szparagi z kozim serem <3 Składniki opakowanie makaronu muszle 5 udek wędzonego kurczaka sól białe szparagi w zalewie mielona słodka papryka 2 łyżki masła półtora łyżki mąki gałka muszkatołowa sól cukier pieprz biały 200 ml mleka Przygotowanie Z udek zdjąłem skórę, mięso podzieliłem na mniejsze(...)kawałki. Makaron ugotowałem w lekko osolonej wodzie. Przygotowałem sos beszamelowy, dodając do niego ser kozi. W żaroodpornej formie ułożyłem na dnie wędzone skórki z udek kurczaka, na nich rozłożyłem ugotowane muszle, które wypełniłem kawałkami mięsa i cząstkami pokrojonej marynowanej papryki. Na wierzchu rozłożyłem białe szparagi z zalewy. Zapiekankę zalałem sosem. Całość oprószyłem słodką papryką. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym
R'n'G KitchenWorcester Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g) kupuję w KLIK Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski, dodaję przyprawy, sosy i olej, mieszam całość i odstawiam na godzinę. Po tym czasie mięso przekładam do woka i obsmażam, nie dodaje już żadnego tłuszczu. Jak mięsko dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską(...)trochę wrzątku. Duszę całość do miękkości warzyw. Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie. Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Teraz w promocji nasze ulubione kabanosy
Takie tam pichcenieObiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki(...)łyżki śmietany 18% Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę
VioletoweKucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z pieczonymi frytkami, konfiturą z borówki i
Marta GotujeSKŁADNIKI: 2-3 piersi lub mięso z 4-5 młodych (małych) udek z kurczaka 4 duże ziemniaki do gotowania w mundurku 2 kukurydze cukrowe (ugotowane) -mogą być z puszki 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego w proszku 1/3 łyżeczki pieprzu sól do smaku 1 kapusta chińska- paksoi(...)stołu. Jeśli masz i gotową kukurydzę z puszki na przykład, to zaoszczędzisz dużo czasu. Mięso nakłuć na namoczone w wodzie drewniane szpadki. Moczenie szpadek zapobiega ich paleniu się na grillu. Rozgrzać patelnię rusztową lub grilla i smażyć na średnim ogniu szaszłyczki z kurczaka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Również kukurydzę nasmarowana olejem w całości ułożyć na ruszcie. Rdzeń
Sztuka gotowania w/g Samiryziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu i tymianku 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki oliwy 1 l bulionu z kurczaka sól, pieprz do oprószenia Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Następnie długim i ostrym nożem robimy w środku schabu otwór aż do samego końca i ściśle upychamy w niego pomidory. Mięso nacieramy
Sama słodycz i szczypta chiliuwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa ( szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości z puszki(...)szorujemy i pieczemy w piekarniku do miękkości ( czas będzie uzależniony od wielkości buraków. Ja swoje piekłam około 40 minut w temp. 200 st .). Do garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso. Szumujemy i wsypujemy sól, ziele, liść laurowy, pieprz oraz otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy mięso do miękkości. W międzyczasie szatkujemy kapustę i przesypujemy ją łyżeczką soli
Smaki Ewyprzynajmniej raz w miesiącu. W związku z chorą nogą nie miałam jak jeździć pod moją ukochaną Halę Mirowską więc musiałam znaleźć alternatywę dla dobrego mięsa. Znalazłam w markecie (i to nie jednym) zaraz obok kurczaka zagrodowego drób z wolnego wybiegu. Bardzo mnie to cieszy, gdyż z zaciśniętym gardłem jem mięso zwierząt hodowanych w iście obozowych warunkach. A, że ostatnio coraz(...)Jest cennym źródłem białka, żelaza, magnezu, witamin B1 i B2 i kwasu foliowego. Samo zdrowie. Ale przejdźmy do gotowania. Potrzebujemy: 3 cukinie 250 g piersi z kurczaka 5 pieczarek 1 strąk chili 1 pęczek natki pietruszki 100 g kaszy owsianej 3 garście szpinaku 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa z oliwek 4 łyżki tartego sera
Marder&Marder Manufacturegęstej śmietany 100 ml majonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki. Zdecydowanie polecam tą sałatkę(...)bardziej podchodzi wodą. Filety oczyścić, pokroić w dosyć drobną kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, żeby mięso przeszło przyprawą. Po tym czasie kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni na jasno złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić
Świat Domowej Kuchniwidziane w każdej postaci. U mnie na stole gościły jajka z galarety drobiowej. 10 szt wydmuszek z jajek 1/2 l bulionu drobiowego 200 g gotowanego mięsa drobiowego( u mnie filet z kurczaka) 2 ugotowane marchewki 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżeczki żelatyny Wcześniej,kiedy używamy jajka do wypieków możemy przy okazji przygotować wydmuszki. Jajko szerszą stroną wziąć(...)przygotowane gotowe są do użycia. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia. Wydmuszki umieścić we wkładce do jaj by stały pionowo,w każde nałożyć porcję pokrojonego mięsa,posiekanej w kosteczkę marchewki i groszek. Można też dać kukurydzę konserwową jeśli ktoś lubi. Zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie delikatnie oskubać skorupki
Kolorowa kuchnia Elkipodstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru i octu ryżowego. Warto spróbować, bo smakuje rewelacyjnie. Składniki około 70 dag filetów z kurczaka 1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej lub gęstej konfitury pomarańczowej 1 lub 2 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu masło ghee do smażenia opcjonalnie(...)podsmażam na patelni na złoty kolor (marynatę, w której kurczak się marynował wylewam). Pozostałą marynatę podgrzewam doprowadzając do wrzenia , dodaję podsmażone kawałki kurczaka, kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową), zmniejszam ogień i duszę, aż mięso będzie miękkie (średnio około 30 minut). Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 opieczona cebula liść laurowy ziarna(...)normalnym rosole (chyba każdy wie jak gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje
Malinowe PocałunkiDziś "Dzień Dziecka" w mojej kuchni czyli nic zdrowego, bo jak długo można jeść zdrowo ? Stripsy niczym z KFC z domowymi frytkami i sosem czosnkowym - nie
Mechanik w kuchnidiecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego.Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie
Magiczne Życie Martynimi kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir oraz czosnek kroimy w malutką kosteczkę. Świeżą papryczkę chili w plastry. Każdy kawałek mięsa osobno panierujemy dokładnie w skrobi. W woku rozgrzewamy około 5-6 łyżek oleju (kurczak ma być w nim zanurzony, ale nie ma w nim pływać). Kurczaka smażymy, aż się porządnie zarumieni. Odsączamy go z oleju i odkładamy(...)około 2 minutach dodajemy czosnek i marchewkę. Kontynuujemy smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem. *ja używam mrożonej fasolki. Wcześniej
Mania Gotowania