czynią na podniebieniu nieznanej rewolucji. Kurczaka tego robiłam w ramach obiadu w 30 minut z książki Jamiego Olivera. Trzymałam się ściśle przedstawionego tam zestawu, więc jako dodatki podałam szpinak ze śmietaną i smażone ziemniaki z rozmarynem, a na deser napój z truskawek. Myślę, że jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad.Składniki(...)pomidorków koktajlowych4 plasterki wędzonego boczkukilka gałązek świeżego rozmarynususzone oreganosłodka paprykapieprz i sól kawałek masłaoliwa z oliwek Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku
W kuchni wieczoremjest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor. ~~SKŁADNIKI~~ udka z kurczaka bez skóry 1 kg. sól himalajska 3/4 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka suszona natka pietruszki 1 łyżka pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki(...)gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu. Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy
Kuchnia Paulettesbardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy na drobnych oczkach.Cebul
Maminek kulinarnypuszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji pomidorki koktajlowe kilka plasterków czerwonej cebuli Na samym początku piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać(...)drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Poszczególne warstwy: usmażone piersi z kurczaka majonez cebula ogórki kukurydza majonez wymieszany z ketchupem kapusta pekińska
UgotowaćPrzepis na kotlety do hamburgera z mięsa wieprzowo - drobiowego z dodatkiem świeżego oregano. Kotlety dobrze przyprawione , aromatyczne i ziołowe. Składniki : * pół na pół mięso z łopatki wieprzowej i fileta z kurczaka - może być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta
Magiczne Życie Martysię tylko i wyłącznie jako dodatek do tradycyjnego gulaszu i ten stereotyp chciałam przełamać, przygotowując coś nowego. Przepis znalazłam tutaj . Połączenie proste, kilkuskładnikowe, sycące:) 500 g filetów z kurczaka 1 puszka lub słoik ciecierzycy z zalewy 400 ml passaty pomidorowej Jamar 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek lub olej Dodatkowo: 1 szkl(...)przykryciem, by kasza wchłonęła resztę płynu. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, smażymy, aż straci różowy kolor. Gdy to nastąpi dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę
Smaki Na TalerzuNaleśnikowe tortille to alternatywa dla tradycyjnej tortilli – w łatwy sposób możemy przygotować domowy i tani „zdrowy fast food”. Do środka możemy dać ulubione
Via Gustowarzyw. Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt. Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25 min na złoty kolor. Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z cebulką
Moniki Smakołykidawna szukałam inspiracji do wykorzystania ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :) Podstawą tej potrawy stała się wątróbka z kurczaka . Składniki : 450 g wątróbki z kurczaka 20 dag pieczarek 2-3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 przesmażona cebula, 2-3 ząbki czosnku masło do smażenia 1 jajka 5 śliwek suszonych kalifornijskich sól, pieprz, majeranek 2 płaty(...)potem osaczyłam na sicie. Każdy z podanych głównych składników tj. wątróbkę, cebulę i pieczarki smażyłam oddzielnie. A pokrojony czosnek razem z cebulą. Wątróbkę smażyłam tylko do momentu, aż mięso straciło oznaki surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie soliłam jej podczas smażenia. Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej
Proste PotrawyWitam Was!Często dostajemy pytania jak to naprawdę z nami jest... kto tego bloga prowadzi, kto gotuje, kto co robi...Nie ma żadnych tajemnic i szczerze
Pora coś zjeśćlimonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Podsmażyć ok. 5 minut aż skórka zbrązowieje, przewrócić na druga stronę, podsmażyć jeszcze 3 minuty, przełożyć(...)talerz. Najlepiej mięso obsmażyć w dwóch turach, inaczej zamiast smażenia może się ugotować i skórka nie będzie chrupiąca. Podczas smażenia mięsa przygotować pozostałe składniki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z chili usunąć pestki, posiekać. Jeżeli z kurczaka wytopiło się dużo tłuszczu, odlać część, aby na patelni pozostało ponownie ok. 2 łyżek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i chili. Czosnek dorzucić
Pełny talerzrodzinki :) Palce lizać! Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :) Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć w kuchennych wojażach. Smakowitego popołudnia :) Nogi z kurczaka pieczone na złoto Składniki(...)drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód i przyprawić.Odstawić na noc do lodówki. Drugiego dnia wyłożyć kurczaka do wysmarowanego olejem naczynia. Jabłko pokroić w ósemki i ułożyć między mięsem. Wstawić do o piekarnika. Piec w naczyniu żaroodpornym (przykrytym) w temperaturze 160 stopni C przez 2,5 godziny. Po 1,5 godziny podlać kurczaka
Sajkofanka smakudobiega końca... Jednak ja mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, dlatego postaram się nimi z Wami jak najszybciej podzielić;) Dzisiaj truskawki w... sałatce z kurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki:1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego, ogórek
Z miłości do słodkościPierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje dobrze. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno
Programista w kuchnidłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie nasiąknięte tłuszczem. Naprawdę polecam. Składniki: 4 nogi z kurczaka lub 8 pałeczek 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej
kuchnia doski