Szybka, potreningowa sałatka przygotowana z resztek kurczaka w sosie pomarańczowym :) Jeśli nie macie pod ręką gotowego kurczaka możecie przygotować go według własnych upodobań, ale tą wersję bardzo polecam, ze względu na bogaty smak. Upieczone mięso dobrze przechowuje się w lodówce i daje duże możliwości wykorzystania w różnych posiłkach w ciągu tygodnia. Wystarczy upiec je raz i cieszyć się smakiem przez(...)jest ani troszkę odkrywczy, a;e sałatka tak ładnie się prezentowała, że musiałam ją uwiecznić :) Składnik : kurczak w sosie pomarańczowym lub inny przygotowany według upodobań garść miksu sałat oliwa z oliwek oregano pół kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe Sałatę umieścić w misce. Mięso pokroić na kawałki, położyć na sałacie. Wkroić pomidorki, polać oliwą i doprawić oregano. Można podawać
Chocolate Muffin Blogczosnkiem i mieloną papryką.Kiedy kurczak jest już rumiany dodaje do niego cebulkę, chwilę przesmażam. Następnie dodaję czerwoną paprykę, gdy troszkę zmięknie, dodaję cukinię. Na koniec pomidory. Doprawiam wszystko szczyptą roztartego majeranku i bazylią. Duszę. W osobnym naczyniu gotuję ryż ok.15 minut. Kiedy ryż jest gotowy, rozcinam woreczek, dodaję jego zawartość na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszam do połączenia
Kuchnia z widokiem na ogródbyło to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się!Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka – 1 szt– marchew – 1 szt– ser feta(...)ciasto francuskie – 1 płatDodatkowo:- sól– pieprz– lubczyk– czosnek granulowany– listek laurowy– oliwa do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia: Udko z kurczaka oczyszczamy.Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie
Ostra na Słodkopiersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę
Gotowanie jest łatwemuszę Wam przyznać, że prezentowała się cudownie na stole. Ta propozycja będzie idealne dla osób, które lubią łączyć ze sobą mięso i owoce. Najlepiej przygotować ją chwilę przed podaniem. Taka sałatka urozmaici każde przyjęcie Sałatka z kurczakiem i pomarańczami Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 średnia pomarańcza 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem) dwie(...)łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa, wyrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pozostawiamy do wystudzenia. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańcze
PatiGotujeWYKONANIE: Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody. Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką
Kuchnia Beatypiersi kurczaka i 3 wyluzowanych bez skóry i kości ćwiartek kurczaka, zrobiłam 8 kiełbasek po 85 g, które mają po ok. 80 kcal, wzięłam za krótkie jelito, a kolejnego nie chciało mi się odmaczać z soli, więc zostało mi jeszcze ok. 300 g mięs. Więc mięso rozłożyłam na folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej kolorowej papryki, zwinęłam w rulon(...)łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżki majeranku ½ szkl. wody (poj. 250 ml) Jelita: Przygotowanie: Pojedynczą pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie tłuste części, luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli, 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego, inne przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdumiona, gdy widzę go na talerzu. Ten smak towarzyszy mi już tak długo, ze nigdy nie potrafiłabym z niego zrezygnować. A mięso jest lekkie, dietetyczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Porównanie? Zdecydowanie to nie to samo co kurczak! Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować to nie wahajcie się dłużej. Warto pamiętać, że królik ma dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza
Kuchnia Pani WiosnyLekkie, delikatne i pyszne danie obiadowe. Chuda pierś z kurczaka polana aromatycznym sosem z mnóóóstwem warzyw jest przepyszna. Zawsze przygotowuję podwójną porcję mięsa i sosu, abyśmy mieli spokojnie obiad na 2 dni. Jeśli wśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki(...)podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 18% Wykonanie: Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu
Walijskie Pichcenieprzełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki:1/2 kg filetu z kurczaka,10 suszonych śliwek (użyłam Kresto),6 plasterków wędzonego boczku,łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki,łyżeczka tymianku,łyżeczka rozmarynu,375ml śmietanki 30%,sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie
Z miłości do słodkościWilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy. Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Składniki: 2 brokuły (każdy po 500 g) 500 g filetów z kurczaka 2 średnie marchewki 2 jajka 100 g śmietanki(...)rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą wodą. Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut, na tyle, żeby dała się zmiksować. Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, śmietankę, przyprawy, sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach
Delicious TitbitsPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)porcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny 4 chlebki pita Mięso umyć, osuszyć. Pokroić
Pełny talerzselera i pietruszki - bo było ich bardzo dużo - nie włożyła Mama do bulionu bo byłby za intensywny ziołowo. Umyte i osuszone zostały zamrożone. Ćwiartkę kurczaka umyć i podzielić na 3 części. Ułożyć w garnku mięso i włoszczyznę ( nie dodawać jeszcze lubczyku ) , ziarna czarnego pieprzu i sól. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania ( nie szumować ) . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem(...)minut. Dorzucić listki lubczyku i gotować jeszcze 15 minut ( w tym czasie płyn powinien odparować do objętości 2 szklanek ). Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić bulion. Zasypać bulion kaszka manną . Gotować kilka minut. Bulion jest rzadki tylko z niewielka ilością kaszki - taki do popijania . Podpowiadam , że jeśli gotuje się jednocześnie dla osoby chorej i zdrowej po ugotowaniu bulionu z kaszką można
Buniabaje w kuchniDzisiaj pomysł na proste, szybkie danie. Przygotowałam szaszłyki z kurczaka i warzyw, które akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu(...)rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu, ewentualnie wyczyścić buty do joggingu i zadbać o formę :) Składniki: filet z piersi kurczaka ulubione przyprawy do drobiu cebula papryka czerwona cukinia 2 bataty sól pieprz tymianek oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na jakiś czas do lodówki. Warzywa umyć i pokroić w kostkę, a cebulę w krążki. Nabijać
zadanie-gotowanielodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię