mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:254/774)

Kurczak z pieczonymi batatami i cebulką 134

tworząc 2 filety. Doprawiamy solą, pieprzem i po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Kurczaka smarujemy dodatkowo niewielką ilością oleju, wcierając przy okazji przyprawy w mięso. Po 15 minutach wyciągamy blachę z piekarnika i dokładamy kurczaka. Na kurczaka dodatkowo kładziemy kawałeczki masła. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Gotowe! Mostek radzi Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wkładania do piekarnika był

Mostek w kuchni
Kurczak peklowany pieczony w całości w piekarniku babci Basi 301

Polecam peklowanego kurczaka pieczonego w całości w piekarniku na blaszce z rusztem, bądź stojaku specjalnym do kurczaka. ( jak w moim przypadku ). Dla osób które lubią peklowane mięso tak jak ja ( wprost uwielbiam , to smak z mojego dzieciństwa, kiedy nie było zamrażarek i mama mięsa peklowała i ten smak pozostał do dzisiaj dla mnie   Składniki : kurczak ok. 2 kg. Składniki

Pysznosci Babci Basi
Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą 221

papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonej kolendry szczypta cząbru sól Pierś z kurczaka marynujemy w ostrej papryce, ziołach prowansalskich, kolendrze, cząbrze i soli. Mięso dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej - będzie bardziej aromatyczny. Pierś pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę płuczemy

My Chcemy Jeść
Płonący kurczak 161

nacieramy  kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Marchewkę, pietruszkę  z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na rożno. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kurczak Tikka Masala 139

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cyna(...)oliwą i pokro­jo­nym w pasku (lub kostkę) kur­cza­kiem.   Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (lub minimum na 1 godzinę). Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć z nadmiaru jogurtu i podsmażyć na patelni. Cebule pokrojone w piórka zeszklić na maśle. Dodać przyprawy (po trochu tych samych co do marynaty, plus czosnek, sól

Di gotuje
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i papryką w sosie pomidorowym 471

szklanki słodkiej śmietanki min. 18%2 łyżki koncentratu pomidorowegołyża słodkiej paprykiłyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec

Czerwień i błękit
Szybki makaron z kurczakiem z rożna 328

różne potrawy i oto jeden z moich eksperymentów - przyznam, że bardzo udany SZYBKI MAKARON Z KURCZAKIEM Z ROŻNA dla 2 osób 15 minut Skaładniki pierś z kurczaka z rożna (lub inna część mięsa) cebula 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory makaron (u mnie spaghetti) sól, pieprz (genialnie pasuje młotkowany z kolendrą) tymianek Do dzieła!!! Makaron gotujemy. Na patelnie wlewamy oliwę

sierotka maRysia w kuchni
Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów. 115

umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać  solą i pieprzem. Na patelnię wlać zalewę z pomidorów i na niej obsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki. Czosnek i natkę pietruszki posiekać drobno. Do smażonego mięsa dodać czosnek, wszystko zalać bulionem i śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać suszone pomidory. Przykryć patelnię pokrywą(...)dusić na wolnym ogniu około 5 min. Wyjąć mięso na talerz. Do sosu na patelni dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować do zgęstnienia. Gorącym sosem polewamy pierś z kurczaka. Możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem 248

Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiemSkładniki: (2 porcje)  2 podudzia z kurczaka  1 mała cukinia  3 ząbki czosnku  2 łyżeczki

Moja smaczna kuchnia
Szybki obiad - gyros z kurczaka z ryżem 236

mnie podane składniki nakarmiły trzy osoby, ale przy większych głodomorach będzie to porcja dla dwóch. Ilość przyprawy jest orientacyjna - ogólnie na kilogram mięsa powinniśmy dodać 3 łyżeczki, więc zawsze sprawdzajcie wagę :) Składniki: - dwie pojedyncze piersi z kurczaka - dwie łyżeczki oleju kokosowego - ok. 1,5 łyżeczki przyprawy gyros - słodka czerwona papryka - czosnek granulowany - brązowy ryż - sól, pieprz Standardowo będzie szybko(...)łatwo :) Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. w tym czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski, następnie rozpuszczamy olej kokosowy tak, aby stał się płynny i dodajemy go do mięsa wraz z przyprawą gyros, po czym całość dokładnie mieszamy. Jeśli mamy czas, można marynować. W zasadzie jeśli mamy czas, można też zrobić przyprawę do gyrosa samemu. Ja nie robię

Kulinarne zapędy Kokosa
Złocisty kurczak na słodkiej sałacie. 163

Upieczenie kurczaka w całości to dla mnie sposób na pyszny obiad dla gości, kiedy sama nie mam czasu na gotowanie. Mięso siedzi w piekarniku a ja pozwalam sobie na naszykowanie stołu, ogarnięcie dzieciaków i wiele innych przyziemnych spraw :-). Kurczaka uwielbiam najbardziej w towarzystwie jakiejś surówki, więc postanowiłam go podać z porcją sałaty. Danie to nadaje się na obiad uzupełnione(...)całą noc w lodówce lub  chociaż na 3 godziny. Naczynie do pieczenia posmarować tłuszczem, włożyć do niego kurczaka, polać smalcem i włożyć na środkową półkę do piekarnika do temperatury 160 stopni na 90 minut. Podczas pieczenia co 20 minut polewać mięso wytwarzającym się wywarem.  Pod koniec pieczenia przygotować sałatę. Drobno porwać lub pokroić ją. Jogurt posłodzić i połączyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak teriyaki z makaronem udon i warzywami 1176

woda odparuje. Warzywa odkładamy na bok.   Czyścimy patelnię, rozgrzewamy ją i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka bez marynaty, dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy do uzyskania ładnego koloru, a pod koniec wlewamy resztę marynaty i podgrzewamy ją do zgęstnienia wraz z mięsem. W międzyczasie gotujemy ryż, z którym także możemy podać danie (na taką opcję zdecydował(...)się Dominik, który nie jest fanem makaronu) i podgrzewamy makaron udon. Ja kupuję świeży, który przelewam tylko gorącą wodą, a na koniec dodaję go do mięsa i przesmażam w sosie. Gdy marynata z kurczakiem na patelni zgęstnieje (część odłożyłam do miseczki dla Dominika, który jadł danie z ryżem) dodajemy do niej ciepły makaron, podlewamy jeszcze 2 łyżkami sosu teriyaki

Cooking Monster
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym 216

łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać

Monia miesza i gotuje
Cukiniowe łódeczki z sosem 144

jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem.  Składniki :* 2 średnie cukinie* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku* garść zielonych oliwek bez pestek* świeże zioła - bazylia, oregano* sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat* rozmaryn Prymat* łyżka

Magiczne Życie Marty
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 138

godziny. Teraz wkładamy do miski bakalie, zalewamy je alkoholem i odstawajmy na godzinę.  Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce  u kładamy suszone owoce(...)otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym

Miód i pieprz
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 194

Warzywo to jest dośc, neutralne w smaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie(...)małe cukinie żółte Kurczaka, cukinię i pomidory kroimy na grubsze paseczki, bądź kostkę. W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle mieszając podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i około 150 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania