mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:254/774)

Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 160

już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek – ok. 400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna

mojewypiekiinietylko
Roladki z Piersią Kurczaka ze Szparagami - bez smażenia 247

Witam serdecznie Propozycja na pyszne roladki z piersią kurczaka ze szparagami. Roladki są bardzo smaczne, mięso kruche i delikatne a sos i szparagi idealnie komponują się z piersią także polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych ( około 12 szt) 4 pojedyncze piersi kurczaka 8 plastrów sera żółtego około 1/2 szklanki bułki tartej na sos: 1 szklanka majonezu

Uwaga Babcia Gotuje
Soczyste burrito 240

bądź sokiem z cytryny. Mieszamy z drobno pokrojoną bądź porwaną sałatą.     Piersi z kurczaka oczyszczamy, równo z każdej strony obtaczamy w przyprawie do szaszłyków (ta której użyłam jest przyjemnie, wielowymiarowo pikantna) i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż sok wypływający z mięsa będzie(...)przeźroczysty a na wierzchu z przypraw utworzy się skorupka. Przy małych piersiach nie będzie to dłużej niż po 5-6 minut z każdej strony, większe kawałki mięsa smażcie odpowiednio dłużej ale tak, żeby kurczak został soczysty. Jak trochę przestygnie- kroimy go w cienkie plastry, i te plastry jeszcze na pół- łatwiej zawijać w tortillę mniejsze kawałki. Składamy nasze puzzle, dzieląc

Karo in the Kitchen
Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem 199

Szybki, łatwy i wyśmienity pomysł na kurczaka! Pieczony w piekarniku, bez tłuszczu, pod delikatną salsą pomidorową z jarmużem, pietruszką, imbirem i nutą czosnku smakuje idealnie!  Mięso jest soczyste, miękkie i przechodzi smakiem warzyw! W sam raz na wprowadzenie odrobiny lata w środku zimy ;) Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem Składniki: 2 filety z kurczaka(...)pomidory ok. 3 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku garść świeżego jarmużu natka pietruszki przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrajamy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa cieńsze kawałki mięsa, które rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Następnie delikatnie podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, przez kilka minut - jedynie do lekkiego zarumienienia

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pieczone nóżki kurczaka z warzywami. 201

blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach godzinkę. Następnie odkrywamy i przypiekamy mięso. Kiedy będzie złociste obracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy. Tą potrawę można jeść zarówno z frytkami, ryżem jak i gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Magia jedzenia.
Zapiekane piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami 148

piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z ziołami 8- 12 plasterków oscypka sól pieprz papryka (opcjonalnie) Kurczaka umyć, oczyścić i ponacinać tak, aby powstały kieszonki. Przyprawić solą oraz pieprzem lub też papryką. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Nafaszerować mięso. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nałożyć

Karola gotuje
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM 199

sałatki...i to był bardzo dobry pomysł bo dzięki temu sałatka stała się orzeźwiająca. Pomysł na sałatę był bardzo spontaniczny, a że bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, stąd podstawą był kurczak i winogrona 😉   Składniki: 1 filet z kurczaka 1 op. mieszanki sałat ok. 15 szt. winogron czerwonych 1/2 op. kiełków brokuła garść nasion słonecznika przyprawa do kurczaka oliwa

Kuchnia MagdaLeny
Obiad głodomora 194

pominęłam porę śniadaniową i dzień zaczęłam od obiadu.  Wczoraj bardzo miałam ochotę na kaszę i buraki i to nie był problem. Przydałoby się jednak jakieś mięso i wybór padł na filet z kurczaka. W gratisie zrobiłam sok z pietruszki, marchewki, brzoskwini i jabłka. Pierwszy raz udało mi się uzyskać takie rozwarstwienie smaków i był to totalny przypadek. Kurczaka najpierw

Emskie Smaki
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 270

danie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów  i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką atmosferę(...)aromaty, na które gdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam!  Składniki: 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka)       1/2 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 20 g suszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała cebula (drobno posiekana) 300 g dyni (obranej

zadanie-gotowanie
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 182

Podudzia z kurczaka zamarynowałam, oliwy z oliwek dolałam, do piekarnika  mięso włożyłam, a ziemniaki,  marchewki z sokiem z pomarańczy na puree "zmieniłam".  Jeśli będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania.  Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie(...)posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml. oliwy  i pieczemy ok. 90 min. Podczas pieczenia mięso polewamy powstałym sosem lub je w nim obtaczamy (wystarczy

Moniki Smakołyki
Sałatka a'la Cezar 322

rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy całą pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi w całości spowoduje, że kurczak będzie bardziej soczysty. Po usmażeniu, kroimy mięso w paski. Sałatę lodową rwiemy na paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek ze skórą w plasterki. Warzywa układamy na talerzu, pośrodku staramy się ułożyć z nich

Mój Smak na Życie
Chlebki nadziewane gutap 415

sól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką i pieprzem oraz dolewamy 1-2 łyżki sosu sojowego. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na 1-2 godziny. Smażymy kurczaka na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak (mój

UgotujmyTo.pl
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 385

puszki wraz z sosem ( jeśli pomidory są w całości, to je pokroić na mniejsze kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy(...)przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka ) The post Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Quasedilla z kurczakiem i serem. 281

smaczne. W moim wydaniu umiarkowanie ostre, ale kto chce może poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki(...)zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól Wykonanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Pomidor z zalewy pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony

zadanie-gotowanie
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 252

Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę

Ugotować
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 197

było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania(...)przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 184

Odkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i

upichcona