mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:323/774)

Sałatka z kurczakiem i pomarańczami 121

muszę Wam przyznać, że prezentowała się cudownie na stole. Ta propozycja będzie idealne dla osób, które lubią łączyć ze sobą mięso i owoce. Najlepiej przygotować ją chwilę przed podaniem. Taka sałatka urozmaici każde przyjęcie Sałatka z kurczakiem i pomarańczami Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 średnia pomarańcza 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem) dwie(...)łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa, wyrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pozostawiamy do wystudzenia. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańcze

PatiGotuje
Krem z brokułów 124

WYKONANIE: Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody.  Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy  i gotować, aż warzywa zmiękną.  Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ).  Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała.  Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką

Kuchnia Beaty
Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) 345

piersi kurczaka i 3 wyluzowanych bez skóry i kości ćwiartek kurczaka, zrobiłam 8 kiełbasek po 85 g, które mają po ok. 80 kcal, wzięłam za krótkie jelito, a kolejnego nie chciało mi się odmaczać z soli, więc zostało mi jeszcze ok. 300 g mięs. Więc mięso rozłożyłam na folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej kolorowej papryki, zwinęłam w rulon(...)łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżki majeranku ½ szkl. wody (poj. 250 ml) Jelita: Przygotowanie: Pojedynczą pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie tłuste części, luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli, 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego, inne przyprawy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrawka z królika! 194

zdumiona, gdy widzę go na talerzu. Ten smak towarzyszy mi już tak długo, ze nigdy nie potrafiłabym z niego zrezygnować. A mięso jest lekkie, dietetyczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Porównanie? Zdecydowanie to nie to samo co kurczak! Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować to nie wahajcie się dłużej. Warto pamiętać, że królik ma dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza

Kuchnia Pani Wiosny
FILET Z KURCZAKA Z SOSIE WIELOWARZYWNYM 147

Lekkie, delikatne i pyszne danie obiadowe.  Chuda pierś z kurczaka polana aromatycznym sosem z mnóóóstwem warzyw jest przepyszna. Zawsze przygotowuję podwójną porcję mięsa i sosu, abyśmy mieli spokojnie obiad na 2 dni. Jeśli wśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki(...)podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 18% Wykonanie: Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 167

przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki:1/2 kg filetu z kurczaka,10 suszonych śliwek (użyłam Kresto),6 plasterków wędzonego boczku,łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki,łyżeczka tymianku,łyżeczka rozmarynu,375ml śmietanki 30%,sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie

Z miłości do słodkości
Zielony pasztet 189

Wilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy.  Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Składniki: 2 brokuły (każdy po 500 g) 500 g filetów z kurczaka 2 średnie marchewki 2 jajka 100 g śmietanki(...)rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą wodą. Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut, na tyle, żeby dała się zmiksować. Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, śmietankę, przyprawy, sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach

Delicious Titbits
Wypełniamy pity ;) 293

Pity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)porcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny 4 chlebki pita Mięso umyć, osuszyć. Pokroić

Pełny talerz
Bulion z kaszką wersja Mamy 196

selera i pietruszki - bo było ich bardzo dużo - nie włożyła Mama do bulionu bo byłby za intensywny ziołowo. Umyte i osuszone zostały zamrożone. Ćwiartkę kurczaka umyć i podzielić na 3 części. Ułożyć w garnku mięso i włoszczyznę ( nie dodawać jeszcze lubczyku ) , ziarna czarnego pieprzu i sól. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania ( nie szumować ) . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem(...)minut. Dorzucić listki lubczyku i gotować jeszcze 15 minut ( w tym czasie płyn powinien odparować do objętości 2 szklanek ). Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić bulion. Zasypać bulion kaszka manną . Gotować kilka minut. Bulion jest rzadki tylko z niewielka ilością kaszki - taki do popijania . Podpowiadam , że jeśli gotuje się jednocześnie dla osoby chorej i zdrowej po ugotowaniu bulionu z kaszką można

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki drobiowe z frytkami z batatów. 172

Dzisiaj pomysł na proste, szybkie danie. Przygotowałam szaszłyki z kurczaka i warzyw, które akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu(...)rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu, ewentualnie wyczyścić buty do joggingu i zadbać o formę :) Składniki: filet z piersi kurczaka ulubione przyprawy do drobiu cebula papryka czerwona cukinia 2 bataty sól pieprz tymianek oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na jakiś czas do lodówki. Warzywa umyć i pokroić w kostkę, a cebulę w krążki. Nabijać

zadanie-gotowanie
uda kurczaka z piekarnika z pesto peperroncino,curry,papryką wędzoną... 160

lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z kaszą gryczaną 200

Przepis mam spisany na kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu

dom-agi.pl
Piersi z kurczaka z cytryną 140

opisany przez mnie sposób są kruche i soczyste. Cytrynowa marynata i tymianek nadają im niesamowitego smaku i aromatu. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje . Składniki: 4 piersi z kurczaka 4 łyżeczki suszonego tymianku  kulka mozzarelli  1 cytryna tłuszcz do wysmarowania naczynia marynata 4 łyżki oliwy z oliwek(...)kurczaka. Odstawiamy na min. 2 godziny w chłodnie miejsce. Drugą cytrynę przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Mozzarelle także kroimy w półplasterki. Zamarynowane piersi nacinamy w poprzek pod skosem tworząc tzw. kieszonki. Do każdej kieszonki wkładamy po kawałku cytryny i mozzarelli. Pieczemy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni C przez ok. 45 minut. Odkrywamy mięso

Pobite gary Barbary
Udka miodowo-musztardowe 216

Miodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych. Składniki:8 udek z kurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie

Kuchnia domowa Ani
Pierekaczewnik 240

cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem

CoolinarniePL
Kotlety drobiowe w panierce z chipsów paprywkowych 118

pysznie! Składniki: ½ kg mięsa drobiowego 2 jajka 1 czerstwa bułka olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do kurczaka Składniki na panierkę: 15 dag chipsów paprykowych 10 dag mąki 1 jajko sól do smaku Wykonanie: Mięso drobiowe( najlepiej filet) zmielić i wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać mięsną masę, po czym

Tradycyjna Kuchnia