laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę. Do garnka(...)zagotować. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia
Monia miesza i gotujekuchni to na razie dominuję ja, ale On dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się, że dostaję tzw. brudną robotę. Wczoraj pomógł mi kroić warzywa, mięso itp. A Wy Kochani lubicie gotować z kimś? Wczoraj, za sprawą wspólnego gotowania, dostałam także małego olśnienia. Mój A., podobnie jak ja, uwielbia pikantną kuchnię, więc zapytał się(...)Pieprz Mąka Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 2. Mięso obtoczyć w mące, smażyć na oleju do zrumienienia. Wyjąć do miski. 3. Następnie zeszklić cebulę wraz
Fabryka pomysłówDanie bez panierki, bez zbędnego balastu kalorycznego za to smaczne i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek(...)godzin a najlepiej na całą noc. 4. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i smażyć na niej polędwiczki wyjęte z zalewy. Podczas smażenia na mięso układamy paprykę z marynaty. The post Polędwiczka z kurczaka w papryce appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiaobiad. Danie, które wymyśliłam "na szybko", kiedy w misie z owocami zalegał mi dorodny melon:) Postanowiłam połączyć go z mięsem, gdyż byłam ciekawa takiego zestawienia smaków, a ponieważ melon to bardzo delikatny owoc, padło na równie delikatne filety z piersi kurczaka. Całość przyprawiłam moim ulubionym zestawem przypraw: kurkumą i pieprzem cayenne chilli, które razem użyte mają bardzo silne(...)obierz z białych błonek. Następnie pokrój je w grubą kostkę (około 1,5-2 cm). Kurczaka wrzuć do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dosyp do niego kurkumę, cayenne, sól i pieprz, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą. Po tym czasie na patelni rozgrzej
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis traktujcie jako inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów
Smakowity Blog KulinarnyPierś z kurczaka, ananasa i sera to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Mięso panierujemy w mące, następnie kładziemy na niego pomidora, ananasa i ser tym razem bluee. Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku. Podajemy z ulubioną sałatką. Danie jest bardzo smaczne a ser nadaje wyrazistego smaku. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje MarioliCzasem gdy mamy mało czasu lub gdy nic nam się nie chce warto pokusić się o dobry gotowy sos. Dodajemy tylko swoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano
VioletoweKucharzeniemleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i ziołami, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Boczek przekładamy na talerz. Następnie
Smak mojej kuchnipieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa
Darcia w kuchnipiersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję w niewielką kostkę. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Płatki migdałowe prażę
Tradycyjna kuchnia KasiWszystko to, co potrzebujemy na smaczny i kolorowy obiad. Delikatne mięso drobiowe posiekane z dodatkiem warzyw uformowane w kotleciki i usmażone .Czego chcieć więcej? Zachwycają się nimi dzieci. Polecam! Składniki: ½ kg fileta z kurczaka 5 świeżych pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka
Wanilia i KardamonKolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku(...)wylewamy na mięso i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Rozpalamy grilla. Drób grillujemy na niewielkim żarze około 10 - 12 minut. Po około 5-6 minutach, szaszłyki obracamy na drugą stronę. Aby pierś z kurczaka była soczysta, żar w grillu musi być niewielki. Smacznego
Smak mojego domuAromatyczna zupa, dość syta. Nie zabrakło w niej delikatnego mięsa, warzyw i zdrowej zielonej soczewicy. Wszystko doprawione ze smakiem, tak jak lubię Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 1 por 2 ziemniaki 1 cebula Pół szklanki zielonej soczewicy 3 małe liście laurowe 3 ziela angielskie Sól, pieprz, lubczyk do smaku ok. 2 łyżek oleju Łyżka(...)Włoszczyznę obieramy, pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mięso i soczewicę, łyżkę masła, trochę wody. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych, wlewamy wodę lekko ponad stan warzyw i mięsa, przyprawiamy
Zasmakuj Kuchninawet 3 części (w zależności od wielkości filetu). Następnie delikatnie rozbijamy je za pomocą tłuczka do mięsa (warto włożyć mięso między przezroczystą folię spożywczą, aby podczas rozklepywania nie uszkodzić delikatnego filetu). Każdy płat kurczaka, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem. Następnie smarujemy serkiem mascarpone i układamy po 2-3 suszone pomidory. Zwijamy w ruloniki. Bierzemy folię spożywczą i odrywamy(...)brzegu folii i ściśle owijamy. Następnie oba końce folii zawijamy podobnie jak byśmy zawijali cukierka J W ten sam sposób „pakujemy” roladki w folię aluminiową. Owinięte w folię mięso wkładamy do gotującej się wody na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i odstawiamy, aby ostygły na tyle, by umożliwić nam ich rozpakowanie. Po wyjęciu roladek
MyCookBook.plprzygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny + otarta skórka śmietana natka pietruszki sól Wykonanie: umytego kurczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!