidorowa po włosku...z makaronem FUSILLI od MALMA. To treściwa i bardzo gęsta zupa/krem. Składniki- Fusilli MALMA jarzyny na zupę kości bądz porcja rosołowa oliwa
Z Kuchni Do KuchniMój mąż lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1
Moje domowe kucharzeniemisce z sezamem. Obtaczamy kurczaka w panierkach. Połowę wrzucamy do worka z krakersami i energicznie mieszamy, żeby dokładnie się nimi pokrył. Pozostałego kurczaka panierujemy w sezamie wymieszanym z bułką tartą. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy dipy. Keczup mieszamy
Mania GotowaniaSkoro trwa u nas weekend amerykański to postanowiłam zrobić coś innego niż hamburgery. Sięgnęłam do kuchni Nowego Orleanu i odkurzyłam przepis na jambalaye. Ostatnio robiłam ja
Bernika - moj kulinarny pamietniksmażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste i różowe. Do wszystkich 3 elementów dania użyłam oleju rzepakowego, bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego kochając swoich
Bernika - moj kulinarny pamietnikbiała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie :Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś z kurczaka pieczona z przyprawą do kurczaka. Por siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki w kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony
Magiczne Życie MartySałatka. Przepisy na sałatki. Sałatki z mięsem. Sałatki z makaronem. Sałatki ziemniaczane. Sałatki z kurczakiem. Sałatki z anansem. Sałatki z brzoskwinią. Sałatki z ryżem. Sałatki z pomidorem. Sałatki z ogórkiem. Sałatki z kukurydzą. Sałatki z zupek chińskich. Sałatki z tortellini. Sałatki z granatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą
Kulinarne Przebojemąż średnio na jeża - z jednego powodu - zazwyczaj są suche. Nawet w najlepszej knajpie nie mamy pewności, że podadzą nam fajnie przygotowanego, soczystego kurczaka. A chyba nikt nie lubi jak mu się kulki z suchego mięsa w buzi robią - połowa z nas kojarzy ten problem z dzieciństwa ;) Pewnie Ameryki nie odkryłam, ale podzielę się z Wami moim sposobem na miękki(...)każdego ma być widoczny niedosmażony około 0,5 cm pasek mięsa ( taka obwódka jak na pączku ). W tym momencie wyłączam źródło ciepła i przykrywam szczelnie pokrywką / metalową miseczką. W momencie kiedy przestaję słyszeć skwierczenie ( jakieś 6 minut po odłączeniu mocy) znaczy, że filety są gotowe. Można kroić i podawać. Kurczak w środku jest soczysty, ale nie surowy. W momencie
kawawszklancesosem czosnkowym. Niezwykle prosty i smaczny pomysł na piersi z kurczaka. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Dania z kurczaka nr 3/2012 (34).Składniki:ok 50 dag filetów z kurczaka1 szklanka mąkiok 1 szklanka wody 1 jajko,2-3 ząbki czosnkusól, pieprzolej do smażeniaSos czosnkowy:4 ząbki czosnku4 łyżki majonezu300 ml jogurtu naturalnego2-3 łyżki posiekanego koperkuodrobina cukru Sposób przygotowania(...)naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem
Kuchnia domowa Anibyłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak
Obiad gotowyświątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso pokroić w drobną kostkę i wrzucić do cebuli. Posolić i posypać pieprzem ( po sporej szczypcie). Wymieszać i smażyć aż kurczak sie zrumieni. Wypestkować papryki i pokroić w paseczki. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Dołożyć do garnka z mięsem. Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie . Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować
Buniabaje w kuchnizamieniła by się w saunę ; ) Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :) Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała(...)smażenia 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś) 3. Kiedy pierś jest gotowa, dodaje
Gotowanie...to proste !Kiedy nie ma się zbytnio dużo czasu,a masz jedną pierś z kurczaka i 4 wygłodzone osoby - to te kotlety są do wykonania właśnie przez Ciebie! Idealne na małą ilość mięsa i małe stadko wygłodniałych osób ! A znikną z talerza jeszcze szybciej niż trwa przygotowanie kotletów ! No to do dzieła: Składniki: 2 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu(...)mała cebula 1 pierś z kurczaka 15-20 dag sera żółtego w kostce 2 łyżki mąki 1 jajko olej sól, pieprz OPCJONALNIE : kilka listków pietruszki lub 1/4 papryki czerwonej. Wykonanie : Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Do tego dodajemy, mąkę, majonez, śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku. Opcjonalnie, można
Justa próbuje gotowaćmeksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki(...)łyżeczki ziaren kminu rzymskiego oliwę z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem) Ziemniaki obieramy, kroimy na równe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W czasie gdy będą się gotowały, przygotowujemy mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i dalej smażymy. Po ok. 10 min. dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku oraz obrane
Ratunku obiadłyżeczki przyprawy garam masala 2-3 łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez
Moja Mama Gotujebędzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!