Czekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza. Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos: 2 łyżki oliwy 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki kakao chili w proszku mielony kumin Przygotowanie Na patelni rozgrzałem oliwę(...)Podsmażyłem posiekaną dymkę i czosnek. Dodałem koncentrat pomidorowy i rodzynki, wymieszałem, chwilę smażyłem. Dodałem goździki, kakao, kunimi i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C. z ryżem i surówką
R'n'G Kitchenmoczenia ). Warzywa obieramy i kroimy (bez cebuli). Warto jeszcze w domu do warzyw dodać trochę soli i majeranku. Do kociołka wlewamy wodę, dodajemy groch, kurczaka i kawałki boczku wędzonego. Trochę solimy. Gotujemy na ogniu aż mięso zostanie ugotowane ( pamiętajmy aby w czasie uzupełniać wodę, bo stosunkowo szybko ubywa i aby od czasu do czasu mieszać ). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia
Smaki EwyLubicie nuggetsy ?...Jeżeli tak to zapraszam na ich cytrynowo - limonkową wersję. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste , rozpływające się w ustach a panierka z płatków kukurydzianych nadaje mu chrupkości Składniki ( 4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt czosnek - 1ząbek sok z połowy cytryny sok z połowy limonki oliwa - 2-3łyżki jajko - 1szt płatki kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś(...)kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , oczyszczam z kosteczek i błonek. Kroimy na 4 filety a następnie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Dodajemy sok z połowy cytryny i limonki . dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy , najlepiej ręcznie . Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Płatki kukurydziane wsypujemy
Bazylia kontra Rozmaryncebule 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier olej Wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Mięso zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać. Po chwili dodać posiekany czosnek(...)Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru. Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania. Dodać do niego fasolę, wymieszać. Na wierzch położyć podsmażone kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę
Sto kolorów kuchniroku na rok spożycie białego mięsa w Polsce rośnie. Obecnie szacuje się, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego, skoro cały czas niezwykle popularne są budki z pieczonymi kurczakami, sieciowe fast foody sprzedają nam skrzydełka lub nuggetsy, a na wszelkiego typu imprezach rodzinnych króluje de vollaile. Swoją popularność kurczak zawdzięcza również cenie. Średnia cena
Jacob Tasteskilka łyżek spora łyżka klarowanego masła przyprawy do sosu: sól, pieprz, cząber, majeranek, oregano przyprawy do kurczaka: pieprz, vegeta natur, majeranek, ostra papryka, przyprawa do kurczaka Jak przygotować? na maśle podsmażamy dobrze przyprawione mięso (jeśli macie udka zacznijcie smażenie od skóry) w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, przesmażamy na niej cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i suszonymi pomidorami(...)cukru trzcinowego i pomidory, dusimy do miękkości pomidorów - mają się lekko rozlecieć po tym czasie dodajemy fasolę z puszki wraz z sosem, doprawiamy do smaku i dodajemy usmażone kurczaki na koniec wrzucamy pora, smacznego
Zasmakuj Kuchnibrokuł i od ponownego zagotowania wody gotuję brokuł 4 minut . Następnie odcedzam na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie makaronu : Na patelnię przekładam pierś kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 minut (zależy od wielkości płomienia ) . Usmażoną przekładam do miseczki . W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu . Makaron gotuję pod koniec przygotowania składników(...)mniejsze kawałki . Pokrojony brokuł daję na patelnię dodaję pokrojone pomidory , czosnek i troszkę oleju i smażę całość około 10 minut . Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaję usmażone piersi kurczaka , usmażony brokuł z pomidorami , doprawiam dwiema małymi szczyptami soli i dwiema szczyptami pieprzu . Całość dokładnie mieszam – spaghetti jest gotowe . I. Robiłam ten makaron również bez suszonych pomidorów i był równie dobry
Uwaga Babcia Gotujenajszerszych plastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej(...)papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki do szaszłyków kurczaka, przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie. 5. Uformowane ślimaki grillujemy po 8 minut z dwóch stron, w razie potrzeby także z boków, ale już nieco krócej, żeby mięso nie stwardniało. Grill nie może być zbyt gorący, odstęp od żaru ok. 15 cm. Można je też z powodzeniem grillować
Kuchnia Prezydentowejłyżka oleju sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób wykonania: Fileta umyć, osuszyć, pokroić w drobne paseczki i obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Zdjąć z patelnii odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. W dwóch miseczkach ułożyć umytą, osuszoną
Gosia gotujeJak wiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę! Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna
Ostra na Słodkokurczaka.2. Papier smarujemy olejem, posypujemy ziołami i przyprawami, na papier wykładamy wcześniej umytą i wysuszoną pierś z kurczaka. Tak samo postępujemy z drugą porcją.3. Gotowe porcje zwijamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem odwijamy papier, by wyparował płyn.4. Mięso w papierze przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron (najpierw pod pokrywką a potem
Kuchnia domowa Anitemperaturę. Dodajemy przyprawy i dusimy często mieszając przez kolejne 10 minut. Mięso polewamy sokiem z limonki. Wyciśniętą limonkę kroimy na ćwiartki i dodajemy do mięsa – przed podaniem wyciągamy. Dusimy kolejne 5-10 minut. Taki kurczak dobrze będzie się komponował także z kuskusem lub ryżem
Kucharzycasię zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około(...)około 5 minut. Następnie do garnka dodaję podgotowaną fasolkę szparagową, pomidory, dokładnie mieszam i całość duszę około 15 minut, pod przykryciem na niewielkim płomieniu. Następnie dodaję usmażoną pierś z kurczaka, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20-25 minut do miękkości fasolki. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli
Uwaga Babcia Gotujeoleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku pieprz grubo mielony do smaku Salsa z grillowanych(...)papryka spiczasta biała 1 papryczka chili jalapeno 2 kiwi 2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia sól hawajska do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania: Filety z kurczaka myjemy, zostawiamy w całości oddzielając tylko jedną połówkę od drugiej. Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w środku twardą białą część odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia
Wanilia i Kardamonmożna i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem:Farsz: Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż ten zajmie nam trochę więcej czasu.Składniki:1) 0,5 kg piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki2) 1 cebula pokrojona w kostkę3) 1 pomidor pokrojony w kostkę4) 1 papryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej kolendry6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr7) 1 ząbek(...)dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy. Gdy studzi się nam farsz, czas
Smaki Brazylii