śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu
Gospodyni Miejskamięsa kuleczki z pysznym sosem na bazie krojonych pomidorów. Do tego młode ziemniaczki i może ogórek małosolny? Rewelacyjny obiad, zdrowy i smaczny. Składniki : * 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie z udek kurczaka * cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki płatków bądź otrębów owsianych * jajko * sól, pieprz * puszka krojonych pomidorów * łyżeczka cukru trzcinowego * łyżka oliwy z oliwek * świeże zioła
Magiczne Życie Martytworząc 2 filety. Doprawiamy solą, pieprzem i po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Kurczaka smarujemy dodatkowo niewielką ilością oleju, wcierając przy okazji przyprawy w mięso. Po 15 minutach wyciągamy blachę z piekarnika i dokładamy kurczaka. Na kurczaka dodatkowo kładziemy kawałeczki masła. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Gotowe! Mostek radzi Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wkładania do piekarnika był
Mostek w kuchniPolecam peklowanego kurczaka pieczonego w całości w piekarniku na blaszce z rusztem, bądź stojaku specjalnym do kurczaka. ( jak w moim przypadku ). Dla osób które lubią peklowane mięso tak jak ja ( wprost uwielbiam , to smak z mojego dzieciństwa, kiedy nie było zamrażarek i mama mięsa peklowała i ten smak pozostał do dzisiaj dla mnie Składniki : kurczak ok. 2 kg. Składniki
Pysznosci Babci Basipapryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonej kolendry szczypta cząbru sól Pierś z kurczaka marynujemy w ostrej papryce, ziołach prowansalskich, kolendrze, cząbrze i soli. Mięso dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej - będzie bardziej aromatyczny. Pierś pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę płuczemy
My Chcemy Jeśćnacieramy kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Marchewkę, pietruszkę z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na rożno. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego
Moniki Smakołykiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cyna(...)oliwą i pokrojonym w pasku (lub kostkę) kurczakiem. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (lub minimum na 1 godzinę). Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć z nadmiaru jogurtu i podsmażyć na patelni. Cebule pokrojone w piórka zeszklić na maśle. Dodać przyprawy (po trochu tych samych co do marynaty, plus czosnek, sól
Di gotujeszklanki słodkiej śmietanki min. 18%2 łyżki koncentratu pomidorowegołyża słodkiej paprykiłyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec
Czerwień i błękitróżne potrawy i oto jeden z moich eksperymentów - przyznam, że bardzo udany SZYBKI MAKARON Z KURCZAKIEM Z ROŻNA dla 2 osób 15 minut Skaładniki pierś z kurczaka z rożna (lub inna część mięsa) cebula 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory makaron (u mnie spaghetti) sól, pieprz (genialnie pasuje młotkowany z kolendrą) tymianek Do dzieła!!! Makaron gotujemy. Na patelnie wlewamy oliwę
sierotka maRysia w kuchniumyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem. Na patelnię wlać zalewę z pomidorów i na niej obsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki. Czosnek i natkę pietruszki posiekać drobno. Do smażonego mięsa dodać czosnek, wszystko zalać bulionem i śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać suszone pomidory. Przykryć patelnię pokrywą(...)dusić na wolnym ogniu około 5 min. Wyjąć mięso na talerz. Do sosu na patelni dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować do zgęstnienia. Gorącym sosem polewamy pierś z kurczaka. Możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami
O kuchni z uczuciemPieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiemSkładniki: (2 porcje) 2 podudzia z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki
Moja smaczna kuchniamnie podane składniki nakarmiły trzy osoby, ale przy większych głodomorach będzie to porcja dla dwóch. Ilość przyprawy jest orientacyjna - ogólnie na kilogram mięsa powinniśmy dodać 3 łyżeczki, więc zawsze sprawdzajcie wagę :) Składniki: - dwie pojedyncze piersi z kurczaka - dwie łyżeczki oleju kokosowego - ok. 1,5 łyżeczki przyprawy gyros - słodka czerwona papryka - czosnek granulowany - brązowy ryż - sól, pieprz Standardowo będzie szybko(...)łatwo :) Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. w tym czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski, następnie rozpuszczamy olej kokosowy tak, aby stał się płynny i dodajemy go do mięsa wraz z przyprawą gyros, po czym całość dokładnie mieszamy. Jeśli mamy czas, można marynować. W zasadzie jeśli mamy czas, można też zrobić przyprawę do gyrosa samemu. Ja nie robię
Kulinarne zapędy KokosaUpieczenie kurczaka w całości to dla mnie sposób na pyszny obiad dla gości, kiedy sama nie mam czasu na gotowanie. Mięso siedzi w piekarniku a ja pozwalam sobie na naszykowanie stołu, ogarnięcie dzieciaków i wiele innych przyziemnych spraw :-). Kurczaka uwielbiam najbardziej w towarzystwie jakiejś surówki, więc postanowiłam go podać z porcją sałaty. Danie to nadaje się na obiad uzupełnione(...)całą noc w lodówce lub chociaż na 3 godziny. Naczynie do pieczenia posmarować tłuszczem, włożyć do niego kurczaka, polać smalcem i włożyć na środkową półkę do piekarnika do temperatury 160 stopni na 90 minut. Podczas pieczenia co 20 minut polewać mięso wytwarzającym się wywarem. Pod koniec pieczenia przygotować sałatę. Drobno porwać lub pokroić ją. Jogurt posłodzić i połączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnywoda odparuje. Warzywa odkładamy na bok. Czyścimy patelnię, rozgrzewamy ją i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka bez marynaty, dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy do uzyskania ładnego koloru, a pod koniec wlewamy resztę marynaty i podgrzewamy ją do zgęstnienia wraz z mięsem. W międzyczasie gotujemy ryż, z którym także możemy podać danie (na taką opcję zdecydował(...)się Dominik, który nie jest fanem makaronu) i podgrzewamy makaron udon. Ja kupuję świeży, który przelewam tylko gorącą wodą, a na koniec dodaję go do mięsa i przesmażam w sosie. Gdy marynata z kurczakiem na patelni zgęstnieje (część odłożyłam do miseczki dla Dominika, który jadł danie z ryżem) dodajemy do niej ciepły makaron, podlewamy jeszcze 2 łyżkami sosu teriyaki
Cooking Monsterłyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać
Monia miesza i gotujejednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki :* 2 średnie cukinie* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku* garść zielonych oliwek bez pestek* świeże zioła - bazylia, oregano* sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat* rozmaryn Prymat* łyżka
Magiczne Życie Marty