Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna
e-PrzepisyKulinarnepuszka kukurydzy konserwowej, 50g słonecznika łuskanego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję i kroję w niewielką kostkę. Przekładam na patelnię, wlewam oliwę. Mięso smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ananasa i kukurydzę odsączam z zalewy. Ananas kroję w kostkę. Słonecznik prażę na suchej
Tradycyjna kuchnia Kasijakiego robiłam ostatnio :-) Mięso marynowane w ten sposób jest po pierwsze: soczyste, a po drugie: delikatne w smaku, a wszystko to za sprawą właśnie kefiru :-) a o walory smakowe dodatkowo dbają pozostałe składniki marynaty - u mnie są to dodatki jakie otrzymałam od firmy Stovit , a które Wam również polecam :-) SKŁADNIKI ok. 600 g fileta z kurczaka (2 - 3 pojedyncze filety(...)przygotowaną marynatą zalewamy mięso, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Następnie układamy mięso na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy aż będzie miękkie (nie schodzi z tym długo, zaledwie kilka minut - w końcu to kurczak ;-) ). Gotowe filety podajemy z jarzębiną do mięs i serów Stovit lub czerwoną cebulą do mięs i serów Stovit. Jeśli lubicie
Czary - gary w kuchnimargin-bottom: 0.21cm; } Dziś część druga poprzedniego wpisu, czyli przepis na mięsko idealnie pasujące do risotta, przedstawiam Wam kurczaka cacciatore, czyli w wersji po myśliwsku. Jest to bardzo delikatna i cudowna w smaku wersja przyrządzenia białego mięsa, dodatek kremowego serka mascarpone do sosu jest według mnie genialnym pomysłem i choć wcześniej patrzyłam na to sceptycznie, to po spróbowaniu diametralnie
Przepysznik - BLW i nie tylkonastępnie ostrożnie otwieramy, by zrobić małą kieszonkę. Do każdej kieszonki nakładamy porcję sera i dodajemy 3-4 listki bazylii. Zapinamy kieszonki drewnianymi szpilkami. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy piersi kurczaka i smażymy 15-20 minut, kilka razy ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistej barwy i będą miękkie. Podajemy ciepłe, przybrane listkami bazylii
Gorący kąsekcytryny sól pieprz szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 strąk żółtej papryki 100g papryczek pepperoni dodatki: chlebki pita wytrawne czerwone wino upieczone lub grillowane mięso PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, dokładnie umytego ogórka kroimy wraz ze skórką na małe kawałki, pomidory kroimy w grubą kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy(...)grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem. Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego
Moja Książka Kucharskaciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być(...)ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.) W międzyczasie przygotować farsz. Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką). Mięso tak samo. Cebulę i szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki pomidorków
Di gotujepełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy. Składniki na dwie porcje: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka makaronu penne rigate Barilla 6 suszonych pomidorów w oliwie lub oleju roślinnym(...)łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki cukru trzcinowego, wymieszać i wyłączyć palnik. Na patelni powstanie trochę aromatycznego sosu. Wrzucić do kurczaka ugotowany makaron, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia - nie musi być całkiem zimne, chodzi o to by zbyt gorące mięso i makaron nie "ugotowały" sałaty. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, dodać mięso z makaronem i cebulą, suszone pomidory
Kulinarne Inspiracjekrólik jest inwalidą – ma tylko trzy nogi! Nie pamiętam, abym kiedykolwiek przyrządzała królika, ale pamiętam smak i zapach tego mięsa z domu rodzinnego. Mama musiała oszukiwać moją siostrę Ulę, że to jest kurczak, ale ta wyczuwała królika nawet pokrojonego na drobne kawałki i oczywiście nie jadła… ma tak zresztą
To co kochamcytryny. Przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 3 godziny. Brzoskwinie odsączyć na sitku i podzielić na nieco większe niż mięso kawałki. Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Szaszłyki piec na grillu, lub w piekarniku z funkcją grillowania, obracając je co jakiś czas, aż do momentu kiedy ładnie
Świat Domowej Kuchniobiadowe. Jednym z pomysłów na szybki posiłek są kanapki, które można urozmaicać tworząc smaczne pasty. Dzisiejsza pasta do kanapek powstała z ćwiartki gotowanego kurczaka, który pozostał z rosołu. Wielu osobom brakuje pomysłu, co zrobić z gotowanym mięsem z rosołu. Po pierwsze można go wykorzystać do przygotowania farszu, czy to do pierogów, czy do krokietów. Można też przygotować właśnie pastę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne i ekspresowe mięsko do obiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami.Składniki:2 piersi z kurczaka1 niepełna szklanka wody1 duży por1
Kuchnia domowa Anidużym garnku z wodą. Gotować go na baaaardzo wolnym ogniu do miękkości przez ok. 40 min. lub podgrzać gotowy bulion ze słoika Wyjmij kurczaka z bulionu i odstaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu obrać mięso z kości. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać torebki herbaty z bulionem do powstałego rosołu, doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zmniejszyć ogień lub zupełnie wyłączyć
Sztuka gotowania w/g Samirypotrzebowaliśmy kawałka wołowiny do rosołu. A w sklepie nie został już ani jeden kawałek szpondra. Kupiliśmy więc kawałek mostka i odcięliśmy od kości chude mięso. Za całość zapłaciliśmy 6-7 zł. Więcej kosztowałby filet z kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę. SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)przepisie) olej do głębokiego smażenia - nie dużo Wołowinę kroimy na cienkie plasterki. Składniki marynaty, oprócz oleju mieszamy ze sobą. Olej wlewamy dopiero, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę w grube pióra, a kapustę drobno szatkujemy. Jeśli używamy szparagówki, obcinamy jej końce
Kuchnia od dwojga